Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΓΚΛΗΜΑΤΑ



ΌΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
Τέσσερεις εργάτες έχασαν τελικά τη ζωή τους στα ΕΛΠΕ. Πρόκειται για τους: Μπάμπης Δευτεραίος, Ντελιλάι Ραμαντάν, Αντώνης Αβράμπος, Κώστα Μαγκούρα σε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα»-εργοδοτικό έγκλημα.
Υπέκυψαν στα τραύματά τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα ΕΛΠΕ. Σε ένα εργασιακό χώρο που είναι από τα μεγαλύτερα κολαστήρια για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, σε μια εταιρία που από τη μια παρουσιάζει συνεχώς κερδοφορία, από την άλλη χειροτερεύει σε καθημερινή βάση τις συνθήκες εργασίας, θυσιάζοντας μέτρα ασφαλείας, εξασφαλίζοντας τη σιωπή των καθεστωτικών ΜΜΕ, μην και θιγεί η «αναπτυξιακή αυτοκρατορία» του Λάτση. Ακολουθεί δηλαδή πιστά την απάνθρωπη συνταγή της κερδοφορίας με τους εργαζόμενους να είναι αναλώσιμοι.
Στέλνουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεκρών εργατών
 Ζητάμε άμεσα την απόδοση ευθυνών στην εργοδοσία για τον θάνατο των εργαζομένων– συναδέλφων στα ΕΛΠΕ, το αίμα των νεκρών  εργαζομένων βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία, που χρησιμοποιεί τους εργάτες ως φθηνή καύσιμη ύλη στη μηχανή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Έτσι εκτοξεύθηκαν τα κέρδη των ΕΛΠΕ σε 417 εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 178 εκατ. ευρώ το 2013. Πιέζοντας για να γίνει γρήγορα η δουλειά, με εξαντλητικές υπερωρίες, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, με δεκάδες ανειδίκευτους εργάτες και αύξηση των εργαζομένων στους εργολάβους.
 καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια να κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από τις γενικόλογες επικλήσεις στις «κακές στιγμές». Τα πράγματα είναι απλά. Η επιχείρηση βγάζει χρήμα στις πλάτες των εργαζόμενων, οι εργαζόμενοι πεθαίνουν πάνω στη δουλειά- τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, γιατί τα ίδια γίνονται και στην ΔΕΗ.
Βαρύτατες ευθύνες φέρουν όλες οι κυβερνήσεις, που επέτρεψαν στο κεφάλαιο να ξεσαλώσει, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, διογκώνοντας τις στρατιές των ανέργων, διαλύοντας τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να κυνηγούν το μεροκάματο ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους δημιουργώντας όλες εκείνες τις συνθήκες για εργοδοτικά εγκλήματα όπως στα ΕΛΠΕ.
Βαρύτατες ευθύνες φέρει και η σημερινή κυβέρνηση, που παρά τα μεγάλα λόγια και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες ορκίζεται στην κερδοφορία του κεφαλαίου, και στο όνομα της ψευδεπίγραφης «υγιείς επιχειρηματικότητας» διατηρεί άθικτη την ασυδοσία και την θανάσιμη βουλιμία για περισσότερα κέρδη των εργολάβων αφήνοντας την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και του εργατικού δικαίου στο… φιλότιμο των αφεντικών.

  • Όχι άλλο εργατικό αίμα στη μηχανή παραγωγής κερδών για το κεφάλαιο
  • Να πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ
  • Το κεφάλαιο να υποχρεωθεί να πληρώσει για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.
  • Να καταργηθεί το καθεστώς των εργολαβικών συνεργείων μέσα στις επιχειρήσεις.
  • Ίσα εργατικά δικαιώματα και μισθοί για όλους τους εργάτες

 Υπόσχεση, απέναντι στη ζωή -κι όχι στο θάνατό μας
 Να σηκώσουμε το βλέμμα.
 Υπόσχεση εκδίκησης των ονείρων μας για ζωή κι όχι για επιβίωση


Κοζάνη2/6/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου