Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΕΕΝ "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"





  • Συνεχίζεται και εντείνεται η επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και Τρόικας.



  • Νέο κύμα μειώσεων μισθών και κατάργησης κοινωνικών παροχών.



  • Ξεπουλάνε δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσια περιουσία.



  • Ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες.



  • Διάσπαση, διάλυση και ξεπούλημα της ΔΕΗ. Στους ιδιώτες κερδοσκόπους τα δίκτυα, η λιγνιτική και η υδροηλεκτρική παραγωγή!


Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΕΕ και της Τρόικας έχει κηρύξει ολοκληρωτικό κοινωνικό πόλεμο στους εργαζόμενους και στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας. Συνυπογράφοντας το μνημόνιο Νο 4 εντείνει τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, βυθίζει τη χώρα στη φτώχεια και στην καταστροφή, βάζει ταφόπλακα σε κατακτήσεις δεκαετιών της εργατικής τάξης, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις και εισάγοντας τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, μειώνει και άλλο τους μισθούς και οδηγεί τους εργαζόμενους σε περαιτέρω απελπισία και εξαθλίωση. Ξηλώνουν μία - μία όλες τις κοινωνικές καταχτήσεις του περασμένου αιώνα, από την κοινωνική ασφάλιση και το οκτάωρο μέχρι την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας! Το ξεπούλημα συνεχίζεται: Μετά τις συγκοινωνίες, την υγεία και την παιδεία,  σειρά έχει  η ΔΕΗ και η ενέργεια. Στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τα δυο επόμενα χρόνια να ξεπουλήσει δημόσια περιουσία αξίας 50 δις €!









Η συνέχιση αυτής της πολιτικής δημιουργεί καθημερινά χιλιάδες ανέργους, σπέρνει  πείνα και εξαθλίωση στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, βυθίζει τη χώρα στην ερήμωση, τη φτώχεια και την υποδούλωση στους ξένους και ντόπιους βιομήχανους.



Νομοσχέδιο διαμελισμού της ΔΕΗ

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση ενέργειας», που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, μπαίνει στην τελική ευθεία η υλοποίηση του σχεδίου (κυβέρνησης, κεφαλαίου με στήριξη της Κομισιόν και του ΔΝΤ) τεμαχισμού και ξεπουλήματος της ΔΕΗ! Ο κύριος στόχος είναι βέβαια η επικράτηση των ιδιωτών κερδοσκόπων σε όλες τις πηγές ηλεκτρικής ενέργειας (Η/Ε) και η καταλήστευση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του Ηλεκτρικού Ρεύματος (κάνουν λόγο μέχρι και για τριπλασιασμό της ΚW/H μέχρι το 2015)!  Στα πλαίσια αυτά ετοιμάζονται να νομοθετήσουν:

1.   Την διάσπαση, (με σύμφωνη γνώμη ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ) τριχοτόμηση της ΔΕΗ με τη δημιουργία  των θυγατρικών Διανομής και Μεταφοράς, την στελέχωση των νέων εταιρειών με επιπλέον 850 εργαζόμενους που μετατάσσονται βίαια από τις κεντρικές υπηρεσίες με άγνωστο εργασιακό και ασφαλιστικό μέλλον. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι θα ιδιωτικοποιηθεί κατά 49% η νέα θυγατρική εταιρεία της Μεταφοράς, δηλαδή τα δίκτυα υψηλής τάσης (περιουσία του Ελληνικού λαού) περνάνε στους ιδιώτες.

2.   Την δημιουργία νέας εταιρείας (Λ.ΑΓ.Η.Ε) ανεξάρτητης από τη ΔΕΗ που θα αντικαταστήσει τον ΔΕΣΜΗΕ και θα διαχειρίζεται την λειτουργία της ημερήσιας αγοράς Η/Ε,

3.   Για την «απελευθέρωση» στο λιγνίτη αφού αρχικά παίχτηκε το σενάριο της ανταλλαγής ισχύος, κάτω από την απαίτηση της Κομισιόν και των ντόπιων και ξένων παραγωγών για εξασφάλιση πρόσβασης στο λιγνίτη, επαναφέρουν την πώληση μονάδων και μάλιστα πολύ συγκεκριμένα να διαθέσουν αυτόνομα τη λιγνιτική ισχύ της Μονάδας 5 του Αγ. Δημήτρη. Ο τελικός στόχος είναι η ΔΕΗ μέχρι το 2015 να μη δίνει στο σύστημα πάνω από 15 έως 20% της συνολικής λιγνιτικής παραγωγής της χώρας!

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ

Αυτή η πολιτική έκλεισε ήδη τον ΑΗΣ Μελίτης, την πιο καινούργια, την πιο ακριβή, την πιο «καθαρή», με τον μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης λιγνιτική μονάδα, λόγο έλλειψης καυσίμου-λιγνίτη! Έκλεισε γιατί η ΔΕΗ βασίστηκε για την τροφοδοσία του σταθμού σε ιδιώτες κερδοσκόπους οι οποίοι έκλεισαν την Αχλάδα, κατέστρεψαν το Κλειδί και ακόμα δεν ξεκίνησαν το ορυχείο της Βεύης για το οποίο απέκλεισαν τη ΔΕΗ  από το διαγωνισμό!






Είναι αυτοί (Πολιτικοί, Συνδικαλιστές, Τοπικοί παράγοντες) οι θιασώτες του ανταγωνισμού και της απελευθέρωσης, δογματικά αμετανόητοι, λάτρεις της ασυζητητί ενσωμάτωσης  των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που σήμερα κλαίνε και οδύρονται αλλά συμφωνούσαν (λόγω απόφασης της Κομισιόν) στην ανάθεση της τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης στους ιδιώτες!

Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους ΑΗΣ-Ορυχεία-Υποστηρικτικές μονάδες είναι απελπιστική κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης του προσωπικού! Κράτημα του εξοπλισμού στα ορυχεία λόγο μη επάνδρωσης, κλείσιμο συνεργείων και ολόκληρων τομέων, συγχωνεύσεις, ακόμα και προτάσεις για σβήσιμο μονάδων και μεταφορά του προσωπικού σε άλλες έπεσε στο τραπέζι από διευθυντές ΑΗΣ. Οι εργολαβίες κατάντησαν μάστιγα της επιχείρησης αλλά και των εργαζομένων.






Μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία, δουλεμπόριο, μισθοί πείνας, πληρωμή με την ώρα, ωράρια λάστιχο, παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας και ατομικών εφοδίων προστασίας, πολλά και σοβαρά ατυχήματα, είναι το συνηθισμένο σκηνικό στους χώρους εργασίας.



ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είδαν μέσα σ ένα χρόνο να μειώνονται κατά 25% οι αποδοχές τους αλλά όπως φαίνεται για την Τρόικα και την Κυβέρνηση δεν είναι αρκετά γι αυτό και εκτός από τα 40 εκατομμύρια Ευρώ που έχει συμφωνήσει η διοίκηση της ΔΕΗ με το Υπουργείο να κόψει από υπερωρίες και εκτός έδρας, στην «κλίνη του Προκρούστη» μπαίνουν, το ωράριο, όλα τα επιδόματα, ο ΚΚΠ/ΔΕΗ και η κατάργηση των μισθολογικών κλιμακίων μέσα από την σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα (στις συζητήσεις αυτές όπως όλα δείχνουν συμμετέχει κανονικά και η ΓΕΝΟΠ). Μέχρι και απολύσεις τακτικού προσωπικού μπήκαν στο «τραπέζι του διαλόγου» για να αναγκαστεί ο Ζερβός να δηλώσει: «Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απολύσεις καθώς οι εργαζόμενοί της απολαμβάνουν καθεστώς μονιμότητας, ωστόσο θα επιδιωχθεί συμφωνία με τις εργατικές ενώσεις για μειώσεις στο ύψος των επιδομάτων».

Τα Πολυιατρεία της ΔΕΗ υπολειτουργούν με κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια (για να μην πάρουν δυο γιατρούς τετράωρης απασχόλησης σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα που θα κόστιζαν 2.000 € το μήνα, το ταμείο χρεώνεται περίπου 10.000 ευρώ ημερησίως!), χωρίς γιατρούς εδώ και ένα χρόνο, χωρίς λεφτά στα ταμεία με συνέπεια την ταλαιπωρία των εργαζομένων των συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΤΑΥΤΕΚΩ Π. Αποστολίδης, ο οποίος χωρίς καμία αυτοκριτική διάθεση για τις πολιτικοσυνδικαλιστικές του επιλογές, αναφέρει ακόμα ότι χρήματα για κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν θα υπάρχουν μετά τον Αύγουστο λόγω μειωμένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό!  Απλά κάνει καταγραφή της «χασούρας» λες και δεν είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους αυτής της καταστροφικής για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους επιλογής.

Αυτοί (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ) που χάρισαν τα αποθεματικά (3,3 τρις δραχμές) των εργαζομένων στη ΔΕΗ παίρνοντας ως «αντιπαροχή την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου»… Αυτοί που συνυπέγραψαν να αλλάξει ο νόμος που μέχρι τότε υποχρέωνε τη ΔΕΗ να καλύπτει τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη… Αυτοί που δέχτηκαν να αλλάξουν την ασφάλιση στον εργοδότη και να κάνουν ταμείο χωρίς λεφτά αλλά με έλλειμμα 200 δις δραχμές από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του… Αυτοί που από το 1998 υποστήριξαν κάθε Ευρωπαϊκή Οδηγία που μας έφερνε όλο και πιο κοντά στη διάλυση γιατί «αν ψηφίσουμε ενάντια στην Οδηγία πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ»… Αυτοί που υπέγραψαν τη διάλυση του ασφαλιστικού μας κι έβαλαν πλάτη στη μετοχοποίηση-ξεπούλημα της ΔΕΗ, ανακοινώνουν τώρα ως δικαστικοί κλητήρες την παταγώδη αποτυχία της επιλογής τους. Και δεν αισθάνονται καν την ανάγκη να ζητήσουν ένα συγνώμη από τους εργαζόμενους που τους βάζουν σε μεγάλες περιπέτειες, κάτι που εμείς οι υπόλοιποι που αντιταχθήκαμε, («ως Κασσάνδρες») το είχαμε προβλέψει από τότε και τους προειδοποιούσαμε ότι κάνουν το μεγαλύτερο ξεπούλημα που έκανε ποτέ συνδικάτο σ αυτή τη χώρα!



ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν έπαιξε το ρόλο της απέναντι στην καταστροφική για τους εργαζόμενους πολιτική της κυβέρνησης και της Τρόικας αλλά συναίνεσε στην ουσία για να περάσει αυτή η πολιτική θεωρώντας την «σκληρή αλλά αναγκαία» και «το μνημόνιο ως μονόδρομο στη σημερινή κρίση» όπως δήλωσε δημόσια πολλές φορές ο Πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ να κυκλοφοράει με σωματοφύλακες και να μην παραβρίσκεται στις συγκεντρώσεις της Συνομοσπονδίας φοβούμενος τις βίαιες αντιδράσεις των εργαζομένων! Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ παρά τους φραστικούς διαχωρισμούς και τις όποιες κινητοποιήσεις, τελικά συμφωνεί (διαχρονικά, απελευθέρωση ενέργειας 1999, μετοχοποίηση, διαγραφή των αποθεματικών από τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ-διάλυση του ασφαλιστικού μας) στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα με τη διοίκηση, την κυβέρνηση αλλά και τα υπερεθνικά κέντρα, συναίνεσε στη διάσπαση της ΔΕΗ, με έκτακτο συνέδριο μάλιστα, για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις! Συναίνεσε στη μετακίνηση των 850 συναδέλφων, συναίνεσε στην ανταλλαγή ενέργειας ίσης με το 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Σήμερα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δέχεται συντονισμένα επίθεση από τα ΜΜΕ που ελέγχονται από ιδιωτικά συμφέροντα (Αλαφούζος Μπόμπολας Λάτσης κλπ) και από τους πολιτικούς υπαλλήλους τους (Μάνος, Καρατζαφέρης, Μπακογιάννη κλπ) με στοιχεία που διοχετεύονται από την ίδια τη διοίκηση της ΔΕΗ και την κυβέρνηση με προφανή στόχο το διασυρμό της στα μάτια των εργαζομένων για να περάσουν ευκολότερα τη διάλυση και το ξεπούλημα της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Βεβαίως όλα αυτά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας γιατί πολλά απ αυτά ακούγονταν χρόνια τώρα στους διαδρόμους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χωρίς ποτέ κανείς και καμία παράταξη να προσπαθήσει να «βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο»! Ο Ρίζος είναι η κορυφή τού παγόβουνου και δεν είναι ο μοναδικός, χρόνια τώρα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ  ασκεί εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, πολλά στελέχη της είναι διαπλεκόμενα όχι μόνο με τη ΔΕΗ αλλά ακόμα και με ιδιώτες παραγωγούς. Ήμασταν και είμαστε αντίθετοι σε αμφιλεγόμενες δραστηριότητες της Ομοσπονδίας όπως είναι ο «κοινωνικός τουρισμός», τα κινητά τηλέφωνα κλπ.










Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης, θα απαντήσουμε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Να οικοδομήσουμε την αγωνιστική ταξική ενότητα των ίδιων των εργαζομένων. Είναι αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας για τον κόσμο της δουλειάς. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινή τρομοκρατία και τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου.



è  Να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα, το «μηχανισμό στήριξης» και το Μνημόνιο.

è  Διαγραφή του χρέους, ανυπακοή και ρήξη με τις συμφωνίες ΕΕ, ΕΚΤ και ΟΝΕ.

è  Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, Συλλογικές Συμβάσεις και σταθερή εργασία.

è  Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

è  Εθνικοποίηση των τραπεζών, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό – κοινωνικό έλεγχο.

è  Δημόσιες συγκοινωνίες, δωρεάν παιδεία και υγεία.

è  Ανατροπή της απελευθέρωσης ενέργειας.

è  Υπάρχει λύση μπροστά στον τεμαχισμό, τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ: Εθνικοποίηση του συνόλου του ηλεκτρενεργειακού τομέα σε μια ΔΕΗ Ενιαία και Καθετοποιημένη, 100% Δημόσια που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ανάπτυξη της χώρας. Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει ανάπτυξη του τόπου, φθηνό ρεύμα για το λαό, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα στους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας.






Συνάδελφοι, σε κάθε Σωματείο και σε κάθε χώρο δουλειάς, ας πάρουμε την υπόθεσή μας στα χέρια μας. Να συμμετέχουμε σε κάθε διαδικασία, να ελέγχουμε, να πιέζουμε, να αλλάξουμε συσχετισμούς. Όχι άλλα «λευκά χαρτιά» σ’ όσους παζάρεψαν κι εξακολουθούν να ξεπουλούν τα δικαιώματά μας. Να πάρουμε παντού πρωτοβουλίες, να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα και διεκδίκησης, να παλέψουμε για τη ζωή που μας αξίζει, για να υπάρχει μέλλον για τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου