Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Ο Πόλεμος ενάντια στο δουλεμπόριο και στην ασυδοσία των εργολάβων στη Δ.Ε.Η συνεχίζεται.


                                             Δελτίο   τύπου
Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη»   μετά από ενημερώσεις και καταγγελίες  που είχε από τα μέλη του που εργάζονται στους υπεργολάβους του  δουλεμπορίου που δραστηριοποιούνται στους εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ, στην περιοχής μας, αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, όπως έπραττε  και στο παρελθόν για  αναδείξει αυτό το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις. Στόχος μας είναι να ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του αλλά κυρίως να αναπτυχθεί μια ενωτική μαζική κινηματική δράση με σκοπό την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας

Ομόφωνα το Δ.Σ του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» αποφάσισε:
 1. Να στείλει μια ανοιχτή επιστολή στον  Υπουργό Εργασίας της νέας κυβέρνησης,  περιγράφοντας την κατάσταση η οποία θα κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και του μαζικού κινήματος
 2. Να πραγματοποιήσει συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας, την Περιφερειακή αρχή, τις παρατάξεις, τους βουλευτές, τα κόμματα τα συνδικαλιστικά όργανα κλπ με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών και στόχο την κοινή δράση με τους μαζικούς φορείς για στοχευμένες ενέργειες πάνω στο πρόβλημα.
 3. Να πραγματοποιήσει ανοιχτές εκδηλώσεις με καλεσμένους όλους τους εργαζόμενους τα συνδικάτα που έχουν αναφορά σ αυτούς τους εργαζόμενους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
 4. Να συνεχίσει την πραγματοποίηση κάθε μορφής κινητοποίησης αλλά και  δυναμικές κινηματικές ενέργειες μαζί με τους εργαζόμενους (όταν και όπου συναποφασίσουν) που θα αναδείξουν το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας, να παλέψουμε για να σταματήσει αυτό το αίσχος του δουλεμπορίου που θυμίζει μεσαίωνα εν έτη 2015, και εξαθλιώνει χιλιάδες εργαζόμενους εδώ και τόσα χρόνια στην περιοχή μας. Ακολουθεί ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή προς τους  νέους Υπουργούς Εργασίας και Παραγωγικής ανασυγκρότησης ελπίζοντας ότι  θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για την λύση του προβλήματος  που  δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ΕΕ, και εργοδοσία, αλλά και για να ενημερωθούν όλοι το μέγεθος του προβλήματος και την σημαντικότητα της άμεσης επίλυσής  του:
Γραφείο τύπου Κοζάνη 20/2/2015


Επιστολή.

Προς : 1) Υπουργό Εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη 
            2) Υπουργό Παραγωγικής ανασυγκρότησης Κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη

Θέμα:  Καταστρατήγηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών νόμων, ανάπτυξη “δουλεμπορίου” στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας – Φλώρινας.
Κύριοι υπουργοί.
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να ενημερώσουμε εσάς και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι στην περιοχή μας εδώ και αρκετά χρόνια «ανθεί» ένα ιδιόμορφο  και εκτεταμένο δουλεμπόριο, που σε διαπλοκή με την τοπική πολιτική εξουσία, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ιεραρχία της ΔΕΗ αλλά και πολλούς συνδικαλιστές, έφεραν τον εργασιακό μεσαίωνα και τις συνθήκες δουλείας του 17ου αιώνα!
Πρόκειται κανονικά για δουλεμπόριο γιατί παρότι οι εργολάβοι υπογράφουν συμβάσεις έργου, στις περισσότερες των περιπτώσεων νοικιάζουν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και δεν έχουν άλλη σχέση μαζί τους πέρα από την πληρωμή (όταν και όπως γίνεται) και την ασφάλιση (όταν και όπως γίνεται)!
Παρότι έγιναν και γίνονται διάφορες καταγγελίες και παρεμβάσεις μέσω τον ΣΕΠΕ από τα συνδικάτα, που ασχολούνται με το θέμα, το πρόβλημα όχι απλά δε λύνεται αλλά διογκώνεται κιόλας, έτσι που εκτός από την καταστρατήγηση του εργατικού δικαίου (σε ότι από αυτό απέμεινε) να έχουμε πλέον εκτός από τη μαύρη και ανασφάλιστη και την απλήρωτη εργασία.
Σας αναφέρουμε επιγραμματικά ποιες είναι οι παραβιάσεις των νόμων και των κανονισμών ελπίζοντας ότι θα υπάρξει μια στοιχειώδη παρέμβαση για λύσεις στο καυτό αυτό πρόβλημα που απασχολεί πάνω από τρεις χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή μας.
ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Υπάρχει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία σε ποσοστό που ξεπερνάει και το 80% !
 • Όταν λέμε «μαύρη εργασία» δεν εννοούμε μόνο εντελώς ανασφάλιστους (που έχουμε έτσι κι αλλιώς μεγάλο ποσοστό αφού είχαμε μέχρι και θανατηφόρα ατυχήματα με ανασφάλιστους εργαζόμενους) 
 • Αλλά και μερικώς ασφαλισμένους (π.χ δουλεύουν 25 μέρες και τους δηλώνουν 10 ή οκτώ ώρες και δηλώνονται τέσσερις.)
 • Ασφάλιση σε άλλη κατηγορία εκτός ΒΑΕ (Ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν στα Ορυχεία και στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς στις πιο ανθυγιεινές και στις πιο βαριές εργασίες οι εργοδότες τους κολλάνε ελαφρά ένσημα διοικητικών υπαλλήλων)
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ
 1. Το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στις εργολαβίες και στο δουλεμπόριο αμείβονται με ωρομίσθιο παρότι αυτό απαγορεύεται ρητά στη βιομηχανία. Έτσι λοιπόν η πρώτη ώρα, η ένατη η δωδέκατη, μετά τις 60, οι νυχτερινές, οι Σαββατιάτικες και οι Κυριακάτικες ώρες να πληρώνονται όλες το ίδιο χωρίς καμία προσαύξηση.
 2. Πολλοί εργολάβοι λένε στους εργαζόμενους ότι μέσα στην ώρα που του πληρώνουν (αμοιβή που κυμαίνεται από 2,5 έως 3,2 ευρώ) εμπεριέχεται και το επίδομα αδείας και τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων!!!!
 3. Κάτω από την  πίεση της ανεργίας οι εργοδότες εκβιάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν στα χαρτιά για δώρα επιδόματα ακόμα και για μισθούς που δεν έχουν πάρει ποτέ με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι συνάδελφοι από πάνω και στην εφορία για ποσά που ποτέ δεν εισέπραξαν.
 4. Δεν πληρώνονται τα ανθυγιεινά και τα άλλα επιδόματα θέσεων ενώ οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ (Τακτικοί και έκτακτοι) που δουλεύουν μαζί τους σε ανθυγιεινές εργασίες πληρώνονται κανονικά τα ανάλογα επιδόματα.
 5. Δεν πληρώνεται κανένας τριετίες (χρονοωρίμανση) γιατί οι εργολάβοι τους αλλά ζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ειδικότητα και τους «συμβουλεύουν» να μην παρουσιάσουν στην εταιρεία προηγούμενα ένσημα και προϋπηρεσία.
 6. Γίνεται σημαντική μείωση των μισθών μέσω «εικονικών διαλειμμάτων». Βάζουν δηλαδή τρία ίσως και περισσότερα εικονικά διαλλείματα, στην αρχή, στη μέση και στο τέλος του ωραρίου με αποτέλεσμα να μειώνουν κατά 1,5 ώρα τουλάχιστον το ημερομίσθιο! Αυτή η διαδικασία (ότι δεν γίνονται πραγματικά διαλλείματα και είναι εικονικά μόνο και μόνο για να κλέβουν τα ημερομίσθια των εργαζομένων) διαπιστώθηκε παρουσία επιθεωρητών του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας το οποίο σε απάντηση προς το Συνδικάτο μας αναφέρει ότι: «Οι εργαζόμενοι με δική τους πρωτοβουλία εργάζονται και δεν πραγματοποιούν τα διαλλείματα»!!!   
 7. Όλες οι πληρωμές των εργαζομένων γίνονται στα τυφλά αφού δεν χορηγείται σε κανέναν εργαζόμενο αναλυτική κατάσταση πληρωμών ούτε αντίγραφο της ατομικής Σύμβασης Εργασίας.  
 Εργατικά ατυχήματα-Δυστυχήματα
Οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στα ορυχεία και στους Ατμοηλεκτρικούς σταθμούς έτσι κι αλλιώς είναι σκληρές και επικίνδυνες γι αυτό και θρηνούμε κάθε χρόνο συναδέλφους που χάνονται, που ακρωτηριάζονται, που παθαίνουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία. Οι εργολαβίες συνέβαλαν τα μέγιστα στην αύξηση των ατυχημάτων γιατί:
1.    Δεν τηρούνται ούτε στοιχειωδώς τα μέτρα ασφάλειας
2.    Υπάρχει υπερ-εντατικοποίηση της εργασίας γενικότερα και ειδικότερα σ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων που θεωρούνται εργάτες χωρίς δικαιώματα.
3.    Δεν τους παρέχεται η παραμικρή ενημέρωση και εκπαίδευση σε ζητήματα Υγιεινής και ασφάλειας κάτι που η ΔΕΗ το κάνει ακόμα και σε εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις.
4.    Έχουμε πληροφορίες ότι ακόμα και πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα δεν δηλώνονται γιατί οι παθόντες είναι ανασφάλιστοι!
5.    Σε πρόσφατο θανατηφόρο στο Νότιο Πεδίο ο θανόντος (οδηγός φορτηγού) ήταν ανασφάλιστος 
6.    Μας κατήγγειλαν εργαζόμενοι εργολάβου, ότι παλιότερα όταν σκοτώθηκε στο Ορυχείο Αλλοδαπός εργάτης 20 χρονών, εκπρόσωπος της εργοδοσίας είπε να μη δηλώσουν το συμβάν και τον θάψουν στο Ορυχείο επειδή ήταν ανασφάλιστος!!!! Τελικά αυτό δεν έγινε γιατί διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι
Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας -Ατομικά εφόδια προστασίας
 • Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σ αυτούς τους συναδέλφους είναι υποτυπώδη παρότι εργάζονται σε χώρους ευθύνης της ΔΕΗ η οποία έχει μια στοιχειώδη οργάνωση στον συγκεκριμένο τομέα.
 • Σε ότι αφορά τη χορήγηση Ατομικών Εφοδίων Προστασίας είναι ελάχιστοι οι εργολάβοι που χορηγούν φόρμες, άρβυλα, μάσκες προστασίας από χημικά ακόμα και μάσκες προστασίας από τη σκόνη μιας χρήσεως.
 • Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι με τους πενιχρούς μισθούς που παίρνουν να αγοράζουν και τα ατομικά εφόδια προστασίας. Βρήκαμε συναδέλφους που δουλεύουν στην τέφρα και στο λιγνίτη κάτω από απαράδεκτες συνθήκες που αγοράζουν καθημερινά μάσκες μιας χρήσεως για να προστατέψουν στοιχειωδώς την υγεία τους.
   Κύριοι υπουργοί
Το Συνδικάτο μας εκπροσωπώντας νόμιμα μεγάλη μερίδα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων θα συνεχίσει τον αγώνα για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους απαιτώντας:
 1. Πλήρη κατάργηση του δουλεμπορίου (ενοικίαση ή διάθεση εργαζομένων στη ΔΕΗ) ως μορφή εργολαβικής δραστηριότητας.
 2. Κατάργηση όλων των εργολαβιών για έργα που μπορούν και πρέπει να γίνονται  από τη ΔΕΗ (Για λόγους εργασιακούς, ποιοτικούς και οικονομικούς) και περιορισμό τους στις εντελώς αναγκαίες.
 3. Να επιβληθεί άμεσα η νομιμότητα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων
 4. Να τηρούνται οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας και να δοθούν όλα τα ατομικά εφόδια εργασίας σ αυτούς τους συναδέλφους με ευθύνη και εποπτεία της ΔΕΗ και της Επιθεώρησης Μεταλλείων
 5. Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των εργοδοτικών ενώσεων που εκπροσωπούν τους εργολάβους και τις τεχνικές εταιρείες και εργατικών συνδικάτων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
 6. Να αλλάξει ο νόμος σε ότι αφορά τους τεχνικούς ασφάλειας, οι οποίοι  βρίσκονται στην υπηρεσία του εργοδότη και να περάσουν στους κρατικούς εκλεκτικούς μηχανισμούς με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των συνδικάτων τους.
 7. Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με τακτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με εμπειρία στις συγκεκριμένες εργασίες και ολοκληρωμένη εκπαίδευση.
 8. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες, σε εργατοώρες αλλά και οι έκτακτοι κυρίως συνάδελφοι που δουλεύουν επαναλαμβανόμενα με οχτάμηνες συμβάσεις θα πρέπει να πριμοδοτούνται με επιπλέον μόρια για να έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις αφού είναι ήδη έμπειροι και καταρτισμένοι ώστε να μπορούν να προσφέρουν ποιοτική και ποσοτική εργασία αλλά και να αποφεύγουν τα σοβαρά ατυχήματα.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δώσετε λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, συνυπολογίζοντας το εργατικό, λαϊκό, Κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον, τις διαχρονικές αρχές και θέσεις της αριστεράς και υλοποιώντας τις προγραμματικές σας δηλώσεις που αναφέρονται στο θέμα αυτό και κινούνται στη σωστή κατά τη γνώμη μας κατεύθυνση. 

Κοζάνη 19/2/2015
       
     

          Ο πρόεδρος                                             ο ΓραμματέαςΑσαλουμίδης   Κωνσταντίνος                      Νιάκας    Αθανάσιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου