Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Πώς κατέληξε με απόφαση ΥΠΕΚΑ στον “Άκτωρα” το λιγνιτωρυχείο της Βεύης



Σύμφωνα με τη Διαύγεια η ΑΚΤΩΡ (όμιλος Μπόμπολα) αναλαμβάνει την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου Βεύης για τα επόμενα 15-50 χρόνια. Ενστάσεις από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

Την υπογραφή της σύμβασης εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το οποίο αναμένονται άμεσα καθαρά κέρδη για το Δημόσιο ύψους 150 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας από τα μισθώματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου η κύρωση της σύμβασης θα γίνει με την κατάθεσή της στη Βουλή, ενώ ανέφερε ότι «η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και συνολικά για τη χώρα. Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα για την απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, διασφαλίζοντας περαιτέρω την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας».


Παράλληλα, η ανακοίνωση δίνει έμφαση στα αποτελέσματα που θα έχει η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου, που είναι η δημιουργία σχεδόν 500 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και 2.000 έμμεσων θέσεων εργασίας και καθαρά άμεσα έσοδα για το δημόσιο από μισθώματα πάνω από 150 εκ. ευρώ, στα 15 μισθωτικά χρόνια που προβλέπονται αρχικά.

Ακόμα, οι επενδύσεις για προστασία του περιβάλλοντος θα ξεπεράσουν στο ίδιο διάστημα τα 26 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού τα 28 εκατ. και οι δαπάνες για ερευνητικές εργασίες τα 6 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, δεν αναφέρεται η εταιρεία στην οποία εκμισθώνεται το λιγνιτωρυχείο, ωστόσο στην σελίδα του Υπουργείου στη Διαύγεια φαίνεται ότι με απόφαση της 9ης Αυγούστου 2013 κρίθηκε ως πλειοδοτούσα πρόταση για την εκμίσθωση του δικαιώµατος έρευνας και εκµετάλλευσης του δηµόσιου λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Βεύης, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., με βαθμολογία 87,36, έναντι της δεύτερης ΑΚΜΗΣ Α.Τ.Ε., με βαθμολογία 76,82.

Με απόφαση στις 22 Οκτωβρίου 2014, που επίσης έχειαναρτηθεί στη Διαύγεια, το Υπουργείο γνωστοποιεί ότι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου αποφασίζει την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ, ενώ το έγγραφο αναφέρει ακόμα ότι “η ως άνω εταιρεία οφείλει εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας, να προσέλθει ενώπιον συμβολαιογράφου για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης” και ότι “εξουσιοδοτείται με την παρούσα ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να υπογράψει τη σύμβαση μίσθωσης, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου”.

Το ίδιο έγγραφο περιλαμβάνει, ως επισυναπτόμενο, το σχέδιο της σύμβασης που προβλέπει ότι η διάρκεια εκμίσθωσης είναι αρχικά 15 χρόνια και μπορεί να παραταθεί “ύστερα από μονομερή δήλωση της μισθώτριας, ανά 5ετία, μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά πενήντα (50) μισθωτικών ετών“.

Ωστόσο, η υπογραφή της σύμβασης δεν έγινε μέσα στην αρχική προθεσμία των 30 ημερών που είχε τεθεί από την υπουργική απόφαση της 22 Οκτωβρίου και έτσι ήρθε πάνω από 1 μήνα μετά νεώτερη απόφαση του Υφυπουργού Α.Παπαγεωργίου να δώσει νέα προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ.

Συγκεκριμένα, η νεότερη ανάρτηση στη Διαύγεια, με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2014, δίνει νέα προθεσμία για την υπογραφή της σύμβασης, αφού “η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών, εντός της οποίας η εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. οφείλει να προσέλθει ενώπιον Συμβολαιογράφου για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης αρχίζει από την κοινοποίηση της παρούσας τροποποιητικής απόφασης“, ενώ προβλέπει ότι ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου για την υπογραφή της σύμβασης “εξουσιοδοτείται με την παρούσα τροποποιητική απόφαση ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών” και όχι ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση.

Τέσσερις μέρες μετά, ήρθε η ανακοίνωση του Υπουργείου ότι υπογράφτηκε η σύμβαση, μία σύμβαση όμως που έχει συγκεντρώσει τα πυρά της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, η ΓΕΝΟΠ με ανακοίνωσή της στις αρχές Νοεμβρίου είχε ταχθεί κατά της παραχώρησης, υποστηρίζοντας ότι έγινε με διαδικασίες εξπρές και ότι θα προκαλέσει ζημιά στο δημόσιο.

Η ΓΕΝΟΠ είχε καλέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να επανεξετάσει την απόφαση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν πρωτοβουλίες και τη διοίκηση της ΔΕΗ να προσφύγει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Παράλληλα, με επιστολή της προς το ΥΠΕΚΑ και παράγοντες του νομού, η τοπική κοινότητα Βεύης του Δήμου Φλώρινας είχε στραφεί και αυτή κατά της παραχώρησης του λιγνιτωρυχείου στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ.

«Η λαϊκή συνέλευση της τοπικής κοινότητας Βεύης, που έγινε στις 31/10/2014, αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει το τοπικό συμβούλιο ως επιτροπή αγώνα, για να καταγγείλει τη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία «Άκτωρ ΑΤΕ» που αφορά στην παραχώρηση του ορυχείου Βεύης.

Διότι δεν ικανοποιπήθηκε από το ΥΠΕΚΑ κανένα από τα δίκαια αιτήματα μας που είχαν τη στήριξη όλων των φορέων του νομού και είχαν κατατεθεί με υπομνήματα σε όλους του υπουργούς Ανάπτυξης από το 2000 έως σήμερα», ανέφερε η επιστολή.

Τέλος, σημειώνεται ότι δημοσίευμα του energypress.gr, στις 26 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι έχει υποβληθεί από άγνωστο ιδιώτη καταγγελία στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης υποκρύπτει κρατική ενίσχυση.

Πηγή:
newsbomb.gr, naftemporiki.gr μέσω 7imeres.gr
- See more at: http://e-kozani.blogspot.gr/2014/12/blog-post_44.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+e-kozani+(e-KOZANH)#sthash.ch9oWcrt.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου