Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό γινόταν κατ' αρχήν, μέσω της περίφημης σύμβασης ΠΕΣΙNΕ.
"Εν όψει της λήξης της σύμβασης αυτής το 2001 πήρε άδεια για μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού ισχύος 210 MW, για να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Τότε σκανδαλωδώς ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, ως υπουργός Ανάπτυξης, δέχθηκε ότι η μονάδα αυτή, που ήταν αυτοτελής, δεν ήταν μία αλλά τρεις μονάδες, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη μετέπειτα αύξηση του μεγέθους της στα 334 MW, να δικαιούται να εισπράξει τριπλή επιδότηση, συνολικού ύψους 39,26 εκατομμυρίων ευρώ", αναφέρει το δημοσίευμα.
Στο κείμενο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το 2008 και αφού εισέπραξε πρώτα τις επιδοτήσεις, "η Αλουμίνιον ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης και άλλαξε την άδεια της μονάδας της, έτσι ώστε αντί να χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει για τις δικές της ανάγκες να μπορεί να την πουλά στη χονδρεμπορική αγορά σε υψηλότατη τιμή, την ίδια στιγμή, βέβαια, που η ίδια απαιτούσε, παρά τη λήξη της σύμβασης ΠΕΣΙΝΕ, να συνεχίζει να παίρνει ρεύμα από τη ΔΕΗ, σε τιμή το εν τρίτον απ’ αυτήν με την οποία θα πουλούσε στη ΔΕΗ το ρεύμα που θα παρήγε η ίδια.
Το "κόλπο γκρόσο" αυτό, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες της ΔΕΗ, διάφορων άλλων φορέων αλλά και πολλών βουλευτών, έφερνε κέρδη στην Αλουμίνιον εις βάρος της
ΔΕΗ και των υπόλοιπων καταναλωτών της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, δηλαδή συνολικά περί το 1,75 δισεκατομμύριο ευρώ στη διάρκεια ζωής της μονάδας.
Έτσι, όχι μόνον πήρε τη νέα άδεια παρότι είχε ήδη εισπράξει επιδοτήσεις οι οποίες απαγορεύονται από τη νομοθεσία για μονάδες που πουλάνε χονδρεμπορικά την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν, αλλά και με την κάλυψη του ΥΠΕΚΑ πήρε επανειλημμένως παρατάσεις για την επιστροφή των επιδοτήσεων αυτών".
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος έπεσαν λόγω της κρίσης και της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και δεν εξασφάλιζαν τα υπερκέρδη που επιθυμούσε ο όμιλος Μυτιληναίου.
"Και πάλι, όμως, υπήρξαν οι γνωστοί «πρόθυμοι» στον κρατικό μηχανισμό, οι οποίοι φρόντισαν να διατηρήσουν την κερδοφορία του κ. Μυτιληναίου στα επίπεδα που επιθυμούσε.
Έτσι, το 2011 άλλος ένα μέγας πολιτικός αστέρας, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός ΥΠΕΚΑ, με φωτογραφική νομοθετική διάταξη που έφερε στη Βουλή, και εν συνεχεία με υπουργικές αποφάσεις, φρόντισε τα 70 αυτά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δηλαδή συνολικά το 1,75 δισεκατομμύριο, να τα εγγυηθεί στην Αλουμίνιον με άλλον τρόπο, και συγκεκριμένα απευθείας από το κράτος μέσω του κρατικού ΛΑΓΗΕ.
Για να γίνει αυτό καταργήθηκαν όρια, νόμοι, κανόνες της επιστήμης, ακόμη και η κοινή λογική, αφού μια μονάδα ισχύος 334 MW που καίει ορυκτό καύσιμο (φυσικό αέριο) βαφτίστηκε ΑΠΕ και εξομοιώθηκε με ανεμογεννήτριες", αναφέρεται στο axiaplus.gr.
Έτσι, καταλήγει το δημοσίευμα, "σήμερα μια μονάδα που επιδοτήθηκε από το κράτος για να παράγει ρεύμα για τις ανάγκες του εργοστασίου της Αλουμίνιον, με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις και νομοθετικές τροπολογίες βρέθηκε να πουλά το ρεύμα που παράγει στο κράτος σε τιμή πάνω από 90 ευρώ τη μεγαβατώρα, επιδοτούμενη κατ’ ουσίαν για δεύτερη φορά".
Ο συντάκτης του άρθρου κάνει αναφορά και στην απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ, την οποία χαρακτηρίζει "διάτρητη" και με την οποία, όπως αναφέρει, "οι ίδιοι που μεθόδευσαν όλα τα ανωτέρω –μεταξύ άλλων– μέσω της θητείας τους στη ΡΑΕ υποχρεώνουν τη
ΔΕΗ να πουλά ρεύμα στην Αλουμίνιον προς 26,6 ευρώ τη μεγαβατώρα".
"Μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν αυτά, με "μαέστρους" επίορκους κρατικούς λειτουργούς, την ίδια ώρα που βάζουν φόρο ακίνητης περιουσίας στις στάνες και στα χωράφια των αγροτών, και περικόπτουν τις συντάξεις πείνας και τους μισθούς των φτωχών Ελλήνων εργαζομένων", σχολιάζει η ιστοσελίδα.
αναδημοσίευση από: Ειδήσεις και Άμεση Ενημέρωση - news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου