Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

ΚΚΕ: Ερώτηση για το εργατικό ατύχημα στο Νότιο Πεδίο της ΔΕΗΕρώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος για το εργατικό ατύχημα στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ* κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:


«Θέμα: Εργατικό ατύχημα στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ.

Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των εργοδοτικών εγκλημάτων που έχουν συμβεί στα ορυχεία και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ).

Την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, στο Νότιο Πεδίο συγκρούστηκαν δύο φορτηγά της εταιρείας ΤΕΝΑ, με αποτέλεσμα ένας οδηγός να νοσηλεύεται στην εντατική του "Μαμάτσειου" Νοσοκομείου, με πολλαπλά κατάγματα και ένας να νοσηλεύεται με ελαφρύτερα τραύματα.

Το νέο ατύχημα έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ στην Δυτική Μακεδονία και τα οποία το ΚΚΕ έχει αναδείξει με αντίστοιχες Ερωτήσεις (1709/06.08.2014, 1268/21.07.2014, 7211/21.03.2014, 6362/18.02.2014, 1087/29.08.2013, 11716/11.06.2013, 8473/14.03.2013).

Ο μεγάλος αριθμός των θανατηφόρων και των εργατικών ατυχημάτων είναι αποτέλεσμα της ικανοποίησης της ανάγκης για μεγαλύτερη κερδοφορία των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων, μιας και η κερδοφορία τους περνάει μέσα από τη μείωση του κόστους που απαιτούν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Πολιτική που υπηρετεί, σε συνέχεια των προκατόχων της, η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας την απελευθέρωση στην αγορά της Ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
  • Την ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, την απόδοση των ευθυνών.
  • Την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ.
  • Τη δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Κοζάνη και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας».
Πηγή: 902.gr
***
*Νέο εργατικό ατύχημα στο Νότιο Πεδίο στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Ακόμη ένα εργοδοτικό έγκλημα έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εργοδοτικών εγκλημάτων που συντελούνται στα ορυχεία και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ).

Την Παρασκευή το μεσημέρι στο Νότιο Πεδίο συγκρούστηκαν δύο φορτηγά της εταιρείας ΤΕΝΑ, με αποτέλεσμα ένας οδηγός να νοσηλεύεται στην εντατική του «Μαμάτσειου» με πολλαπλά κατάγματα και ένας να νοσηλεύεται με ελαφρύτερα τραύματα.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια σημειώνει:

«Το ατύχημα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι στις εργολαβίες διακίνησης υλικών υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, με φορτηγά κακοσυντήρητα. Επίσης αυτά συνοδεύονται με κακοπληρωμένους εργαζόμενους μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας υπό την απειλή της απόλυσης.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού που επικρατεί σε όλες τις εργολαβίες που υπάρχουν στο ΛΚΔΜ και στόχο έχει τη μεγαλύτερη κερδοφορία για τη ΔΕΗ ΑΕ και τους εργολάβους. Κερδοφορία που εξασφαλίζεται από την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων που παραμένουν απλήρωτοι πολλές φορές για μήνες, απάνθρωπα ωράρια έως και 12 ώρες ημερησίως με μεροκάματα πείνας.

Τα παραπάνω είναι τα φυσιολογικά επακόλουθα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του ανταγωνισμού που επιβάλλεται από την ΕΕ και πιστά ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις στη χώρα μας.

Δυστυχώς για τους εργαζόμενους, αυτή τη γραμμή του ανταγωνισμού και του "ρεαλισμού" ακολουθεί και η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή μας σε Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος του ΣΕΕΕΝ προτείνουν στους εργαζόμενους να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στα σωματεία, να συμβάλουν στην ανασύνταξη του κινήματος σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και με αυτή την πολιτική. Οι εργάτες έχουμε τη δυνατότητα να αντιστρέψουμε την κατάσταση, αρκεί να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας.

Να παλέψουμε με αιτήματα:
  • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά από τη ΔΕΗ ΑΕ με παράλληλη κατάργηση του δουλεμπορίου.
  • 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο.
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Απλήρωτη δουλειά, σακάτηδες εργάτες - Έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες».

Πηγή: 902.gr
- See more at: http://e-kozani.blogspot.gr/2014/12/blog-post_75.html#sthash.9oAVCLE6.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου