Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Τι θα γίνει με τις περικοπές στις συντάξεις ΙΚΑ, ΑΤΕ, ΔΕΗ



Μπροστά στο φάσμα της κατάρρευσης βρίσκονται αρκετές από τις αλλεπάλληλες περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων των τελευταίων ετών, που χθες δέχθηκαν ομαδικά πυρά σε «πιλοτική δίκη» στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και αντίθετες σε διεθνείς συμβάσεις.
Αίσθηση προκάλεσαν οι καταιγιστικές παρατηρήσεις και ερωτήσεις που υπέβαλαν ανώτατοι δικαστές «στριμώχνοντας» ασφυκτικά τους εκπροσώπους ασφαλιστικών φορέων, επισημαίνοντας τη μεγάλη υποβάθμιση των συντάξεων, αμφισβητώντας αν αποτελούν οι μεγάλες περικοπές προϊόν ειδικής μελέτης, διερωτώμενοι εάν έχουν ξεπεραστεί τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και εάν δικαιολογείται σε περίοδο κρίσης να απέχει το κράτος από την κάλυψη των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα ο πρόεδρος ΣτΕ Σ. Ρίζος προειδοποίησε ότι το ΣτΕ εν όψει των νέων νομικών και πραγματικών συνθηκών που είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν, είναι υποχρεωμένο να χαράξει νέα νομολογία, να προχωρήσει σε ανασύνταξη των πάντων…

Το κλίμα στη χθεσινή «πιλοτική δίκη» ενώπιον αυξημένης σύνθεσης της Ολομέλειας ΣτΕ ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την πλευρά του Δημοσίου και τις κυβερνητικές επιλογές για αλλεπάλληλες περικοπές με 6 νομοθετικές ρυθμίσεις, κάτι που φάνηκε και από τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από έδρας στις προσπάθειες δικαιολόγησης των μειώσεων ως απολύτως αναγκαίων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών φορέων και του συνταξιοδοτικού συστήματος στη λογική της αλληλεγγύης των γενεών.
Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ακυρώνουν τις τελευταίες περικοπές (του νόμου 4093/12) των συνταξιούχων «ειδικών μισθολογίων» (δικαστών, ενστόλων, καθηγητών ΑΕΙ, διευθυντών ΕΣΥ) το οικονομικό επιτελείο μπορεί να βρεθεί μπροστά σε ένα νέο δημοσιονομικό σοκ, καθώς είναι πολύ πιθανό να ακυρωθούν και κάποιες από τις περικοπές που υπέστησαν και οι υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων, αφού στην Ολομέλεια ΣτΕ εξετάστηκαν προσφυγές συνταξιούχων του ΙΚΑ, της ΔΕΗ, της Αγροτικής Τράπεζες κ.λπ. για τις κύριες συντάξεις αλλά και τις επικουρικές του ΕΤΕΑ. Αναφέρθηκαν μειώσεις συντάξεων από 1.679€ σε 530€, από 2.275€ σε 790€, από 2.105€ σε 1.093€, από 1.420€ σε 937€ κ.λπ.
Ο δικηγόρος των συνταξιούχων Αλ. Στρίμπερης τόνισε ότι οι αλλεπάλληλες περικοπές (40-50%) μαζί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, τις περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ. έχουν οδηγήσει σε μεγάλη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, εξοβελίζοντας κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κατήγγειλε την έλλειψη επιστημονικών μελετών που να δικαιολογούν τις περικοπές, επικρίνοντας και τις επενδυτικές επιλογές ασφαλιστικών φορέων με παρωχημένο σύστημα, με συνέπεια να αγοράζουν τίτλους υπερτιμημένους κατά 5-6%. Τόνισε ότι οι περικοπές παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την κοινωνική ασφάλιση, την ισότητα στα δημόσια βάρη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αναλογικότητα κ.λπ. γιατί αποτελούν μονομερή και διαρκή επιβάρυνση που επιβάλλεται με τρόπο επώδυνο, δυσβάστακτο και επιλεκτικό έναντι άλλων ομάδων πολιτών που φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν.
Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών φορέων δικαιολόγησαν τα μέτρα ως αναγκαία για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και την αναδιάρθρωσή του, αλλά και λόγω της τραγικής κατάστασης της οικονομίας, του κινδύνου χρεοκοπίας κ.λπ. Υποστήριξαν ότι ο νομοθέτης αποφάσισε ότι το κράτος στηρίζει ένα βασικό τμήμα της κύριας σύνταξης, αλλά όχι και της επικουρικής, γιατί θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί την κοινωνική πολιτική αλλά έχει μόνο συμπληρωματικό χαρακτήρα. Επικαλέστηκαν μάλιστα πολλές φορές των Κώδικα Ασφάλισης του Συμβουλίου της Ευρώπης που θέτει ως κατώτατο όριο τα 500 ευρώ.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάμε σε αυτό το όριο», παρενέβη ο πρόεδρος ΣτΕ. Το Σύνταγμά μας διαφοροποιείται από άλλα ευρωπαϊκά καταγράφοντας συγκεκριμένα κοινωνικά δικαιώματα. Το Σύνταγμα ενδιαφέρεται για κάτι το συνολικό και ενιαίο. Οι διακρίσεις του νομοθέτη (κύρια – επικουρική) από πλευράς Συντάγματος δεν έχουν μεγάλη σημασία. Ενδιαφέρει η πλευρά της αξιοπρεπούς διαβίωσης με συντάξεις κοντά στις εν ενεργεία αποδοχές. Ο συνταξιούχος δεν είναι -όπως βλέπουμε στον Τύπο- κάποιος ατυχήσας ή εξοβελιστέος από την κοινωνική ζωή, γιατί έχει συμβάλει στον εθνικό πλούτο με την εργασία του. Δεν είναι απλά ένας απερχόμενος και ο πόλεμος των γενεών δεν είναι μέσα στο Σύνταγμα και στις αρχές μας.
- See more at: http://www.kozan.gr/post/187605#sthash.CZrICi1R.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου