Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 21 Ιουνίου 2008

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ: ΑΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΡΟΧΗ - ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΑΡΕΝΕΒΗ ΣΤΑΜΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΑΙΝΙΟΔΡΟΜΟΥΣ

Κοζάνη 21/6/2008

  • Περιβαλλοντολογική αφασία των στελεχών στο Ορ. Καρδιάς
  • Δυναμική κινητοποίηση του συνδικάτου μας.

ΑΠΟΘΕΣΗ ΤΕΦΡΑΣ· Την ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται για να μπορούν να ζουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε ένα καθαρότερο περιβάλλον και η πολιτεία απαντά με άγρια καταστολή και ποινικές διώξεις.

· Την χρονική περίοδο που «γιορτάστηκε» η μέρα του περιβάλλοντος με κινητοποιήσεις όλων των φορέων της περιοχής στην Πύλη του Αγίου Δημητρίου απαιτώντας άμεσα μέτρα για την μείωση της ρύπανσης και η ΔΕΗ έδινε όρκους σεβασμού στους περιβαλλοντολογικούς κανόνες.

· Την επόμενη μέρα της παρουσίασης από το συνδικάτο μας της καταδίκης της χώρας μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης γιατί δεν παίρνει μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων και της παρουσίασης από τον εκπρόσωπο του ΛΚΔΜ της «μεγάλης χάρτας» των μέτρων που λαμβάνει η διεύθυνση για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων.

Το ίδιο χρονικό διάστημα οι υπεύθυνοι του Ορυχείου Καρδιάς κάτω από καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών προς τους εργαζόμενους δηλητηριάζουν με τέφρα τους εργαζόμενους του Ορυχείου και τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με καταγγελίες των συναδέλφων αυτό γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας τις διαμαρτυρίες εργαζομένων που απειλούνται με δυσμένεια. Όμως την Παρασκευή 20 Ιουνίου αποθρασύνθηκαν τελείως και ενώ επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι αυτοί έστελναν στους αποθέτες την τέφρα κατάξερη, χωρίς να είναι ανακατεμένη με άλλα άγονα υλικά. Το αποτέλεσμα ήταν να βγει όλη η τέφρα στον αέρα δημιουργώντας ένα πηκτό στρώμα σκόνης που ήταν αναγκασμένοι να το αναπνέουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και ολόκληρη η περιοχή και το χειρότερο είναι ότι οι σωροί από τέφρα που απόθεσαν τους μαζεύει ο αέρας και θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν για πολλές μέρες ακόμα.

Αντιδρώντας το συνδικάτο μας παρενέβη άμεσα σταματώντας τις ταινίες της τέφρας όμως δεν θα μείνει μόνο εκεί γιατί «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και ο εμπαιγμός και η κοροϊδία ξεχείλισαν.

Πάνω από πέντε χρόνια οι εργαζόμενοι ανέχονται να «τρώνε» την τέφρα επειδή τα άξια και ικανά κατά τα άλλα στελέχη μας έκαναν λάθος στη μελέτη και έριχναν την τέφρα πάνω στα άγονα αντί για το αντίθετο !!! Η υπόσχεση ήταν να κάνουμε υπομονή και το πρόβλημα θα διορθωθεί στο νέο σύμπλεγμα. Όμως έγινε το νέο σύμπλεγμα και το πρόβλημα αντί να λυθεί οξύνεται γιατί:

1. Πολλά από τα μεσοκατώτερα στελέχη αισθάνονται ως «αγάδες στο Βιλαέτι» τους δίνοντας εντολές για παράβλεψη των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων απειλώντας αυτούς που διαμαρτύρονται και αυτοί με τη σειρά τους μόλις τους αγγίξουν οι ανώτεροί τους την πλάτη λυγίζουν την μέση τους.

2. Οι υπεύθυνοι του ΑΗΣ Καρδιάς όταν στέλνουν την τέφρα δεν την διαβρέχουν γιατί πιθανόν έχουν κάποια τεχνικά προβλήματα και προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα με την τέφρα παραβιάζουν τους προβλεπόμενους κανόνες διαβροχής!!!

3. Το ίδιο γίνεται και στις επιτηρήσεις κατά μήκος του ταινιοδρόμων κλείνοντας τις διαβροχές για να μην έχουν προβλήματα ολισθήσεων, εκφυγών και εμφράξεων. Όμως δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα γι αυτό αντί να κλείνουν τις διαβροχές καλό είναι να απευθυνθούν στην διεύθυνση για να βρει τεχνικές λύσεις για την αποφυγή προβλημάτων.

Εμείς το δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα εντείνουμε τις συνδικαλιστικές δυναμικές μας παρεμβάσεις αλλά επειδή το ζήτημα αφορά τη δημόσια υγεία θα καταθέσουμε και μηνυτήρια αναφορά εναντίον παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα της Κοζάνης.

Ο αγώνας για καθαρό περιβάλλον και καλύτερες συνθήκες εργασίας τώρα αρχίζει

Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου