Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Ανάμεσα στα κόκαλα του Μεσοβούνου Εορδαίας μια μουσική περνάει τους κάμπους τους στεγνούς (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)

tsoktouridou23/10/1941.Το Μεσόβουνο κατηγορείται για παράνομη οργάνωση και δράση. Χαράματα! Οι Γερμανοί έβγαλαν τους κατοίκους με τη βία από τα σπίτια τους, μισόγυμνους.
Το Μεσόβουνο ήταν κυκλωμένο από αμέτρητους Γερμανούς. Ο καιρός βροχερός, ομίχλη, σκοτεινός, όπως αρμόζει σε μια τέτοια μέρα.
Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους στην παλιά εκκλησία (τοποθεσία σημερινού κοινοτικού καταστήματος). Έδιωξαν τα γυναικόπαιδα και μετέφεραν τους άνδρες σε ένα βολικό μέρος χαμηλά στις πεδιάδες του Βερμίου (σημερινό Ηρώο) κι εκεί διαχώρισαν ηλικίες 10-16 και 16-60.
Οι κάτοικοι υποψιασμένοι τι πάει να γίνει, έκαναν απόπειρα διαφυγής, χωρίς επιτυχία, πλην ενός του Πολυχρονίδη Πέτρου. Οι Γερμανοί παρατάχθηκαν σε τρεις σειρές κι όταν έφτασε η στιγμή.157 ήρωες του Μεσοβούνου έπεσαν από τις σφαίρες των κατακτητών.
Οργή, πίκρα, πόνος κι ένα απέραντο γιατί ήταν οι λέξεις που χαρακτήρισαν εκείνη τη στιγμή.Τα γυναικόπαιδα εκδιώχθηκαν στις πόλεις Έδεσσα, Βέροια, Κοζάνη. Το μίσος μεγάλο. Οι Γερμανοί έκαψαν για πρώτη φορά το Μεσόβουνο. Το λεηλάτησαν. Σπίτια, αποθήκες, στάβλοι καταστράφηκαν. Οι Γερμανοί έμειναν δυο εβδομάδες στο Διαμέρισμα του Μεσοβούνου. Τις νύχτες μαζεύονταν σε ανοιχτά μέρη, έβαζαν τα καζάνια στη φωτιά, έσφαζαν ζώα και έτρωγαν.
Ανάμεσα στα κόκαλα
μια μουσική:
περνάει την άμμο,
περνάει τη θάλασσα.
Ψηλά βουνά, δε μας ακούτε!
Βοήθεια! Βοήθεια!
Ψηλά βουνά θα λιώσουμε, νεκροί με τους νεκρούς!…
1942.Οι Γερμανοί επέτρεψαν στα γυναικόπαιδα να γυρίσουν στο Μεσόβουνο. Ερημιά, στάχτες, φρίκη, μόνο απελπισία αντίκρυσαν εκείνα.
.Ανάμεσα στα κόκαλα
ήχος φλογέρας
ήχος τυμπάνου απόμακρος
κι ένα ψιλό κουδούνισμα,
περνάει τους κάμπους τους στεγνούς
περνάει τη θάλασσα με τα δελφίνια..
1943.Στον αγώνα κατά των κατακτητών πολέμησαν και μια διμοιρία Ρώσων, η οποία συνδέθηκε με την οργάνωση ΕΛΑΣ, η οποία, να θυμήσουμε, ιδρύθηκε στο Μεσόβουνο. Έδωσαν και αυτοί τη δική τους μάχη. Έξω από το χωριό σκότωσαν τρεις Σοβιετικούς στρατιώτες, τον αρχηγό της Αλεξέι, Ρούμπιν και Αντρέι. Πρόσφατα με την παρουσία Ρώσων αξιωματικών και κατοίκων του Μεσοβούνου ξεθάφτηκαν και μεταφέρθηκαν στο σημερινό μνημείο.
.Ψηλά βουνά, δε μας ακούτε!
Βοήθεια! Βοήθεια!
Ψηλά βουνά θα λιώσουμε, νεκροί με τους νεκρούς!
Η ιστορία του παράλυτου Αγάπιου.Ο Αγάπιος ήταν ένας παράλυτος Μεσοβουνιώτης. Όταν ήρθαν οι Γερμανοί να τους μαζέψουν, νόμισαν πως ο Αγάπιος έκανε ψέματα για να γλιτώσει. Έτσι, τον χτύπησαν, τον έσπρωχναν από την μια άλλη άκρη του Διαμερίσματος στην άλλη και με κλωτσιές και κατρακυλητά τον πήγαν στον χώρο της εκτέλεσης. Διαπίστωσαν όμως ότι όντως έλεγε αλήθεια και τον έβγαλαν από τη γραμμή της εκτέλεσης. Όμως εκείνος δεν άντεξε να βλέπει να χάνονται νέα παιδιά, νέοι άντρες κι επιστρέφοντας πίσω πήγε μαζί τους.όπως του άρμοζε.
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ
Του Μεσόβουνου τα βάσανα
Του Μεσόβουνου τα πάθη
Θα τα τυπώσω στο χαρτί
Κι ο κόσμος να τα μάθει
1900 και το ΄41
το Ηρωικό Μεσόβουνο
πλημμύρισε στο αίμα
Ένα πικρό ξημέρωμα
Μια Πέμπτη ημέρα
Γυμνούς και ξυπόλητους
Μας έστησαν στη σφαίρα
Απ΄ τα σπίτια μας έβγαζαν
Μόνο με την ψυχή μας.
Τα σπίτια μας τα κάψανε
Για την εκδίκηση μας.
Ήρθαν άντρες κατακτητές
Να μας τσαλαπατήσουν
Του Μεσόβουνου τα βουνά
Με χιόνια στολισμένα
Κι από νυφαδοαίματα
Τα ρέματα βαμμένα.
Του Μεσόβουνου τα βουνά
Που ειν΄όλα κοιμητήρια
Και όσοι διαβάτες πέρασαν
Κλάψανε με μαντήλια.
(πηγή: «Η ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ» της Παρθένας Τσοκτουρίδου (απόσπασμα) & ποίημα Γεώργιου Σεφέρη: «Ανάμεσα στα κόκαλα εδώ»

Αναδημοσίευση από: Kozan.gr : Καθημερινή ενημέρωση για την κοζάνη — Κοζάνης Κοζανη kozani kozanh kozanhs KOZANI Πτολεμαίδα, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου