Η θέση του ΣΕΕΝ στην εκδήλωση παρουσίασης της απόφασης του Σ.Ε
Καλωσορίζουμε όλους τους προσκεκλημένους και τους ευχαριστούμε για την ανταπόκριση που έδειξαν στο κάλεσμα του συνδικάτου μας, ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων της περιοχής μας οι οποίοι μπορούν και πρέπει να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην προσπάθεια υλοποίησης της απόφασης της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το συνδικάτο μας ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει αυτήν την πολύ σημαντική για την περιοχή μας απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί βλέπαμε να μην αξιοποιείται από τους εργαζόμενους, γενικότερα από τους πολίτες αλλά κυρίως από τα συνδικάτα, τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και τους άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής μας, ένα ντοκουμέντο που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στον αγώνα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν πιστεύουμε ότι η απόφαση από μόνη της (όπως βέβαια και όλες οι δικαστικές ή οι διοικητικές αποφάσεις) μπορεί να λύσει αυτά τα μεγάλα προβλήματα. Μπορεί όμως να βοηθήσει αποφασιστικά σαν ένα εργαλείο στα χέρια των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής μας, στους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχτηκαν (κυρίως από τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου Ρυακίου οι οποίοι αντιμετώπισαν την καταστολή και τις δικαστικές διώξεις) αλλά και σε αυτούς που οφείλουμε όλοι μας να αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα για τα τόσο οξυμένα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της περιοχής και των εργαζομένων.
Το συνδικάτο μας συνεργάστηκε από την ίδρυσή του, το 2005 με τα στελέχη του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κυρίως με την παραβρισκόμενη σήμερα μαζί μας κυρία Σταυρινάκη η οποία είχε και την κύρια ευθύνη αυτής της υπόθεσης, δίνοντας στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας, διάφορες επιδημιολογικές μελέτες και μετρήσεις ρύπων που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Η παρουσίαση της απόφασης έγινε στην Αθήνα ακριβώς πριν ένα χρόνο και παραβρεθήκαμε και εμείς ως καλεσμένοι του Ιδρύματος, όπως παραβρέθηκαν και άλλοι φορείς και πολίτες της περιοχής μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Αθήνα για το θέμα ακούστηκε για πρώτη φορά ότι η κατεύθυνση των ανέμων «λειτουργεί ευεργετικά» και διώχνει τη ρύπανση από την πόλη της Πτολεμαΐδας.
Επειδή έχουν εκφραστεί κατά καιρούς διάφορες ακραίες απόψεις από τους «Μουτζαχεντίν του λιγνίτη» αλλά και από τους υπέρμαχους του κλεισίματος όλων των λιγνιτικών μονάδων στο όνομα της ρύπανσης, και για να μην κατηγορηθούμε ως «πράκτορες αλλότριων συμφερόντων» οφείλουμε να διευκρινίσουμε τις θέσεις και τις απόψεις του συνδικάτου μας για αυτά τα σοβαρά ενεργειακά ζητήματα.
1) Παίρνουμε υπόψη μας ότι η ανάπτυξη της περιοχής (καλώς ή κακώς) στηρίχτηκε τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρήση του λιγνίτη η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και στο ανέβασμα του βιοτικού επιπέδου του λαού μας.
2) Ταυτόχρονα όμως δημιούργησε και μεγάλα περιβαλλοντολογικά προβλήματα στην περιοχή μας και γενικότερα στο περιβάλλον, κυρίως γιατί η ΔΕΗ και το κράτος δεν σεβάστηκαν την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, αφού δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα ή και αυτά που έπαιρναν δεν τηρούνταν στην πράξη, και δεν φρόντιζαν να χρησιμοποιούν τις βέλτιστες κάθε φορά τεχνικές, έτσι που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να μιλάμε για οικολογικά εγκλήματα.
Για παράδειγμα δεν είχαμε ταινιοδρόμους κλειστού τύπου για την τέφρα και το λιγνίτη τη στιγμή που περνούσαν μέσα και από κατοικημένες περιοχές. Γιατί οι κάτοικοι αυτών των διαμερισμάτων να είναι αναγκασμένοι τόσα χρόνια να αναπνέουν την τέφρα και την καρβουνόσκονη και να αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας, και δεν έγινε μετεγκατάσταση των οικισμών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα πεδία της εξόρυξης. Βεβαίως όλα αυτά κοστίζουν. Πόσο όμως κοστίζουν οι ανθρώπινες ζωές και η ταλαιπωρία των παιδιών που πρέπει να ζουν με αναπνευστικές συσκευές;
3) Εκτός από τη συμβολή στην καταστροφή του όζοντος και στην ανάπτυξη του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχουμε στην περιοχή μας την μόλυνση από την τέφρα που προέρχεται από τις καμινάδες αλλά και την ταφή της στα ορυχεία χωρίς να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα και να μη χρησιμοποιούνται (λόγω κόστους κυρίως) οι νέες τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα στη διάθεσή μας. (Η χημική ανάλυση της τέφρας αναφέρει ότι περιέχει δέκα βλαβερά χημικά στοιχεία). Από το μόνιμο νέφος σκόνης που προέρχεται από την δραστηριότητα των εκσκαφέων, εκατοντάδων φορτηγών, αλλά και των χωματουργικών μηχανημάτων. Την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, το κατέβασμα της στάθμης των νερών για ύδρευση και κυρίως για άρδευση. Την μόλυνση και τη μείωση της αγροτικής παραγωγής κλπ.
Παίρνοντας όλα αυτά υπόψη μας και με εκφρασμένη τη θέλησή μας να ζήσουμε σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και μείς και τα παιδιά μας τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που όμως δεν θα δημιουργούν οικολογικά εγκλήματα για να παράγουν μηδαμινές ποσότητες καθαρής ενέργειας. Προτείνουμε να ανεβεί το ποσοστό συμμετοχής της καθαρής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο από 18% που είναι ό στόχος για το 2020 το οποίο δεν φαίνεται ότι μπορεί να πιαστεί χωρίς να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα. Επίσης τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της έλευσης του αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Σαφέστατα όμως στη διαμάχη μεταξύ του λιγνίτη και του εισαγόμενου λιθάνθρακα τασσόμαστε με τη χρήση του λιγνίτη με τον απαράβατο όρο να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέτρα αντιρρύπανσης και βέλτιστων τεχνικών, με αντικατάσταση όλων των παλιών και ρυπογόνων μονάδων, με σταδιακή απομάκρυνση της λιγνιτικής δραστηριότητας από την περιοχή μας και ανάπτυξη έργων αποκατάστασης του περιβάλλοντος και μέτρα για ένα νέο τύπο ανάπτυξης της περιοχής σε άλλους τομείς της παραγωγής που θα φέρουν και θέσεις εργασίας.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από την απόφαση της επιτροπής είναι η μείωση των ωρών εργασίας ή η αύξηση των ημερών αδείας στους εργαζόμενους που απασχολούνται στην εξόρυξη του λιγνίτη.
Αυτό είναι ένα ζήτημα που τα συνδικάτα της ΔΕΗ όχι μόνο δεν το διεκδίκησαν και δεν το διεκδικούν, αλλά συνεργάστηκαν στην καταστρατήγηση του 5νθήμερου 40ωρου στις βάρδιες των ορυχείων, παρότι εκτός από την ανακούφιση των εργαζομένων δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για 600 έως και 1000 νέες θέσεις εργασίας (σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα της δημιουργίας 5ης φυλακής (βάρδιας) και στα ορυχεία)
Τέλος η πρότασή μας είναι, από αυτή τη συγκέντρωση να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο φορέων και πολιτών που θα αγωνιστεί για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, θα είναι ανοιχτό και θα παίρνει αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου