Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η πρότασή μας για την Επιχειρησιακή ΣΣΕ 2010

Προς : ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - ΚΗΕ



Θέμα: Πρόταση για την ΕΣΣΕ 2010

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» κρατώντας ανοιχτό το διάλογο με τους εργαζομένους και παίρνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που προέκυψαν μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση και τους συμμάχους της, του μνημονίου και όλων των αντεργατικών νόμων και διατάξεων, θέλοντας να συμβάλλει στο διάλογο με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ  και τα υπόλοιπα συνδικάτα για την διαμόρφωση αγωνιστικής πρότασης για την ΕΣΣΕ 2010 που να καλύπτει τα οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, προτείνει:

  1. Επειδή υπάρχει η βούληση της εργοδοσίας με την συμβολή της ΕΕ, της Τρόικας και της κυβέρνησης για κατάργηση των ΣΣΕ, είναι απαραίτητο να υπογραφεί με τη ΔΕΗ νέα ΕΣΣΕ προστατεύοντας εκτός των άλλων και το θεσμό των ΣΣΕ.

  2. Η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) λόγω της ρευστότητας της κατάστασης και των δυσμενών για τους εργαζόμενους συνθηκών να είναι μονοετής και να καλύπτει μόνο το 2010.

  3. Να συμπεριληφθούν στην ΕΣΣΕ και οι έκτακτοι (οκτάμηνα και δίμηνα), οι εργαζόμενοι στους εργολάβους και οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι).

  4. Απόρριψη του λεγόμενου «νέου μισθολογίου» (καμία σκέψη σύνδεσης του μισθού με την αποδοτικότητα, κατάργηση των κλιμακίων κλπ.) υλοποιώντας έτσι προηγούμενη απόφαση του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

  5. Καμία αποδοχή του μνημονίου και των οδηγιών της ΕΕ που έρχονται σε αντίθεση με το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, που προωθούν περαιτέρω την διάσπαση και την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, που αποκλείουν τη ΔΕΗ από νέα κοιτάσματα, δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής, κατασκευή ΑΠΕ, νέα δίκτυα και επιβαρύνουν με ακριβότερες τιμές ρεύματος τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.


Καταγγέλουμε την υπογραφή της κατάπτυστης ΕΣΣΕ από την ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ. Να αγωνιστούμε για την κατάργηση του μνημονίου και των αντεργατικών νόμων 3833/2010 και 3845/2010, για ΔΕΗ δημόσια 100% με εργατικό και λαϊκό έλεγχο στην κατεύθυνση της πλήρους κοινωνικοποίησης, με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή, Μεταφορά και Διανομή που θα εγγυάται φθηνό ρεύμα για το λαό, στήριξη της εθνικής παραγωγής, αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον, Κοινωνικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα διασφαλίζει και θα υπερασπίζεται τα εργατικά δικαιώματα, την αποτελεσματική ενεργειακή λειτουργία της χώρας, ριζική μείωση της τιμής του ρεύματος για νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες, φτωχομεσαίους αγρότες.

Απαιτούμε: 

  • ΔΕΗ ενιαία, 100% δημόσια, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Καμία ιδιωτικοποίηση, περαιτέρω μετοχοποίηση. H πλειοψηφία της διοίκησης του ασφαλιστικού ταμείου να αποτελείται από αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους των εργαζομένων. Να επιστραφούν τα κλεμένα αποθεματικά του ταμείου. Επανεγγραφή του ποσού (12 δις Ευρώ) στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ ως αδιαίρετη περιουσία των εργαζομένων.

  • Μαζικές προσλήψεις που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες ( 5.000 στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης Πτολεμαΐδας Φλώρινας). Μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων με εργασιακή εμπειρία που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης. Κατάργηση του δουλεμπορίου και πρόσληψη στη ΔΕΗ όλων των εργαζομένων που καλύπτουν οργανικές θέσεις,περιορισμός των εργολαβιών στις εντελώς απαραίτητες. Ολοκλήρωση των προηγούμενων διαγωνισμών με άμεσες προσλήψεις των επιτυχόντων.

  • Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της ΔΕΗ. Ανανέωση όλων των γερασμένων μονάδων παραγωγής και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σταθμών και ορυχείων. Επενδύσεις της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είμαστε ενάντια στην απόφαση της Κομισιόν για παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων και κοιτασμάτων λιγνίτη στους ιδιώτες.

  • Διακοπή σταδιακά της λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (εκτός της 3ης μονάδας που τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας), του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και όλων των παλιών και ρυπογόνων μονάδων, και αντικατάσταση με σύγχρονες μονάδες στην Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Αμύνταιο, Άγιο Δημήτριο κλπ.

  • Γεναίες αυξήσεις κονδυλίων για την προστασία του περιβάλλοντος από τις ρυπογόνες μονάδες. Κλειστοί ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας (σωληνωτοί), βελτίωση των συστημάτων μεταφοράς λιγνίτη, σταθερό δίκτυο διαβροχών σ’ όλους τους ταινιόδρομους. Αξιοποίηση των «βέλτιστων τεχνικών προστασίας του περιβάλλοντος»,νέα σύγχρονα φίλτρα, κατασκευή μονάδων αποθείωσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου. Μετεγκατάσταση όλων των αιτούντων οικισμών (Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Ακρινή, Άγιοι Ανάργυροι κλπ).

  • Εφαρμογή όλων των δεσμέυσεων που απορέουν από το ISO 14001

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Σιούφα, Σουφλιά, Ρέππα,Πετραλιά, Λοβέρδου)

  • Καθιέρωση του 35ώρου 5νθήμερου με ανώτερο νόμιμο ωράριο το 35ώρο. 30 ώρες εργασίας την εβδομάδα στους εργαζόμενους στις Β.Α.Ε.

  • Μείωση των ωρών εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα στους εργαζόμενους στην εξόρυξη και την επεξεργασία του λιγνίτη ή τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας με αποδοχές, με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έγινε μετά από την προσφυγή (Αρ. 30/2005- 4/4/2005) και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το Φεβρουάριο του 2008 (Resolution CM/ResChS (2008)1.)

  • Δημιουργία Δημόσιας Ανεξάρτητης Αρχής για τεχνικούς ασφάλειας και επιθεωρητές εργασίας που δεν θα δεσμεύονται από την κυβέρνηση και τους εργοδότες.

  • Δημιουργία 5ης φυλακής (5ης βάρδιας) και στα ορυχεία. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ για ανθρώπινα ωράρια, προσλήψεις ανέργων, στελέχωση του εξοπλισμού καθώς και μη κάλυψης του πλαφόν από υπερεργασία.

  • Κάλυψη όλων των εργασιακών χώρων με γιατρούς και γιατρούς εργασίας.

  • Επαναλειτουργία όλων των εργαστηρίων στα πολυιατρεία. Προσλήψεις γιατρών για κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων.

  • Σύγκλιση των μισθών με τους ανώτερους της Ε.Ε. Κάλυψη των απωλειών προηγούμενων ετών. Υπερκάλυψη του τρέχοντος πληθωρισμού. 1400 € στους νεοδιοριζόμενους και ανάλογη αύξηση στα υπόλοιπα κλιμάκια.

  • Άρση των αδικιών στους προσληφθέντες μετά το 1990. Τροποποίηση της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης του 1990, ανακλιμάκλωση και για τους συναδέλφους που έβγαλαν πτυχία μετά την πρόσληψη αλλά και άδειες χειριστών, ηλεκτροσυγκολλητών Α΄, διπλώματα οδήγησης Ε΄ κατηγορίας κλπ.

  • Τα κλιμάκια να δίνονται σε 3 δόσεις, 1/3 κάθε χρόνο.

  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 35.000€. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

    • Δραστική μείωση των υπερωριών με ανάλογες προσλήψεις για κάλυψη με μόνιμους όλων των οργανικών θέσεων.

    • Αύξηση της κανονικής άδειας σε 30 εργάσιμες ημέρες (35 για τη βάρδια).

    • Αυξήσεις των ποσών των δανείων που να καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζόμενων, κατάργηση των επιτοκίων.

    • Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με ταυτόχρονη αύξηση των εργοδοτικών και κρατικών ασφαλιστικών εισφορών. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 55 για όλους, 50 για τα Β.Α.Ε. και τις γυναίκες.

    • Καταγραφή όλων των επαγγελματικών ασθενειών. Καθιέρωση ατομικού βιβλιαρίου επικινδυνότητας της εργασίας.

    • Υπαγωγή στα Βαρέα Ανθυγιεινά όλων των εργαζομένων στα ορυχεία. (Υγειονομικοί, καθαρίστριες,  χορηγητές υλικών, διοικητικοί)

    • Απόδοση του 50% του εφ’ άπαξ με την συμπλήρωση 20ετίας σ’ όσους το επιθυμούν.

    • Απόδοση επιδόματος αντίστοιχο με το επίδομα χειριστών σ’ όλους τους τεχνίτες.

    • Απόδοση του επιδόματος επικινδύνου και στους ηλεκτρολόγους και μηχανοτεχνίτες των ορυχείων, των σταθμών, της μεταφοράς και σε όσες κατηγορίες έχουν πραγματικά επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας. Αλλαγή της ειδικής Ε.Σ.Σ.Ε. του 1990 όσον αφορά τα τερματικά κλιμάκια. Άνοιγμα των τερματικών Μ.Κ. κατά 1 κλιμάκιο. Το 15% του επιδόματος Κ.Σ.Π. – Α.Σ.Π και λιγνιτορυχείων να περιλαμβάνεται στις πάγιες αποδοχές και να συνυπολογίζεται στα συντάξιμα.

    • Το 43΄+17΄  στη βάρδια να γίνει 1 ώρα υπερωρίας, όπως είναι πραγματικά. Κατάργηση των Πράσινων, κόκκινων ρεπό. Πραγματικό πενθήμερο και στη βάρδια με τη δημιουργία 5ης Φυλακής. Αύξηση +20% στην νυχτερινή αποζημίωση.

    • Ιατρικά τιμολόγια στο ύψος του πραγματικού κόστους ιατρικής επίσκεψης.




Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γραμματέας

Πράσσος Στέφανος                                                   Δύντσικος Λάζαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου