Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία

Αγώνας για εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας στην εργασία 

  •  Πρωτοφανής πειθαρχική δίωξη του Γραμματέα του ΣΕΕΝ “Εργατική Αλληλεγγύη” γιατί τήρησε τους κανονισμούς ασφαλούς εργασίας προστατεύοντας τη ζωή των εργαζομένων και την ασφάλεια του εξοπλισμού.  
  •  
  • Οι εργαζόμενοι στα Ορυχεία παλεύουν (δίωρη στάση εργασίας, με καθολική συμμετοχή, κατ αρχήν και κλιμάκωση του αγώνα) για να μην περάσουν οι εκβιασμοί της διοίκησης, για να μην περάσει η προσπάθεια αντιδραστικής τροποποίησης των κανονισμών ασφάλειας 
Στα χρόνια των μνημονίων, της τρόικας και της υποτέλειας, με επικυρίαρχους Ε.Ε,ΔΝΤ,ΕΚΤ, με εκτελεστές - έπαρχους τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων Παπανδρέου, Παππαδήμου και Σαμαρά ο λαός εξαθλιώνεται συνεχώς και οι όροι της διαβίωσης του έχει φτάσει σε καταστάσεις μεσαίωνα. Από την άλλη το κεφάλαιο ελληνικό και ξένο συνεχίζει να αυξάνει τα κέρδη του εις βάρος των εργαζομένων. Η εργοδοσία ασύδοτη και  αποθρασυνόμενη   εντείνει την επίθεση κατά των εργαζομένων όχι μόνο στα εισοδήματα αλλά και στα δικαιώματα τους στην ανθρώπινη και ασφαλή εργασία, καταργώντας κάθε δικαίωμα και κατάκτηση που είχαν κερδίσει τα προηγούμενα χρόνια με αγώνες και αίμα.
Από αυτήν την επίθεση όπως ήταν φυσικό δεν γλύτωσαν ούτε οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στα ορυχεία και στους Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η  έλλειψη προσωπικού μέσα σε ένα επικίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον δουλειάς γίνεται επικίνδυνη ακόμα και για την ιδια την ζωη των εργαζομένων (δυο θανατηφόρα είχαμε από μειωμένη επάνδρωση στο ίδιο Ορυχείο κατά το παρελθόν)! Η διοίκηση της επιχείρησης αντί να εντείνει την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας προσωπικού και μάλιστα μετά τα συχνά θανατηφόρα δυστυχήματα που είχαμε προσπαθεί με αυταρχισμό και τρομοκράτηση των εργαζομένων αλλά και με ομιχλώδες νομικίστικα μέσα να καταργήσει στην ουσία τους κανόνες ασφάλειας
Η ιεραρχία του Νότιου Πεδίου προσπαθεί να επανδρώσει τα μηχανήματα με λιγότερο προσωπικό κάτω ακόμα και από τον ελάχιστο αριθμό ασφάλειας που προβλέπει ο εδικός κανονισμός προσωπικού και δίνοντας το δικαίωμα στον κάθε τομεάρχη να αποφασίζει τον αριθμό εργαζομένων που θα επανδρώνουν τα μηχανήματα.
Στηρίζονται σε μια άθλια και χαλκευμένη Υπουργική Απόφαση του 1998 η οποία παραποιεί στην ουσία την γνωμάτευση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας που είναι ο καθ ύλην αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός. Η ΕΜΒΕ γνωμάτευσε αρνητικά στο αίτημα της ΔΕΗ για αλλαγή του Κανονισμού Ασφαλείας, έτσι που να επιτρέπει τη λειτουργία των εκσκαφέων κάτω από τα όρια ασφαλείας!
To συνδικάτο «Εργατική Αλληλεγγύη» δίνοντας μεγάλη σημασία στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, είναι αποφασισμένο να μην κάνει πίσω σε καμία πίεση της διοίκησης που προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να χαλαρώσει τα μέτρα ασφάλειας. Με γνώμονα αυτές τις αποφάσεις του Συνδικάτου ο γ. γραμματέας του και εργαζόμενος στο Νότιο Πεδίο αρνήθηκε, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας που υπάρχουν ως σήμερα, να λειτουργήσει ηλεκτροκίνητο καδοφόρο εκσκαφέα χωρίς τον απαιτούμενο, από τον κανονισμό ασφαλείας, αριθμό εργαζομένων και με επικίνδυνες συνθήκες εκμετάλλευσης που έβαζαν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, η διοίκηση θέλοντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους κάλεσε τον εργαζόμενο και Γραμματέα του συνδικάτου σε έγγραφη απολογία για πειθαρχικό παράπτωμα
Το Συνδικάτο κάλεσε σε ανοιχτή συνέλευση των εργαζομένων στη βάρδια όπου ομόφωνα αποφασίστηκε δίωρη  στάση εργασίας η οποία πραγματοποιήθηκε με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων και προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου η οποία επικαλέστηκε την απαράδεκτη υπουργική απόφαση 1175/1998 για μείωση ακόμα και  κάτω από τα όρια ασφάλειας του απαιτούμενου αριθμού εργαζομένων ανά εκσκαφέα.
Το Συνδικάτο μαζί με τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα (συνδικαλιστικό, πολιτικό αλλά και νομικό) για να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις της διοίκησης όσο και αν εκβιάζουν εργαζόμενους και διώκουν συνδικαλιστές που αγωνίζονται για την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια τους.
Μας βρίσκει σύμφωνους η πρόταση του ΣΕΕΕΝ (το οποίο ευχαριστούμε δημόσια μια και ήταν το μοναδικό συνδικάτο που πήρε θέση και συμπαρατάχθηκε σε ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στα ορυχεία) για δίωρη στάση εργασίας με γενική συνέλευση στο χώρο του Ορυχείου!
Η μόνη λύση είναι προσλήψεις τακτικού προσωπικού για κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων, με σεβασμό στους κανονισμούς ασφαλούς εργασίας, με απειθαρχία στις αποφάσεις, για απαγόρευση των προσλήψεων, της τρόικας της ΕΕ και της Κυβέρνησης

 Η ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Η ΕΡΓΑΤΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΘΑ ΥΠΕΡΣΠΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ!!!

 Κοζάνη 26/10/2013
Το γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου