Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: WEST TV ΚΑΙ ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

VIDEO ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ WEST TV


Στο επίκεντρο η υγεία του ανθρώπου

Γράφει ο/η Β.Σ.

19.06.08

Μια εξαιρετικά σημαντική ημερίδα στα πλαίσια της οποίας παρουσιάστηκε η καταδικαστική απόφαση που έλαβε η χώρclip_image002α μας από την επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η οποία αφορά την παραβίαση δικαιωμάτων του ανθρώπου λόγω του βεβαρημένου περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων από τη λειτουργία της ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.ην εκδήλωση διοργάνωσε το Συνδικάτο Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου», εκπρόσωπος του οποίου μάλιστα βρέθηκε στην Κοζάνη και παρουσίασε στο ακροατήριο την περίληψη της προσφυγής του ιδρύματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, με αφορμή την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που τέθηκε σε ισχύ το 1998.

Πιο συγκεκριμένα και όπως ανέφερε η δικηγόρος του ΙΜΔΑ και επιστημονική συνεργάτιδα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Τίνα Σταυρινάκη, την 4η Απριλίου το ΙΜΔΑ κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στην οποία υποστήριξε ότι το κράτος παραβίασε το άρθρο 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, το οποίο αναφέρεται στο Δικαίωμα για την προστασία της υγείας, διότι δεν προέβλεψε τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον από την εκμετάλλευση του λιγνίτη ούτε ανέπτυξε στρατηγικές πρόληψης και καταπολέμησης κινδύνων για την υγεία των πληθυσμών που ζουν στις περιοχές εκμετάλλευσης τους. Το ΙΜΔΑ υποστήριξε ότι το κράτος παραβίασε τον Χάρτη και πιο συγκεκριμένα το δικαίωμα για ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας, διότι δεν έχει καθιερώσει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο ,το οποίο να εγγυάται την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία ούτε έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα εφαρμογής της νομοθεσίας.

Όπως ανέφερε η κ. Σταυρινάκη, το κράτος παραβίασε επίσης το δικαίωμα στις δίκαιες συνθήκες εργασίας, διότι δεν έχουν προβλεφθεί για τους εργαζόμενους μείωση των ωρών εργασίας και συμπληρωματικές άδειες με αποδοχές, όπως το άρθρο απαιτεί. Η επιτροπή απέρριψε τις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσέφυγε κατά του κράτους, κρίνοντας ότι παραβιάζει τα συγκεκριμένα άρθρα.
Όπως επισημάνθηκε τόσο από τον πρόεδρο της Εργατικής Αλληλεγγύης κ. Στέφανο Πράσσο, όσο και από την κ. Σταυρινάκη, στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η απόφαση αυτή για όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα ο κ. Πράσσος επεσήμανε πως η Εργατική Αλληλεγγύη παραβρέθηκε πριν ένα χρόνο στην Αθήνα κατά την παρουσίαση της προσφυγής και περίμενε το διάστημα που μεσολάβησε να παρθούν τα ανάλογα μέτρα από τους φορείς της περιοχής, Νομαρχία και Δήμους. «Πραγματοποιούμε αυτή την εκδήλωση με στόχο να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, να ευαισθητοποιήσουμε τους φορείς και να παρθούν τα μέτρα που δεν πάρθηκαν» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος λέγοντας πως πρόκειται για μια «απόφαση ντοκουμέντο που μπορεί να χρησιμεύσει» χωρίς να αποκλείοντας το θέμα να φτάσει και στα δικαστήρια για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες τα δικαιώματα που τους πρέπουν.
Ο ίδιος αναφέρθηκε γενικότερα στο πρόβλημα της ρύπανσης και τα τεράστια οικολογικά προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία τη ΔΕΗ στην περιοχή, τάχθηκε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και εφόσον μπορούν αυτές να εφαρμοστούν στην περιοχή, ενώ μεταξύ του διλήμματος «λιγνίτη ή λιθάνθρακα» τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του πρώτου, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει η ΔΕΗ να χρησιμοποιεί τις βέλτιστες τεχνικές σε ότι αφορά την εξόρυξη του λιγνίτη.
Από την πλευρά της η κ. Σταυρινάκη αναφέρθηκε εκτενώς στα βήματα που έκανε το ΙΜΔΑ για τα καταφύγει στην προσφυγή « που αν και στρεφόταν κατά του κράτους και όχι κατά της ΔΕΗ ήταν προς όφελος των πολιτών» , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως της κατάθεσης προσφυγής προηγήθηκε μια μελέτη δύο χρόνων. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν επιδημιολογικές και ιατρικές μελέτες που ανέφεραν ξεκάθαρα τα προβλήματα που προκαλούν στην υγεία των πολιτών η τέφρα και η εξόρυξη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Κοζάνης κ. Καραπάτσιος και Σιώμου, το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, κάτοικοι των περιοχών γύρω από τη ΔΕΗ και πολλοί απλοί άνθρωποι που θέλησαν να ενημερωθούν για το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου