Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Νέα παράταση για το πόρισμα διερεύνησης των ζημιών στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη από τον  e-ptolemeos.gr
Νέα παράταση, εκτός της 15μερης παράτασης που είχε δοθεί αρχές του μήνα, ζήτησε και πήρε η επιτροπή που διερευνά τις ζημίες στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας από την καταστροφική πυρκαγιά της 9ης Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα η επιτροπή που όρισε η ΔΕΗ για να διερευνήσει το μέγεθος των καταστροφών από την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της 9ης Νοεμβρίου στην 4η μονάδα του σταθμού και κατέστρεψε ολοσχερώς το μηχανοστάσιο και λεβητοστάσιο της μονάδας, καθώς και το κοντρόλ (αίθουσα ελέγχου) της μονάδας που ήταν κοινό με της μονάδας 3, ζήτησε δεύτερη παράταση μιας εβδομάδας, για την παράδοση του πορίσματός της, με αποτέλεσμα αντί 15 Δεκεμβρίου που εξέπνεε η δοθείσα παράταση το πόρισμα να αναμένεται πλέον κυριολεκτικά μέσα στα Χριστούγεννα.

Διότι, κρίσιμος παράγων για τη σύνταξη του πορίσματος της επιτροπής αυτής είναι να απαντά στο πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών και στο ύψος του προϋπολογισμού της αποκατάστασης. Και σ’ αυτό ζητήθηκε η συνδρομή της γαλλικής εταιρείας ΑΒΒ που είχε πραγματοποιήσει πριν μερικά χρόνια εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
Ειδικότερα το πόρισμα της επιτροπής πρέπει να δίνει το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης των ζημιών και το ύψος της επένδυσης (κόστος) που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών, προκειμένου να μπορέσει η διοίκηση της ΔΕΗ να αποφασίσει για το εάν θα προχωρήσει ή όχι στην επένδυση αυτή. Καθώς ως γνωστόν, η λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας με βάση το πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών- ρυπογόνων μονάδων της επιχείρησης έχει συγκεκριμένο ορίζοντα μέχρι τέλος του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Π» στις 6 Δεκεμβρίου αναφέρονταν ότι: «Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», η παράταση (15 ημερών) που δόθηκε για την έκδοση του πορίσματος της επιτροπής, δεν θεωρείται αρκετή και το πιθανότερο είναι να ζητηθεί και νέα, καθώς όπως δήλωσε στον «Π» στέλεχος της ΔΕΗ «είναι ζήτημα εάν η επιτροπή θα είναι σε θέση να εκδώσει το πόρισμά της μέχρι τα Χριστούγεννα.» Διότι, με βάση έγκυρες πληροφορίες του «Π», ζητήθηκε από τη γαλλική εταιρεία η οποία είχε κάνει πριν μερικά χρόνια εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας να κάνει εκτίμηση και προσφορά αποκατάστασης των ζημιών και όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κόστος- που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τουλάχιστον μπορεί να αγγίζει και τα 80 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κυρίως για το πόσο διάστημα θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών. Με βάση λοιπόν την απάντηση- εκτίμηση- πρόταση της γαλλικής τεχνικής εταιρείας θα αποφασιστεί και το τι μέλλει γενέσθαι με την επαναλειτουργία ή μη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.»
Σύμφωνα πάντως με νεότερες πληροφορίες του «Π» «δεν τίθεται θέμα αποκατάστασης της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, διότι οι ζημίες είναι τεράστιες και το κόστος αποκατάστασης ασύμφορο.» Το σενάριο που φαίνεται να εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι να επισκευαστεί μονάχα η 3η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (ουσιαστικά το κοντρόλ για να μπορέσει να λειτουργήσει η μονάδα) σε περίπτωση που το κόστος κριθεί λογικό, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προϋπολογίζεται περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ θα καταφέρει να πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης της συγκεκριμένης μονάδας, καθώς με βάση το σημερινό σχεδιασμό οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πρέπει να αποσυρθούν στο τέλος του 2015. Με βάση μάλιστα συνδικαλιστικό στέλεχος του σταθμού, «η αποκατάσταση της 3ης μονάδας θα κριθεί αφ’ ενός από το χρόνο αποκατάστασης και αφ’ ετέρου από το εάν δοθεί παράταση λειτουργίας για την 3η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μέχρι την κατασκευή της πέμπτης μονάδας “Πτολεμαΐδα 5”.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου