Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Σημαντική διάκριση για τo φωτογράφο Ν.Πηλό με φωτογραφίες εμπνευσμένες από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Πτολεμαίδα

Στιγμιότυπα από την… ηλεκτρισμένη Ελλάδα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών έτσι όπως τα κατέγραψαν με τον φακό τους οι φωτογράφοι Μάρω Κουρή και Νίκος Πηλός βραβεύθηκαν προσφάτως στον διαγωνισμό ΡΧ3 Prix de la Photographie στην κατηγορία «Press - Feature story».
Ο διαγωνισμός έχει διεθνή χαρακτήρα και πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια. Ο φάκελος που κατέθεσε η Μ. Κουρή περιείχε πέντε φωτογραφίες με κοινό τίτλο «Σπαραγμός» για τις οποίες και βραβεύθηκε. Οι φωτογραφίες αυτές ανήκουν σε μια μια πολύ μεγάλη συλλογή επί του ιδίου θέματος την οποία η φωτογράφος δουλεύει από το 2011.
Ο φάκελος που κατέθεσε ο Ν. Πηλός έχει τίτλο «Dying for electricity» (Πεθαίνοντας για τον ηλεκτρισμό) με φωτογραφίες εμπνευσμένες από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Πτολεμαίδα σε μια εποχή που ο ηλεκτρισμός είναι ένα εξαιρετικά επίμαχο ζήτημα στην χώρα μας.
«Υπό μια μεταφορική έννοια, η αρχαία λέξη σπαραγμός ορίζει την βαθιά απογοήτευση» λέει η Μάρω Κουρή. «Η ανεργία, η λιτότητα, η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, ο περιορισμός των κοινωνικών ελευθεριών και η καταπίεση από το κράτος είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο του φασιστικού φαινομένου, το ψυχολογικό αδιέξοδο και την απώλεια των αξιών
«Σήμερα, πολλοί Ελληνες πιστεύουν ότι ένας τρόπος αντιμετώπισης των οικονομικών μέτρων που μαστίζουν την χώρα, είναι η φτηνή ενέργεια και η αυτονομία της ενέργειας»αναφέρει εκτός άλλων στο σημείωμά του ο κ. Πηλός. «Οι ίδιοι άνθρωποι διατηρούν εχθρική στάση απέναντι σε μοντέρνες ιδέες υποστηρίζοντας ότι η πράσινη ενέργεια είναι πολύ ακριβή.»  
Δουλειές της Μάρως Κουρή έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις έχουν φιλοξενήσει γκαλερί, σχολεία, κέντρα αποτοξίνωσης, ξενοδοχεία, σταθμοί Μετρό κ.α. Η Κουρή έχει δουλέψει σε πολλά σημεία του πλανήτη, συνεργάτιδα του Polaris Images Agencies. Ειδικεύτηκε σε θέματα που αφορούν την Ασία και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Ελλάδα όπου λαμβάνει μέρος σε πολλά workshops διδάσκοντας. Σημαντικές εκθέσεις της: Greek-South African festival, Τζοχάνεσμπουργκ 1998,  Primavera Fotografica, Bαρκελώνη 1999,  2nd Art Mediterranean Forum, UNESCO Βηρυτός 2003, “Women of the world” Mediatheque, Παρίσι 2013,  “Women of the world” Andre Malraux cultural center, Ερμπλέ, 2014 κ.α.
Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1967, ο Νίκος Πηλός έχει υπάρξει συνεργάτης πολλών εφημερίδων και περιοδικών στην Ελλάδα και έχει επίσης εργαστεί στο εξωτερικό. Δουλειές του έχουν εμφανιστεί σε έντυπα όπως τα Stern, Bild, The Independent, The New York Times, Washington Post, Herald Tribune κ.α. Σημαντικές εκθέσεις του: ULIS photo FEST2007, Κωνσταντινούπολη, Photokina, Κολονία 2006, Photosynkyria, Θεσσαλονίκη 2002, 2006, Justina et pax Europa, European Council, Bρυξέλλες, 2009 κ.α.
- See more at: http://www.kozan.gr/post/171842#sthash.i1acQuZF.dpuf

πηγή:  tovima.gr#sthash.i1acQuZF.dpuf



 
tovima.gr#sthash.i1acQuZF.dpuf


tovima.gr#sthash.i1acQuZF.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου