Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΕΝ "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" 10/9/2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Κοζάνη 10/9/2008

Πρόγραμμα δράσης

Συνάδελφοι –σσες

Κάνουμε σήμερα την εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση αφού πέρασαν ήδη τρία χρόνια από την ίδρυση του συνδικάτου μας. Είναι μια περίοδος μεγάλης οικονομικής κρίσης του συστήματος την οποία καλούνται να την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και τα χαμηλά εισοδηματικά λαϊκά στρώματα που δέχονται τις αρνητικές συνέπειες, από την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε όλες τις πλευρές της ζωής τους.

Η κυβέρνηση συνεπαρμένη από τις αλλεπάλληλες επιτυχίες της (χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος) στον αγώνα της για στήριξη των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτών εναντίων των εργαζομένων, συνεχίζει και θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση στην ίδια αντεργατική γραμμή, (ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους), όπως τους υποσχέθηκε προχθές στην ΔΕΘ.

Στον τομέα της ενέργειας η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση, οι διεθνείς και οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας με την συμμετοχή και της ΔΕΗ Α.Ε προωθούν ένα συνολικό, αντιδραστικό πρόγραμμα η υλοποίηση του οποίου θα παραδώσει όλα τα φιλέτα της ενέργειας στους ιδιώτες, θα χειροτερέψει τις εργασιακές σχέσεις, θα την κάνει πανάκριβη για τους εργαζόμενους καταναλωτές, θα φέρει την φτώχεια και την ερήμωση, ειδικά στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας. Η παραγωγή, η μεταφορά και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας παραδίδεται σε ιδιώτες, ξένους και έλληνες με κύριο κίνητρο, όχι την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της βιομηχανίας και του λαού, αλλά το κέρδος. Κατακερματίζουν τη ΔΕΗ για να την παραδώσουν εύκολα και φτηνά στους σημερινούς ανταγωνιστές της, οι οποίοι θα την οδηγήσουν σε πλήρη απαξίωση των υποδομών χάριν του γρήγορου και εύκολου κέρδους. Η εφαρμογή αυτού του μοντέλου στις ΗΠΑ και στη Γερμανία ευθύνεται για τα μεγάλα μπλακ άουτ στην Καλιφόρνια (όπου η ενέργεια παραδόθηκε στη χρηματιστηριακή ΕΝΡΟΝ, στη Νέα Υόρκη (όπου σάπιζαν οι υποδομές) και στις δυτικές περιοχές της Γερμανίας, με ευθύνη και της RWE.

Η απότομη «αποβίβαση» από το λιγνίτη δεν οφείλεται, όπως λένε, στην πραγματική μείωση των αποθεμάτων, στην οποία οδήγησε η ληστρική εκμετάλλευσή του για τρεις δεκαετίες, αλλά στον ανταγωνισμό της ΕΕ με τις ΗΠΑ και στην επιλογή για συμμαχία κυρίως με τη Ρωσία, με εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας. Ήδη, η χώρα από αυτάρκης σε ηλεκτρική ενέργεια, με το χάος που επέφεραν τα πρώτα βήματα ιδιωτικοποίησης, μετατράπηκε σε εισαγωγέα. Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια, τα κέντρα ενέργειας να διασπαστούν και να μεταφερθούν από το Λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης σε άλλες περιοχές, χωρίς καμία μέριμνα για τον τόπο μας. Σχεδιάζεται μια τεράστια μείωση των μεγαβάτ στην περιοχή, το κλείσιμο μονάδων, που θα σπείρουν την ανεργία, την απαξίωση και την ερήμωση της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη δημιουργία κλάδου – αγωγού φυσικού αερίου από το Πλατύ προς την Πτολεμαΐδα – Κοζάνη, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Και δεν προχωρά σε δημιουργία σύγχρονων μονάδων συνδυασμένου κύκλου στην περιοχή.

Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής για το περιβάλλον θα είναι τεράστιες. Δεν τους ενδιαφέρει το περιβάλλον. Απόδειξη, ότι αντί για λιγνίτη, προωθούν τον εξίσου περιβαλλοντοκτόνο λιθάνθρακα. Ακόμη και οι ανανεώσιμες πηγές, οδηγούν σε αισθητική καταστροφή του περιβάλλοντος. Και τα βιοκαύσιμα καταστρέφουν περιοχές του πλανήτη και οδηγούν σε τεράστιες αυξήσεις σε είδη διατροφής. Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει δυσβάσταχτες αυξήσεις στο ρεύμα για τη λαϊκή κατανάλωση. Η «απελευθέρωση», δηλαδή ο ανταγωνισμός, δεν θα φέρει μείωση, αλλά αύξηση των τιμών, όπως αποδείχτηκε στα πετρελαιοειδή, στην ακτοπλοΐα, στα είδη διατροφής κ.α.

Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα βρεθούν σε εντελώς νέες και χειρότερες συνθήκες. Θα είναι κατακερματισμένοι σε πολλούς ιδιώτες. Θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων που θα χειρίζονται ίδιο όγκο εργασίας (μόνο στη ΔΕΗ σχεδιάζεται η μείωση στους 15.000 εργαζόμενους). Αντί για κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολάβων, το μοντέλο του σκλαβοπάζαρου θα επεκταθεί σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μέσα στις ίδιες επιχειρήσεις θα διασπώνται οι εργαζόμενοι σε διάφορες εργασιακές σχέσεις. Και φυσικά, θα καταργηθεί πλήρως η σημερινή μονιμότητα στη ΔΕΗ. Και όλους θα τους περιμένει η σημερινή άθλια περίθαλψη και ασφάλιση του ΙΚΑ.

Τέλος, μέσα από αυτό το συνολικό αντιδραστικό σχέδιο, επιχειρείται να χτυπηθεί καίρια το συνδικαλιστικό κίνημα στην ηλεκτρική ενέργεια. Ήδη, πρακτικά έχει μπει σε γύψο η ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση των συνδικάτων, που μας γυρίζει στο μεσαίωνα.

Αυτό το σχέδιο πρέπει και μπορεί να ανατραπεί, με μια στρατηγική αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην ενέργεια.

Η ΓΕΝΟΠ φέρει τεράστιες ευθύνες για αυτές τις εξελίξεις. Αντί να αγωνιστεί για να ακυρώσει αυτά τα σχέδια με τον ταξικό συνδικαλιστικό αγώνα, προτίμησε την ταξική υποταγή, με την αυταπάτη ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα γλιτώσουν από τη λαίλαπα και ότι, συμμετέχοντας σαν εταίροι – μέτοχοι στη ΔΕΗ ΑΕ, θα πάρουν κάτι από τα υποτιθέμενα κέρδη. Έτσι, όλες οι αντιδραστικές αποφάσεις έφεραν την υπογραφή της. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά η οικονομική και κοινωνική θέση των εργαζόμενων στη ΔΕΗ χειροτέρευσε απόλυτα, ενώ έρχονται και νέες επιθέσεις. Το ίδιο συνέβη και με τη γενική κατεύθυνση της ΓΣΕΕ. Για αυτό απαιτείται η αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο σ.κ. της ΔΕΗ υπέρ του ταξικού, ενωτικού αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και σε όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να περάσουμε από την ταξική υποταγή και συνεργασία στον ταξικό ενωτικό αγώνα. Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε και να βελτιώσουμε τη θέση μας.

Διεκδικητικό πλαίσιο

Το συνδικάτο μας από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του χάραξε μια ανεξάρτητη αγωνιστική, ταξική πορεία, πέρα από κομματικά και προσωπικά συμφέροντα χωρίς συναλλαγές με την εργοδοσία, με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ανεξάρτητα με ποιος είναι στην κυβέρνηση το σωματείο μας αγωνίζεται για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων γι αυτό απαιτεί:

Ø Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και ασφάλισης. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

Ø 35ωρο – 5νθήμερο – 7ωρο, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών και ανώτερο νόμιμο ωράριο τις 40 ώρες την εβδομάδα

Ø 6 ώρες την ημέρα 30 ώρες την εβδομάδα στην εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη, μια βδομάδα επιπλέον άδεια, δημιουργία άμεσα της 5ης φυλακής στα ορυχεία, αξιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ø Να ζούμε αξιοπρεπώς από ένα μισθό ή μια σύνταξη. 1400€ ο κατώτερος μισθός και η κατώτερη σύνταξη. 60 ευρώ κατώτερο μεροκάματο. 1000€ ταμείο ανεργίας.

Ø Καταδίκη των κλαδικών και των Εθνικών ΣΣΕ Της πείνας και της μιζέριας.

Ø Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – μετοχοποιήσεις. Επανέλεγχος του δημοσίου στις ιδιωτικοποιημένες – μετοχοποιημένες επιχειρήσεις.

Ø Δημόσια και κοινωνική ασφάλιση για όλους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης. 55 για όλους – 50 για ΒΑΕ και γυναίκες. Σταδιακή μείωση μέχρι την κατάργηση των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών. Να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος. Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα και τα χαμένα λεφτά των αποθεματικών των ταμείων τα προηγούμενα 50 χρόνια. Κανένα τζογάρισμα με τα λεφτά των εργαζομένων. Εργατική διοίκηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ø Ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και ουσιαστικός έλεγχος από τα συνδικάτα και τις ΕΥΑΕ. Υπεράσπιση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών και διεύρυνσή του με τις νέες επαγγελματικές ασθένειες.

Ø Δημόσια και δωρεάν υγεία για εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες. Δημόσια και δωρεάν παιδεία. Γενναία αύξηση των κονδυλίων στο 15%. Ανατροπή του νόμου πλαίσιο. Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16.

Ø ΔΕΗ δημόσια και κοινωνικοποιημένη. Επιστροφή όλων των μετοχών στο δημόσιο. Ρεύμα φθηνό για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, τους μικρομεσαίους αγρότες και τις ευπαθείς ομάδες. Να πληρώσουν οι βιομηχανίες την τιμή του ρεύματος πάνω από το κόστος

Ø 7.000 νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ για να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις και να καταργηθούν οι εργολαβίες και το δουλεμπόριο.

Ø Καθαρό περιβάλλον – άμεσο κλείσιμο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων βέλτιστων τεχνικών προστασίας του περιβάλλοντος (κλειστού τύπου ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη, δημιουργία μονάδων απόθείωσης) καθαρή ενέργεια από την ΔΕΗ μέσα από χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρικά – φωτοβολταϊκά – βιομάζα – ανεμογεννήτριες) που αποτελούν προνομιακό πεδίο των ιδιωτών λόγο των υψηλών επιδοτήσεων.

Ανάπτυξη του συνδικάτου

v Θέμα ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη και λειτουργία του συνδικάτου είναι η αύξηση των μελών μας, γι αυτό το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουμε όλοι έναν παρατεταμένο αγώνα για την εγγραφή νέων μελών καθώς επίσης να βάλουμε στόχο την ίδρυση τοπικών παραρτημάτων στους χώρους που έχουμε μέλη και να αποκτήσουμε έστω από ένα μέλος σε όλους τους τόπους δουλειάς για να υπάρχει αμφίπλευρη ενημέρωση , να σταθεροποιήσουμε τις επαφές μας σε όλο το λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας.

v Θα σηκώσουμε αμέσως μετά τις εκλογές το μεγάλο ζήτημα της ενέργειας και του περιβάλλοντος σε σχέση με το μέλλον της περιοχής. Να πάρουμε πρωτοβουλίες, να επεξεργαστούμε θέσεις, να καλέσουμε φορείς, με απώτερο σκοπό να βγει ένα μεγάλο κίνημα γι αυτό το θέμα.

v Διεκδίκηση εγγραφής στη ΓΕΝΟΠ (είναι σε εξέλιξη, συνδικαλιστική και νομική).

v Να ασχοληθούμε ειδικά με το θέμα των διμήνων και κυρίως των εξαμήνων σε σχέση με την ίση εργασιακή αντιμετώπιση όσον αφορά τα ημερομίσθια, τις αργίες και να πιέσουμε την ΓΕΝΟΠ να τους συμπεριλάβει στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να ανοίξουμε το θέμα των «εργασιακών σχέσεων» με πολύμορφες παρεμβάσεις και αιχμή τους εργαζόμενους στο δουλεμπόριο και στον εργολάβο.

v Να ανοίξουμε γραφεία στην Πτολεμαΐδα, να τα εξοπλίσουμε και να λειτουργούν καθημερινά για να μπορούν να μας βρίσκουν όλοι οι συνάδελφοι της περιοχής για οποιοδήποτε πρόβλημα θέλουν να απευθυνθούν στο συνδικάτο.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Είμαστε πεισμένοι ότι το συνδικάτο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, είναι ένα εργαλείο υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων σε κόντρα με την κάθε κυβέρνηση και διοίκηση αλλά πολλές φορές και σε κόντρα με τα περισσότερα συνδικάτα τα οποία έχουν γραμμή εργοδοτική, προβάλλοντας την θεωρεία της «μεγαλύτερης πίτας», αλλά και μόνιμη και βαθιά διαπλοκή με τη διοίκηση και την κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων. Γι αυτό και είναι προς το συμφέρον των ίδιων των εργαζομένων να βοηθήσουν να ισχυροποιηθεί και να παλέψει από καλύτερες θέσεις. Είναι το δικό τους συνδικάτο.

Παλεύουμε όλοι μαζί για ένα συνδικάτο:

· Ανεξάρτητο

· Ταξικό

· ασυμβίβαστο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου