Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΕΠ/ΔΕΗ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μπορούμε να ανατρέψουμε τον μεσαίωνα που οργανωμένα
και συστηματικά θέλουν να μας επιβάλουν!

Μπορούμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας!
Η Αγωνιστική Συσπείρωση ΣΕΠ/ΔΕΗ δεν έχει κανένα λόγο να συναινέσει σε ΣΣΕ η οποία ανοίγει το δρόμο στην «κατάργηση θέσεων εργασίας για οικονομοτεχνικούς λόγους»!!!

Κανένας συνδικαλιστής που σέβεται τον εαυτό του και το ρόλο που του έχουν αναθέσει οι εργαζόμενοι, οι συνάδελφοί του, δεν δικαιούται να νομιμοποιήσει με την υπογραφή του ούτε τις απολύσεις ούτε τις δραστικές μειώσεις των αποδοχών μας.

Η προτεινόμενη ΣΣΕ δίνει εν λευκώ το δικαίωμα στη διοίκηση να περικόπτει τις αμοιβές μας συνεχώς, όπως και όποτε αυτή θέλει. Κανένας δεν θα γνωρίζει πλέον τι μισθό θα παίρνει… Η αναδιατύπωση του άρθρου 35 του ΚΚΠ/ΔΕΗ για την κατάργηση των θέσεων εργασίας, δεν αποτελεί «διασφάλιση», αλλά κυριολεκτικά στάχτη στα μάτια, αφού αφενός έχει ήδη αρθεί από τον Ν. 4046/12, κι αφετέρου, λόγω των μνημονίων στη ΔΕΗ συντρέχουν ήδη «οικονομοτεχνικοί λόγοι»!

Πολύ δε περισσότερο που η σύμβαση αυτή δεν υπήρξε αποτέλεσμα συνδικαλιστικής ήττας, αλλά ανοιχτού ξεπουλήματος από την «αντιμνημονιακή» ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ σε πολλά πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΤΕ, ΕΔΟΠ, Μηχανικοί, κ.α.) Ξεπουλήματος που συνεχίζεται με τη διασπαστική δράση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, που ενώ δέχεται τις απολύσεις, «κάνει αντάρτικο» για να μοιράσει τη φτώχεια μεταξύ «Βορείων-Νοτίων», τεχνικών-διοικητικών κ.λπ. Για να μην ξεχνιόμαστε, δέχεται τις απολύσεις ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε κλείσιμο ή εκποίηση ορυχείων και μονάδων παραγωγής…!!

Η μέχρι τώρα ομόφωνη στάση του Συλλόγου μας συνοψίζεται στο ακόλουθο:

«…Σε κάθε περίπτωση δεν παρέχουμε εξουσιοδότηση υπογραφής ΣΣΕ που περιλαμβάνει άρθρο με το οποίο συναινούμε σε απολύσεις.

Επιθυμούμε και επιδιώκουμε την υπογραφή ΣΣΕ, αλλά με περιεχόμενο που δεν θα αντιστρατεύεται αλλά αντίθετα, θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, με πρώτο και κύριο το δικαίωμα στη δουλειά. Οτιδήποτε πίσω από αυτό αποδυναμώνει τους εργαζόμενους, την ίδια την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους την επόμενη κιόλας μέρα…

Αντιπροτείνουμε τη διατύπωση: «Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της παρούσας συλλογικής σύμβασης εργασίας, η εταιρεία δεσμεύεται να μην προσφύγει σε καταγγελία συμβάσεων εργασίας εν γένει του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους» (ανακοίνωση ΣΕΠ/ΔΕΗ, 22/5/2012). Και τίποτε δεν έγινε, τίποτε δεν πάρθηκε πίσω. Η στάση του ΣΕΠ δεν πρέπει να αλλάξει!


Με δεδομένο, αφ’ ενός, ότι οι δανειακές συμβάσεις και ειδικά το μνημόνιο Νο2 (πού να δούμε το Νο3!) προβλέπουν μέσα στην τριετία 2012-2014, 150.000 απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και, αφ’ ετέρου, ότι διακηρυγμένος στόχος της τρόικας και των λοιπών μνημονιακών δυνάμεων είναι η σύγκλιση των μισθών μας με τους μισθούς των βαλκανικών χωρών (βλ. συγκεκριμένη αναφορά των τροϊκανών στην Κροατία, με μέσο μικτό μισθό 400 €!), μπροστά μας βρίσκεται ανοιχτή απειλή όχι μόνο για τους μισθούς και τις περιουσίες, αλλά για τις θέσεις εργασίας, την ίδια την επιβίωση των οικογενειών μας!

Αν δε, μετά τις εκλογές δρομολογηθεί η πορεία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις ακόλουθες εξελίξεις:

1.  Το άμεσο ξεπούλημα του κρίσιμου ποσοστού που κατέχει σήμερα το δημόσιο ώστε να περάσει η ΔΕΗ ολοκληρωτικά σε ιδιώτες και το management του ομίλου σε στρατηγικό (ξένο) επενδυτή κατά τα πρότυπα ΟΤΕ. Το 17% της ΔΕΗ έχει ήδη ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από 12/5/2012, δηλαδή, το Ταμείο Εκποίησης Δημόσιας Περιουσίας! Το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ που θα «μάτωνε» δεν λέει κουβέντα !!

2.  Την πώληση λιγνιτικών της Μονάδων στα πλαίσια της πρόσβασης ιδιωτών στην ηλεκτρική ενέργεια, με βάση όσα έχει συμφωνήσει στο Μνημόνιο 2 η δωσίλογη κυβέρνηση σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών. Ακολουθεί το 40% περίπου των υδροηλεκτρικών, που περνά σε «ανεξάρτητο διαχειριστή».

3.       Το ξεπούλημα των θυγατρικών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται ανά πάσα στιγμή προ των πυλών: Για τον μεν πρώτο, με τη γνωστή τροπολογία Παπακωνσταντίνου, καταργήθηκε κάθε δέσμευση για άμεσο ή ακόμη και έμμεσο έλεγχο του δημοσίου. Ο δε δεύτερος, αφού δεν διαθέτει πάγια μπορεί ευκολότερα να ιδιωτικοποιηθεί με τα υπάρχοντα συνεργεία να αναλαμβάνουν εργολαβικά και με όρους ανταγωνισμού την κατασκευή και συντήρηση των δικτύων διανομής.

Σ’ αυτές ακριβώς τις περιστάσεις, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αντί:

·         Να συναντηθεί και να συντονίσει τη δράση της με τους άλλους οργανισμούς που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο «Αξιοποίησης» (ΤΑΙΠΕΔ),

·         Να καλέσει όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που θίγονται άμεσα από τις τεράστιες μειώσεις μισθών και τις απολύσεις,

·         Να καλέσει τους φυσικούς της συμμάχους, τους καταναλωτές, τον ελληνικό λαό που καθημερινά όλο και περισσότερο αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος, που βλέπει –ελέω απελευθέρωσης της αγοράς– την τιμή του ρεύματος να ανεβαίνει στα ύψη,

·         Να επιδιώξει τη δημιουργία πανστρατιάς με όλους αυτούς που έχει κοινά συμφέροντα και στόχους και να αποτελέσει ένα μαχητικό, δυναμικό κομμάτι του αντιμνημονιακού αγώνα, να συμβάλεις τη δημιουργία ενός κλίματος ανατροπής-ακύρωσης των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων…

…Κάτω από την πίεση των ηγεσιών του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και κυρίως των «εισαγγελικών ερευνών» και των «δημοσιογραφικών αποκαλύψεων», μπήκε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Διοίκηση, φτάνοντας στο έσχατο σημείο να είναι το πρώτο –και μοναδικό(;) μέχρι σήμερα συνδικάτο– που είναι διατεθειμένο να προχωρήσει, εκτός από τη νομιμοποίηση της συντριβής των αμοιβών των εργαζομένων και σε εν λευκώ εξουσιοδότηση της εργοδοσίας να κάνει απολύσεις για «οικονομοτεχνικούς λόγους» (!!!).Μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει προπομπό απολύσεων και στις υπόλοιπες Δημόσιες Επιχειρήσεις και όχι μόνο. Η «αντιμνημονιακή» ηγεσία της ΓΕΝΟΠ διάλεξε, με οριακή πλειοψηφία (16 στους 31), με διασπασμένο το προσωπικό σε «Βόρειους-Νότιους», το μοναχικό δρόμο της ολόπλευρης στήριξης στα μέτρα των μνημονίων, αντί για τον όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο παλλαϊκό αντιμνημονιακό αγώνα.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους:

-    Στις 17 Ιούνη να μην ψηφίσουμε καμία μνημονιακή δύναμη!

-    Να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους και προς όλους ότι κανείς εκπρόσωπός μας, κανείς συνδικαλιστής δεν νομιμοποιείται να υπογράψει αυτή τη σύμβαση!

-   Να συγκαλέσουμε παντού Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουμε οι ίδιοι να δώσουμε τη μάχη! Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε!

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις τοπικές ενώσεις, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους να πάρουν πρωτοβουλίες, να μην αφήσουν να υπογραφεί, να ακυρώσουν στην πράξη την προδοτική ΣΣΕ.

Μπορούμε να ανατρέψουμε τον μεσαίωνα που οργανωμένα και συστηματικά θέλουν να μας επιβάλουν!

Μπορούμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας!

Μπορούμε να γίνουμε εμείς οι εργαζόμενοι, εμείς ο λαός, επιτέλους αφεντικά στον τόπο μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου