Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Τριπλή απώλεια κύρους και ισχύος για τον «Σπάρτακο»- Σοβαρά εκτεθειμένη η ηγεσία του(του Μιχάλη Αγραφιώτη)

Αν και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ περνάει τη χειρότερη καμπή της ιστορίας της, ο βασικός της «αντίπαλος και ανταγωνιστής» της, το σωματείο «Σπάρτακος» με συνεχείς λανθασμένους χειρισμούς της ηγεσίας του χάνει το κύρος του και την ισχύ του σε τριπλό επίπεδο και βρίσκεται εκτεθειμένος. Το δικαστικό ράπισμα σε σχέση με το δικαίωμα υπογραφής των συμβάσεων, η διαγραφή πολλών μελών και συνεχείς ήττες σε επίπεδο μισθολογικών κεκτημένων και δικαιωμάτων οδηγεί το σωματείο σε συρρίκνωση που σε συνάρτηση με το «άδειασμα» της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ από τα κόμματα τους θα οδηγήσει σύντομα σε πλήρη κατάρρευση του σημερινού σκηνικού. 
Χθες, ο Σπάρτακος δέχθηκε μια σοβαρή ήττα που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα. Αν και διαφημίστηκε πέρα του δέοντος η μελλοντική δυνατότητα του «πανίσχυρου» σωματείου να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις με τη ΔΕΗ, τελικώς η δικαιοσύνη είχε διαφορετική άποψη και αποφάσισε αμετάκλητα να μην αφαιρέσει από τη ΓΕΝΟΠ το συγκεκριμένο δικαίωμα, διαλύοντας τις προσδοκίες της ηγεσίας του σωματείου, ενώ ισχυροποίησε θεσμικά το ρόλο της ΓΕΝΟΠ. Το «όνειρο» για ένα Σπάρτακο διαχειριστή και κυρίαρχο της κατάστασης παρέμεινε όνειρο και όπως φαίνεται θα μετατραπεί σε εφιάλτη διότι πλέον επικοινωνιακά και θεσμικά ο Σπάρτακος είναι εκτεθειμένος.
Η δυσαρέσκεια των μελών του φαίνεται από το γεγονός ότι παρατηρείται έντονη γκρίνια στους χώρους εργασίας, αλλά και από τις διαγραφές που παρατηρούνται από τους καταλόγους του Σωματείου. Η μεταφορά του ενδιαφέροντος στα νησιά και στις άλλες περιοχές της χώρας, θέλοντας να μετατρέψουν το Σπάρτακο σε πανελλαδικό σωματείο αποδυνάμωσε το ενδιαφέρον από το ΛΚΔΜ με συνέπεια να ατονήσει η δύναμη του. Από την άλλη οι λανθασμένες επιλογές της ηγεσίας με το Γενικό συμβούλιο να πραγματοποιείται στην Αθήνα μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον στην πρωτεύουσα, να χρηματοδοτηθεί η ημερίδα από τη ΔΕΗ ενόψει συγκρούσεων με την εργοδοσία και τα αρκετά χρήματα της μηνιαίας καταβολής από την μισθοδοσία εκτροχιάζουν τη δύναμη του Σπάρτακου.
Η συμπόρευση της ηγεσίας του ΔΑΚΕ Σπάρτακος και της ΠΑΣΚΕ Σπάρτακος με τις ηγεσίες των κομμάτων τους που μέχρι στιγμής δεν τα έχουν αποποιηθεί, αντιθέτως συμμετέχουν και σε κομματικές θέσεις, έχει προκαλέσει αρκετή δυσαρέσκεια σε εργαζομένους, αφού οι περισσότεροι διερωτώνται πως ένα βασικό και κομβικό στέλεχος κόμματος μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση με το ίδιο του το κόμμα. Αν συνεχιστεί η κατάρρευση των ποσοστών των κομμάτων θα είναι αλληλένδετη η ανατροπή του τοπίου και στο συνδικαλιστικό τοπίο.
Η αποτυχημένη απόπειρα δημιουργίας ενιαίου σωματείου στην περιοχή αποτέλεσε δείγμα της αρνητικής εικόνας του Σπάρτακου, που αν και θεωρητικά ηγείται στην περιοχή, κανένας δεν ακολούθησε τον δρόμο της σύμπραξης. Προφανώς, τα τελευταία γεγονότα αλλά και αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν προμηνύουν ότι ο Σπάρτακος θα έχει την τύχη της «πνευματικής του μητέρας» Άννας Διαμαντοπούλου μένοντας εκτός του συνδικαλιστικού πεδίου, όπως και εκείνη έμεινε εκτός του πολιτικού τοπίου.
Αν δεν επέλθει η ανανέωση, πολύ πιθανόν ο Σπάρτακος ολοκληρώσει την πορεία του, όπως στη θρυλική ταινία. Οι εργαζόμενοι δεν είναι «νεροκουβαλητές», έχουν δικαιώματα και η πράασπιση τους ανυπέρβλητο δικαίωμα ειδικά στις μέρες μας. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό… Κάποιοι μέσα στο “Σπάρτακο” ας αφήσουν τις λάσπες και τις ύβρεις προς τα κατά συντριπτική πλειοψηφία αποδεκτά πρόσωπα από την κοινωνία, και ας κάνουν την αυτοκριτική τους. Σε εποχές που οι εργαζόμενοι χάνουν τα πάντα, κάποιοι πρέπει να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με υπευθυνότητα και όχι με παλιμπαιδισμό.
Αναδημοσίευση: Τριπλή απώλεια κύρους και ισχύος για τον «Σπάρτακο»- Σοβαρά εκτεθειμένη η ηγεσία του(του Μιχάλη Αγραφιώτη) | Kozan.gr : Καθημερινή ενημέρωση για την κοζάνη — Κοζάνης Κοζανη kozani kozanh kozanhs KOZANI Πτολεμαίδα, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου