Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Φωτογραφίες του Γρηγόρη Δάλλη απο τα λιγνιτορυχεία Πτολεμαίδας


Ο Γρηγόρης Δάλλης γνωρίζει την ζωή στα ορυχεία της ΔΕΗ από μέσα
 [ Από την Άλκηστη Γεωργίου ] 
Ο Γρηγόρης Δάλλης γνωρίζει την ζωή στα ορυχεία της ΔΕΗ τόσο καλά όσο και την τέχνη της φωτογραφίας. Γεννήθηκε το 1971 στην Κοζάνη, όπου και ζει ακόμα, δουλεύοντας στα ορυχεία της ΔΕΗ. Καταπιάστηκε με την φωτογραφία το 1998. Έκτοτε μετρά παρουσίες σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ φωτογραφίες του έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε διαγωνισμούς. Μετά την Τεχνόπολη στο Γκάζι, η δουλειά του Γρηγόρη παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Θεσσαλονίκη στην έκθεση "The Truth Behind Christmas Lights". Πρόκειται για μία εκ των έσω αποτύπωση της εργασιακής καθημερινότητας των εργαζόμενων στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Ο Γρηγόρης Δαλλής μας φέρνει με τη δουλειά του πιο κοντά στους ανθρώπους που δούλευαν εντατικότερα παρά ποτέ την ώρα που εμείς οι υπόλοιποι στολίζαμε χριστουγεννιάτικα δέντρα.. 
Του μιλήσαμε. 










- Τι δουλειά ακριβώς κάνεις στην ΔΕΗ της Κοζάνης;
 - Εργάζομαι στην συντήρηση του Μηχανολογικού τομέα των Ορυχείων της ΔΕΗ. Ό,τι βλέπετε στις φωτογραφίες της έκθεσης δηλαδή.. 
- Από πότε δουλεύεις εκεί;
 - Είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια της ζωής μου!


- Και η φωτογραφία πώς προέκυψε; 
- Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι. Πάντα με εντυπωσίαζε η τέχνη της φωτογραφίας. Στο παρελθόν, βέβαια, τα πράγματα είχαν μεγαλύτερη δόση δυσκολίας και ήταν πολύ διαφορετικά από αυτό το σημερινό ψηφιοποιημένο παιχνίδι που επίσης απολαμβάνω. 








- Οι συνάδελφοί σου τι λένε όταν σε βλέπουν να τραβάς φωτογραφίες από τον χώρο που δουλεύετε, και αυτούς τους ίδιους; 
-Ο χρόνος που έχω για τις φωτογραφίες δεν είναι πολύς. Στην ουσία ξεκλέβω στιγμές. Η ένταση της δουλειάς και οι ταχείς ρυθμοί είναι τέτοιοι που πολλές φορές δεν έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν την λήψη. Εννοείται ότι πάντα τους φωτογραφίζω εν γνώσει τους. Όπως σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής έτσι και σε αυτή την περίπτωση κάποιοι δυσανασχετούν ενώ άλλοι συμμετέχουν, διασκεδάζουν, ενσωματώνονται..


- Ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι της δουλειάς;
- Η εξόρυξη του λιγνίτη είναι από την φύση της μια δύσκολη διαδικασία. Διόλου εύκολη υπόθεση όμως είναι και η προσπάθεια να προστατεύσεις την ζωή των συναδέλφων σου, και την δική σου







Οι φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στην Θεσσαλονίκη στην έκθεση ** "The Truth Behind Christmas Lights" 

Πηγή: www.lifo.gr

2 σχόλια:

  1. Παύλος Μουρουζίδης2 Φεβρουαρίου 2014 στις 1:20 μ.μ.

    συγχαρητηρια Γρηγόρη,
    εξαιρετικη δουλειά,

    "πως δενότανε τ' ατσάλι"....?

    με συνειδητό εργατικό μόχθο!!!

    να 'σαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παύλος Μουρατίδης12 Ιουλίου 2014 στις 5:07 μ.μ.

    πολύ καλή δουλειά..
    η ψυχή που βγαίνει από τις φωτογραφίες σου με συναρπάζει.
    ψυχή και αγώνας....
    μπράβο συνάδελφε και σε παρακαλώ συνέχισε αυτό το έργο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή