Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ Δ.Σ.

Κοζάνη 15 Μαΐου 2007


2η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ Δ.Σ.


Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι


Σήμερα γίνεται η δεύτερη Γενική Συνέλευση του σωματείου μας. Είναι αλήθεια πως το σωματείο μας ιδρύθηκε σε μια δύσκολη εποχή όπου η εργατική τάξη δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και από την σημερινή, κυβέρνηση των "μεταρρυθμίσεων" των "αλλαγών" και της "διαφάνειας". Το ασφαλιστικό, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το σταθερό ωράριο και η μόνιμη εργασία έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, και οι εργαζόμενοι πιέζονται όλο και περισσότερο να χαρίσουν τα δικαιώματά τους στο όνομα του ανταγωνισμού και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων.


Το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε συνεχή χειμερία νάρκη , ανίκανο να επιβάλει λύσεις και να κερδίσει αγώνες. Τα κομματικά αλλά και προσωπικά συμφέροντα των συνδικαλιστών αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα των εργαζομένων .


Το σωματείο μας από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του χάραξε μια ανεξάρτητη ταξική πορεία , πέρα από κομματικά και προσωπικά συμφέροντα αλλά και χωρίς εργοδοτικές συναλλαγές με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων.


Αρνούμαστε να υποταχτούμε σαν αναλώσιμα υλικά στα χεριά της εργοδοσίας, δεν ικετεύουμε την ελεημοσύνη του κράτους ούτε εκχωρούμε τις τύχες μας, όπως συνήθως συμβαίνει στην κάθε λογής κομματική και εργοδοτική συνδικαλιστική ηγεσία.


Αντιστεκόμαστε ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, στην επιβολή της εξαθλίωσης της μιζέριας και της ανέχειας .Ενάντια στην εργατική πειθαρχία και στους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς ενάντια στις δολοφονίες των εργατών που τα αφεντικά αποκαλούν εργατικά ατυχήματα.


Όλο και περισσότερα άνεργοι και νέοι περνάνε στη φτώχια, στην πείνα και στο περιθώριο παρότι η εποχή μας έχει δημιουργήσει τον περισσότερο πλούτο όλων τον εποχών που βρίσκεται όμως σε λίγα χέρια. Θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα ευκαιριών και κυρίως ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση ,ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες, δικαιοσύνη, ανακατανομή του πλούτου, ελευθερία και αλληλεγγύη.


Ο Ασφαλιστικός Μεσαίωνας σαρώνει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η τελευταία εικοσαετία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως εικοσαετία της αποδόμησης - αποσάθρωσης του ασφαλιστικού μας συστήματος, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, με νόμους, πορίσματα, συμβάσεις, εκθέσεις. Οι κυβερνήσεις και η ΕΕ προσπάθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις να λύσουν το γόρδιο δεσμό του ασφαλιστικού μας συστήματος χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές ανεξάρτητα ποια θα είναι θα ανοίξει ξανά συνολικά το ασφαλιστικό και αν οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν αντιδράσουν δυναμικά οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές.


Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σκοπεύουν να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι και τα εβδομήντα, να μειώσουν τις συντάξεις και να αυξήσουν τις εισφορές.


Είναι λοιπόν φανερό πως η ολοκλήρωση του ανταποδοτικού μοντέλου θα τείνει να διαμορφώσει τρία τμήματα εργαζομένων:


1). Νέοι και νέες που ζητούν εργασία, άνεργοι, ωρομίσθιοι, ξένοι εργάτες που θα είναι και τυπικά ανασφάλιστοι .


2) Ένα τμήμα θα είναι τυπικά ασφαλισμένοι ουσιαστικά όμως ανασφάλιστοι ,καθώς η πενιχρές αποδοχές δεν θα τους επιτρέπουν κάτι καλύτερο .


3) Ένα διαφορετικό τμήμα θα είναι οι υψηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι που θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση .


Με αλλά λόγια το νέο ανταποδοτικό μοντέλο στερεί την ασφαλιστική κάλυψη από αυτούς που την έχουν περισσότερη ανάγκη. Τα αποθεματικά των ταμείων που με διάφορα κόλπα μερικοί τα εξαφάνισαν, αλλά και η μεγάλη απάτη με τα ομόλογα και το χρηματιστήριο οδηγούν εσκεμμένα στην κατάρρευση του ασφαλιστικού μας συστήματος.


Ανεξάρτητα με ποιος είναι στην κυβέρνηση το σωματείο μας αγωνίζεται για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων γιαυτό αγωνίζεται και απαιτεί:




  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

  • 35ωρο – 5νθήμερο – 7ωρο, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών και ανώτερο νόμιμο ωράριο τις 40 ώρες την εβδομάδα

  • Να ζούμε αξιοπρεπώς από ένα μισθό ή μια σύνταξη. 1400€ ο κατώτερος μισθός. 1400€ η κατώτερη σύνταξη. 60 ευρώ κατώτερο μεροκάματο. 1000€ ταμείο ανεργίας.

  • Καταδίκη των κλαδικών και των Εθνικών ΣΣΕ Της πείνας και της μιζέριας.

  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – μετοχοποιήσεις. Επανέλεγχος του δημοσίου στις ιδιωτικοποιημένες – μετοχοποιημένες επιχειρήσεις.

  • Δημόσια και κοινωνική ασφάλιση για όλους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης. 55 για όλους – 50 για ΒΑΕ και γυναίκες. Σταδιακή μείωση μέχρι την κατάργηση των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών. Να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος. Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα και τα χαμένα λεφτά των αποθεματικών των ταμείων τα προηγούμενα 50 χρόνια. Κανένα τζογάρισμα με τα λεφτά των εργαζομένων. Εργατική διοίκηση των ασφαλιστικών ταμείων.

  • Ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και ουσιαστικός έλεγχος από τα συνδικάτα και τις ΕΥΑΕ. Υπεράσπιση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών και διεύρυνσή του με τις νέες επαγγελματικές ασθένειες.

  • Δημόσια και δωρεάν υγεία για εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες. Δημόσια και δωρεάν παιδεία. Γεναία αύξηση των κονδυλίων στο 15%. Ανατροπή του νόμου πλαίσιου. Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16.

  • ΔΕΗ δημόσια και κοινωνικοποιημένη. Επιστροφή όλων των μετοχών στο δημόσιο. Ρεύμα φθηνό για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, τους μικρομεσαίους αγρότες και τις ευπαθείς ομάδες. Να πληρώσουν οι βιομηχανίες την τιμή του ρεύματος πάνω από το κόστος

  • 6.000 νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ για να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις και να καταργηθούν οι εργολαβίες και το δουλεμπόριο.

  • Καθαρό περιβάλλον – καθαρή ενέργεια από την ΔΕΗ μέσα από χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρικά – φωτοβολταϊκά – βιομάζα – ανεμογεννήτριες) που αποτελούν προνομιακό πεδίο των ιδιωτών λόγο των υψηλών επιδοτήσεων.


ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ


Θέμα ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη και λειτουργία του συνδικάτου είναι η αύξηση των μελών μας, γιαυτό το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουμε όλοι έναν παρατεταμένο αγώνα για την εγγραφή νέων μελών καθώς επίσης να βάλουμε στόχο την ίδρυση τοπικών παραρτημάτων στους χώρους που έχουμε μέλη και να αποκτήσουμε έστω από ένα μέλος σε όλους τους τόπους δουλειάς για να υπάρχει αμφίπλευρη ενημέρωση , να σταθεροποιήσουμε τις επαφές μας σε όλο το λεκανοπέδιο Κοζάνης Φλώρινας και να εδραιωθούμε με εξορμήσεις, εφημερίδα κλπ. σε μεγάλες πόλεις και ενεργειακά κέντρα (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεγαλόπολη)


Διεκδίκηση εγγραφής στη ΓΕΝΟΠ (συνδικαλιστική και νομική), επαφή και συντονισμός με άλλα σωματεία .


Να ασχοληθούμε ειδικά με το θέμα των διμήνων και κυρίως των οχταμήνων σε σχέση με την ίση εργασιακή αντιμετώπιση όσον αφορά τα ημερομίσθια, τις αργίες και να πιέσουμε την ΓΕΝΟΠ να τους συμπεριλάβει στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.


Να ανοίξουμε το θέμα των «σχέσεων εργασίας» με πολύμορφες παρεμβάσεις και με ορόσημο μια ανοιχτή εκδήλωση που θα γίνει τον Νοέμβριο του 2007 , και αιχμή τους εργαζόμενους στον εργολάβο, έκτακτοι εργαζόμενοι σε οχτάμηνα δίμηνα, φοιτητές του ΤΕΙ και του πανεπιστημίου που είναι η νέα εργατική βάρδια , νεοπροσλαμβανόμενοι χωρίς μονιμοποίηση και μόνιμο προσωπικό στο νέο καθεστώς που διαμορφώνεται (νέος ΚΚΠ, νέο μισθολόγιο).


Να ανοίξουμε γραφεία στην Πτολεμαΐδα, να τα εξοπλίσουμε και να λειτουργούν καθημερινά για να μπορούν να μας βρίσκουν όλοι οι συνάδελφοι της περιοχής για οποιοδήποτε πρόβλημα θέλουν να απευθυνθούν στο συνδικάτο. Από αύριο οι συνάδελφοι θα ψάξουν για να βρουν χώρο στέγασης του σωματείου.


Συναδέλφισσες – συνάδελφοι


Είμαστε πεισμένοι ότι οι στόχοι που βάζουμε στην σημερινή μας συνέλευση μπορούν να πιαστούν άνετα αρκεί να βάλουμε όλοι μας από ένα χεράκι γιαυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους, (εκλεγμένους, απλά μέλη και μη μέλη που είναι δίπλα στο σωματείο) να βοηθήσουν σ’ αυτήν την προσπάθεια που είναι για το συλλογικό συμφέρον.


Παλεύουμε όλοι μαζί για ένα συνδικάτο:


Ανεξάρτητο


Ταξικό


Ασυμβίβαστο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου