Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Μεγάλη φωτιά σε ταινιόδρομο του ΑΗΣ Καρδιάς

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

Ρεπορτάζ - 11/08/2011

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ στην εφημερίδα: ΠΤΟΛΕΜΑΪΟΣ
Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης στον Ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Καρδιάς, και συγκεκριμένα σε ταινιόδρομο του συστήματος μεταφοράς λιγνίτη των μονάδων του σταθμού.
Αμέσως σήμανε συναγερμός από το προσωπικό της επιχείρησης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς εκδηλώθηκε σε ύψος 46 μέτρων, ενώ πολύωρη μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν
Συνέχεια στη σελ. 14


άμεσα στον τόπο, καθώς στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος 30 πυροσβέστες από τις Πυροσβεστικές υπηρεσίες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και 9 πυροσβεστικά οχήματα.
Αμέσως τέθηκε εκτός λειτουργίας το σύστημα φόρτωσης λιγνίτη, με αποτέλεσμα μετά από μερικές ώρες να τεθούν εκτός λειτουργίας και οι μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς λόγω έλλειψης λιγνίτη.
Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες αποκατάστασης προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο Σταθμός το ταχύτερο δυνατόν, στην οποία επισημαίνεται ότι «παράλληλα, διερευνώνται τα αίτια του συμβάντος, το οποίο δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ασφαλή τροφοδότηση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Στην «αδιαφορία κυβέρνησης και διοίκησης της επιχείρησης» αποδίδει την εκδήλωση της φωτιάς το Σωματείο Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος», αφού όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «η έλλειψη προσωπικού, η κακή συντήρηση, η απουσία στοιχειώδους φροντίδας-καθαριότητας στους χώρους εργασίας φαίνεται πως για μία ακόμα φορά αποτελούν βασικές αιτίες για σοβαρά συμβάντα στους χώρους της ΔΕΗ».
Το συνδικάτο σημειώνει μάλιστα ότι η φωτιά «που εκδηλώθηκε σε ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία του ΑΗΣ Καρδιάς δυστυχώς έρχεται για μία ακόμα φορά να επιβεβαιώσει την ολιγωρία των υπευθύνων που επιμένουν σκανδαλωδώς να μην λαμβάνουν όχι απλά τα απαραίτητα, αλλά τα στοιχειώδη, πολλές φορές, μέτρα ώστε να εξασφαλίζουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας». Κάνει ιδιαίτερη μνεία στην «ουσιαστική παρέμβαση των εργαζόμενων που για μία ακόμα φορά επέδειξαν επαγγελματισμό και αυταπάρνηση και κατάφεραν τελικά να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς οι εκτεταμένης έκτασης ζημιές που προκλήθηκαν αναγκάζουν το σταθμό να μείνει εκτός λειτουργίας (με τις όποιες ενδεχόμενες συνέπειες), για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση».
Ο «Σπάρτακος» τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη προσλήψεων προσωπικού σε σταθμούς και ορυχεία, τη διενέργεια ελέγχων και τη λήψη μέτρων που θα κατοχυρώνουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τους εργαζόμενους, καθώς επίσης τη συστηματική και σωστή συντήρηση των μηχανημάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού και την αντικατάσταση «του απαρχαιωμένου εξοπλισμού που καθίσταται επικίνδυνο για τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση».
Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με την οποία συγχαίρει τους εργαζόμενους και τα στελέχη του ΑΗΣ Καρδιάς «για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυτοθυσίας που επέδειξαν», καθώς, όπως επισημαίνει «το σύνολο του προσωπικού του ΑΗΣ Καρδιάς πραγματικά με αυτοθυσία παρενέβη έγκαιρα κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες, σώζοντας έτσι έναν από τους μεγαλύτερους λιγνιτικούς σταθμούς της χώρας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου