Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 Ανταπάντηση στη wwf για τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 Του Στέφανου Πράσσου

Κατ αρχήν χαίρομαι και σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε στα ερωτήματά μου. Θα προτιμούσα όμως να απαντήσετε επί της ουσίας, με επιχειρήματα, σε ερωτήματα προς τη WWF Ελλάς για την Πτολεμαΐδα 5,  που δεν είναι μόνο δικά μου αλλά και των εργαζομένων, των ανέργων και γενικότερα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της περιοχής μας. Αντί για αυτό όμως, παρότι αραδιάζετε ένα σωρό στοιχεία μέσα από τρεις ολόκληρες σελίδες, δεν παίρνουμε ουσιαστικές απαντήσεις,  ώστε να πειστούμε για την αναγκαιότητα ματαίωσης της κατασκευής της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, που είναι η μεγαλύτερη δημόσια επένδυση που γίνεται στη Χώρα από την έναρξη των μνημονίων.
Επίσης συμφωνώ απόλυτα με τι διαπίστωσή σας ότι οι παρεμβάσεις σας «δεν είναι μόνο οικολογικής αλλά και οικονομικής φύσεως». Κυρίως οικονομικής, και κοινωνικοπολιτικής φύσεως, θα πρόσθετα εγώ για αυτό χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα στις τοποθετήσεις και τους στόχους σας γιατί θέλοντας και μη παρεμβαίνετε:

l  Στο οικονομικό και κοινωνικό μέλλον μια περιοχής που καλώς ή κακώς, εδώ και 60 χρόνια, η οικονομική της δραστηριότητα έχει συνδεθεί με την εξόρυξη και την επεξεργασία του λιγνίτη, και η αποσύνδεσή απ' αυτή (μεταλιγνιτική περίοδος που θα έρθει αναγκαστικά αφού τελειώνει ο λιγνίτης) πρέπει να γίνει ομαλά και ταυτόχρονα με την δημιουργία και ανάπτυξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων. Μην ξεχνάτε ότι η πρώτη αποβιομηχάνιση της περιοχής (ΑΕΒΑΛ-ΜΑΒΕ-ΕΛΣΙ) που έγινε στην περιοχή για την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας το 90-93 από τον Μητσοτάκη  μας έφερε πρώτους στην Ελλάδα, στην ανεργία και σήμερα κατέχουμε ακόμα μια θλιβερή πρωτιά αφού είμαστε πρώτοι στην ανεργία των νέων κάτω την 25 ετών, με ποσοστό 75%, σε όλη την Ευρώπη!
l  Στην ενεργειακή πολιτική της Χώρας  αφού η ηλεκτρική ενέργεια (η επάρκεια και τιμή της) επηρεάζει άμεσα το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού, οδηγώντας είτε σε αύξηση της κοινωνικής του ευημερίας, είτε στην φτώχεια («ενεργειακή ένδεια») και επίσης μπορεί η Η/Ε να λειτουργήσει ως ατμομηχανή ή ως τροχοπέδη της ανάπτυξης μιας χώρας
l  Βοηθώντας με «τον τρόπο σας» την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου στο Χώρο της ενέργειας που ξεκίνησε από το 2000 με τη λεγόμενη «απελευθέρωση αγοράς ενέργειας» και ενώ δεν πρόσφερε, επί της ουσίας, τίποτα απολύτως στον Ηλεκτρενεργειακό τομέα, φέσωσε τον Ελληνικό λαό απομυζώντας τεράστια κέρδη και από το φυσικό αέριο και από τις  Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε). Πάνω από 10 δις ευρώ, λεφτά του Ελληνικού , πήγαν στις τσέπες των αεριτζήδων αρπαχτικών της Ενέργειας (που πραγματικά μας ακριβοπουλάνε αέρα κοπανιστό).
Και ενώ στα πολιτικοοικονομικά τα πάτε περίφημα, στην πλευρά που διαλέξατε να είστε, στηρίζοντας το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο που διάλεξε να κάνει μπίζνες στην ενέργεια, τον περιβαλλοντολογικό, οικολογικό σας ρόλο, κατά τη γνώμη μου, δεν τον παίζεται καθόλου καλά. Αντί να στηρίζετε τις «πράσινες» κομπίνες, αυτό που θα έπρεπε να είναι το πρώτο σας καθήκον σήμερα είναι να συντονίσετε όλες τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα που παλεύουν σήμερα ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων (παραθέτω στο τέλος του κειμένου μερικούς από τους δεκάδες περιβαλλοντολογικούς συλλόγους που κινητοποιούνται ενάντια στις ανεμογεννήτριες). Αυτοί οι συμπατριώτες μας μέσα από τις οργανώσεις τους έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα, καθένας για την περιοχή του, ενάντια στην καταστροφή των δασών, της Χλωρίδας και της πανίδας αλλά και για τη διάσωση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς που κινδυνεύουν από τις ανεμογεννήτριες, τέρατα, που τα επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να τα εγκαταστήσουν πολλές φορές και με τη βία στο όνομα της πράσινης ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης.
Αν θέλετε ας μιλήσουμε με νούμερα:

ü  Σήμερα έχουμε εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 6.000 MW περίπου και 3.700MW από μεγάλα υδροηλεκτρικά που όπως γνωρίζετε δεν εντάσσονται στις ΑΠΕ γιατί είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ και όχι των αρπαχτικών. 2650 MW με καύσιμο φυσικό αέριο και 4.200 MW με καύσιμο λιγνίτη Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος σήμερα στην Ελλάδα είναι γύρω στις 16.700 MW.
ü  Η παραγωγή ρεύματος με καύσιμο το λιγνίτη αποτελεί σήμερα το 25% της εγκατεστημένης ισχύος και παρόλα αυτά καλύπτει το 55% της εγχώριας ζήτησης γιατί είναι η μόνη αξιόπιστη και φθηνή πηγή ενέργειας στη χώρα μας!  Ενώ η εγκατεστημένη ισχύς των Β.ΑΠΕ που ξεπερνάει το 30% στο δίκτυο δεν δίνουν παραπάνω από 7%
ü  Οι μονάδες φυσικού αερίου τις οποίες επιδότησε αδρά ο Ελληνικός λαός, συμμετέχουν ελάχιστα (και όταν το κάνουν μας κοστίζουν πανάκριβα) ή δεν μπαίνουν καθόλου σε παραγωγική λειτουργία. Βεβαίως οι επενδυτές του Φ/Α (όπως καταχρηστικά λέγονται αφού δεν έβαλαν τίποτα απ' τη τσέπη τους) πληρώνονται μέσω των ΑΔΙ (ψυχρή εφεδρεία) και μέσω του ΣΗΘΥΑ
ü  Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ εκτός τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έχουμε σήμερα εγκατεστημένα πάνω από 6.000 MW, το 2020, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε 11.000 MW, έχουν δοθεί άδειες για άλλα 25.000 MW και περιμένουν αδειοδότηση άλλες 93.000 MW! Την κατασκευή αυτών των έργων, που κατασκεύασαν αποκλειστικά ιδιώτες (γιατί η ΔΕΗ απαγορεύεται να κατασκευάσει), την επιδότησε έως και 90% ο Ελληνικός λαός και συνεχίζει να επιδοτεί τη λειτουργία τους μέσω του ΕΤΜΕΑΡ με τεράστια ποσά (6 δις €. από την έναρξή του και 1,9 δις € μόνο μέσα στο 2014, είναι οι επιδοτήσεις των νοικοκυριών προς τις επιχειρήσεις ΑΠΕ, δηλαδή προς το ιδιωτικό κεφάλαιο).
ü  Εν κατακλείδι σ αυτή τη χώρα που συμβαίνουν όλα τα παράξενα μπορεί να φτάσουμε να έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 100.000 MW με 90% από ΑΠΕ και ζήτηση χαμηλή όπως σήμερα (9.000 MW στην αιχμή και 6.000 MW μέση κατανάλωση) αλλά να μην έχουμε ρεύμα ούτε για να φωτίσουμε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο του Καμίνη! Αυτό τουλάχιστον λέει η έκθεση του ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια ρεύματος και το επισημαίνουν εδώ οι μηχανικοί Το 2020 θα έχουμε ΑΠΕ, αλλά, το βράδυ, ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα
Σε ότι αφορά πιο συγκεκριμένα στις απαντήσεις που μου δίνεται ειλικρινά δεν ξέρω σε ποια ερώτησή μου  απαντάτε με πειστικά επιχειρήματα.
1.       Μήπως στο ότι είστε ενάντια στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 γιατί η ΔΕΗ δεν ήταν συνεπής στο χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των μονάδων; Γενικά η απόσυρση των μονάδων δεν εξαρτάται από τη ΔΕΗ αλλά από τη ΡΑΕ και από την επάρκεια της ισχύος που δυστυχώς όπως σας είπα δεν αρκεί παρότι κάναμε τεράστιες επενδύσεις σε ΑΠΕ και στο φυσικό αέριο, φθάσαμε να κάνουμε εισαγωγές ρεύματος της τάξης του 30% γιατί σε λιγνιτικές μονάδες που είναι η βάση της ενέργειας στη Χώρα μας, έχουμε να κάνουμε επένδυση από το 1998!
2.       Ενώ μας δίνετε στοιχεία για αυξημένο SO2 (διοξείδιο του θείου), Nox (οξείδια του Αζώτου) και σκόνη, που είναι πραγματικά οι μεγάλοι εχθροί των κατοίκων της περιοχής μας και για αυτό παλεύουμε και θα  παλέψουμε ώστε να εφαρμοστούν οι βέλτιστες τεχνικές αντιρύπανσης και σ αυτό σας θέλουμε συμπαραστάτες. Όμως εσείς το μόνο ζήτημα που βάζετε για τη ματαίωση της επένδυσης είναι οι εκπομπές της σε διοξείδιο του άνθρακα  (CO2) . Η χώρα μας κύριε Κάντζα αν σταματήσει όλες τις δραστηριότητες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, όλες μα όλες όμως, εργοστάσια, αυτοκίνητα, θέρμανση, ακόμα να μην ψήνουμε ούτε ένα σουβλάκι την Τσικνοπέμπτη, τότε θα μειώσουμε κατά 0,5% την παγκόσμια παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και θα περιορίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 0,05%. Γνωρίζεται πολύ καλά πως αν κάποιοι πρέπει να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές CO2 είναι οι μεγάλοι ρυπαντές, Κίνα και ΗΠΑ που παράγουν το 45% παγκοσμίως.
3.       Αν «μπει» η μονάδα 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι για να υποστηρίξει την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας και όχι για τα 70 MW που παράγει. Και βεβαίως συμφωνώ μαζί σας ότι η τηλεθέρμανση μπορεί να λειτουργήσει και με άλλους τρόπους, (υπάρχουν αρκετές μονάδες στις Σέρρες και στη Δράμα με φυσικό αέριο) μόνο που αντί για ζεστό νερό από τα εργοστάσια θα πρέπει να καίει κεντρικά, μαζούτ, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο που και διοξείδιο του άνθρακα παράγουν και πανάκριβα είναι!
4.       Μου κάνει εντύπωση πως την ταφή του διοξειδίου του άνθρακα τη βρίσκεται ακριβή αλλά πουθενά αλλού δεν βάζετε τα οικονομικά μεγέθη. Σας φαίνεται φθηνή η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών τεράτων (180 μέτρα ύψος έχουν οι νεώτερης γενιάς) που και τις χρυσοπληρώνουμε (7 δις. για αιολικά, 5,5 δις. για φωτοβολταϊκά, 1,6 δις. για αντλιοταμίευση, 1,1 δις. για ηλιακή ψύξη / θέρμανση, 0.5 δις. για βιομάζα πρέπει να πληρώσει ο Ελληνικός λαός), που καταστρέφουν το περιβάλλον και δεν μπορούν να αποδώσουν, σ όλη τη διάρκεια της ζωής τους ούτε την ενέργεια που σπαταλήθηκε για να κατασκευαστούν.
5.       Λέτε πως μια μονάδα των  660MW είναι ίσα με 6 μονάδες και δεν συμβαδίζει με τη μεταλιγνιτική περίοδο. Το πρώτο είναι ψέμα, γιατί φαντάζομαι να γνωρίζεται ότι ακόμα και μονάδες που κατασκευάστηκαν το 1972 έχουν ισχύ 300MW! (τι σόι μαθηματικά κάνετε στη wwf;) Για τη μεταλιγνιτική περίοδο εσείς θα θέλατε να έρθει αύριο και να μείνουμε με 4 τρύπες χιλιάδων στρεμμάτων (ανοιχτά Ορυχεία) που δεν υπάρχει καμιά τεχνολογία να τα κλείσει πέρα της εξορυκτικής διαδικασίας. Ενώ εμείς επειδή θα συνεχίσουμε να ζούμε σ αυτή την περιοχή θέλουμε να γίνει ομαλά και οργανωμένα με την ανάλογη αποκατάσταση εδαφών και φυσικά να αποδοθούν στους αγρότες και στην κοινωνία και όχι στον Τσιφλικά ΔΕΗ ή τσιφλικά ιδιώτη.
6.       Για την αντλιοταμίευση αφήνω να σας απαντήσει ένας ειδικός: Απάντηση του Απόστολου Ευθυμιάδη στην WWF 
7.       Πρέπει να σας πω μιας και ρωτάτε ότι σαφώς και παραδέχομαι ότι ο λιγνίτης ρυπαίνει και μάλιστα παλεύω όλη μου τη ζωή για να το σταματήσω (γιατί υπάρχουν και οι τρόποι και οι τεχνικές για να μη ρυπαίνει), και δεν είμαι της άποψης πως αν πονάει το μάτι το βγάζεις, προσωπικά έχω υποστεί πειθαρχικές διώξεις για σταμάτημα της παραγωγικής διαδικασίας γιατί γέμιζε το περιβάλλον τέφρα και συμμετείχα μαζί με το συνδικάτο μου Σ.Ε.ΕΝ. "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" και με άλλους (ελάχιστους είναι η αλήθεια από την περιοχή μας) σε όλη τη διαδικασία παραπομπής της Χώρας μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την έκδοση απόφασης για την καταδίκη και την προτροπή συμμόρφωσης της χώρας μας, με τον Καταστατικό Χάρτη  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Εσείς όμως δεν καταλάβατε ότι οι κάτοικοι της περιοχή μας δεν αρρωσταίνουν από το διοξείδιο του άνθρακα αλλά από τη σκόνη την τέφρα, τα χημικά που εκπέμπουν οι καμινάδες και τα βαρέα μέταλλα που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Για όλα αυτά έχουμε ασχοληθεί και έχουμε κάνει και τις προτάσεις μας γιατί υπάρχουν τρόποι να λυθούν.
8.       Είμαστε σαφώς υπέρ των ΑΠΕ, όχι όμως των ΒΑΠΕ που στην ουσία είναι άλλος ένας τρόπος χρηματοδότησης του παρασιτικού κεφαλαίου από τον καταληστευμένο ελληνικό λαό. Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης και της γενίκευσης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη στέγη, στα μικρά φωτοβολταϊκά που θα τοποθετούνται σε άγονες περιοχής και όχι στους κάμπους που πρέπει να παράγουν τροφή για τους ανθρώπους και όχι kw/h. Στις μικρές ανεμογεννήτριες που δεν καταστρέφουν περιβάλλον και έχει απαγορευτεί στην ουσία η χρήση τους. Όλα αυτά πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την πολιτεία γιατί ταυτόχρονα θα δίνουν ρεύμα στους πολίτες και θα ενισχύουν και το πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Ταυτόχρονα μαζί πρέπει να παλέψουμε για να γίνει το ρεύμα πραγματικά, κοινωνικό αγαθό στο οποίο  θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα.
Στέφανος Πράσσος
Πρώην πρόεδρος του ΣΕΕΝ Εργατική Αλληλεγγύη
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με την ΑΡ.ΣΥ. ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου