Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Αποζημιώσεις μετεγκαταστάσεων: “Εκεί που μας χρωστούσανε, θα μας πάρουν και το «βόδι»

Tου Μιχάλη Αγραφιώτη
Aν μια μέρα μας καλούσαν να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας, το χώρο που μεγαλώσαμε και τη γειτονιά που ζούμε τότε θα καταλαβαίναμε την δυσκολία της κατάστασης που περνάνε οι άνθρωποι που αναγκάζονται και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι παρενέργειες των μετεγκαταστάσεων των οικισμών είναι πολλές σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, με αλλαγή της ζωής, αλλαγή κοινωνικού περίγυρου και διάλυση του κοινωνικού ιστού. Ανταποδοτικά η ΔΕΗ και το κράτος οφείλουν να αποκαταστήσουν οικονομικά αυτούς τους ανθρώπους, όπως και να φροντίσουν να διατηρήσουν και την συνοχή.

Στην περίπτωση όμως της Μαυροπηγής και των μετεγκαταστάσεων που έπονται φαίνεται πως έχουμε μια τάση ισοπέδωσης της ανταπόδοσης, αφού οι αρμόδιοι σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι συνεπείς απέναντι στα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν και σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Εφετείου που πρέπει να αναιρεθεί από τον Άρειο Πάγο, μειώνονται οι αποζημιώσεις και δίνει θεωρητικά το δικαίωμα στη ΔΕΗ (που θα θεωρηθεί μέγα σφάλμα, αν το πράξει) να ζητήσει πίσω μέρος των αποζημιώσεων.
Μπορεί το Εφετείο να έβγαλε αυτή την απόφαση, αλλά το ζήτημα θα επιλυθεί πολιτικά. Και όχι μόνο για τη Μαυροπηγή αλλά και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Εδώ πρόκειται για καθαρά νομοθετικό κενό ή παρατυπία, που δεν διασφαλίζει την ουσιαστική αποζημίωση των πληγέντων, με αποτέλεσμα την οικονομική τους καταστροφή, ενώ δίνει το δικαίωμα στη ΔΕΗ, να ισοπεδώσει τα πάντα χωρίς κανένα κόστος στις επόμενες ενέργειες της.
Η ΔΕΗ πωλείται χωρίς καμία ανταπόδοση, δεν αποκαθιστά τα εδάφη όπως έχει υποχρέωση, δεν προχωρά σε επενδύσεις, δεν προχωρά σε προσλήψεις, τον τοπικό πόρο δεν τον αποδίδει,  τώρα θα έρχεται να σκάβει χωρίς καν να αποζημιώνει, μιλάμε για πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων προς την  περιοχή.
Τώρα έρχεται η ΔΕΗ και ενδεχομένως να ζητήσει πίσω λεφτά και να «ρίξει» τις τιμές στις επόμενες μετεγκαταστάσεις. Εδώ επιβεβαιώνεται η ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι». Ελπίζω η ΔΕΗ και οι ιθύνοντες να διαχωρίσουν το νόμιμο και το ηθικό. Γιατί νόμιμη μεν είναι η δικαστική απόφαση, αλλά ανήθικη η μη ανταπόδοση της διάλυσης μιας τοπικής κοινωνίας.
- See more at: http://www.kozan.gr/post/187818#sthash.SidGlJwL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου