Φ. Παπαδέδε:
Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε αυτό που οι «αγορές» και τα μνημόνιά τους επιτάσσουν να ξεχαστεί. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι...
κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας του «απελευθερωμένου» κεφαλαίου. Το ρεύμα, ακριβώς όπως το νερό, η μόρφωση και η υγεία, είναι αγαθά πρώτης ανάγκης για το σύγχρονο άνθρωπο, αλλιώς παύει να είναι σύγχρονος.
Μέχρι σήμερα, η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνδέθηκε με συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων, που αγγίζουν το 80% σε μια δεκαετία. Οι επιδοτήσεις στους ιδιώτες «ανταγωνιστές» της ΔΕΗ, τα σκάνδαλα των ιδιωτών παρόχων (όπως η Energa και η Hellas Power), οι εγγυημένες τιμές των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων χρηματοδοτήθηκαν από τις τσέπες των λαϊκών καταναλωτών. Ο Ιούλιος του 2012, οπότε σχεδιάζεται η «απελευθέρωση» και των οικιακών τιμολογίων και η σύνδεσή τους με την κερδοσκοπία του χρηματιστηρίου ενέργειας, φέρνει ακόμα πιο κοντά τη μετατροπή του ρεύματος σε ακριβό εμπόρευμα για λίγους.
Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί βασική ανάγκη για την ανάπτυξη της χώρας. Η διάλυση, η διάσπαση και η εκποίηση της ΔΕΗ, δηλ. το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και της δημόσιας υποδομής που έχτιζε επί δεκαετίες ο ελληνικός λαός, συνιστά εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Το δικαίωμα άσκησης ενεργειακής πολιτικής, το μέλλον της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, ο φυσικός πλούτος, μέχρι κι η ανάγκη κάθε νοικοκυριού για φως και θέρμανση παραχωρούνται στην απληστία και τη λεηλασία των κατοχικών δυνάμεων: των τοκογλύφων, των τραπεζιτών, της κάθε RWE, GdF-Suez και των εγχώριων «στρατηγικών εταίρων» τους!! Ακόμα περισσότερο, με το περιβόητο project Helios η χώρα απειλείται να μετατραπεί σε ένα τεράστιο βιομηχανικό οικόπεδο, που θα παράγει και θα χρυσοπληρώνει το ρεύμα που θα πωλείται εικονικά στη Γερμανία για να αυγατίζει τα κέρδη δυτικοευρωπαϊκών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.
Απέναντι στη ληστρική και καταστροφική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των υποδομών της χώρας, υπάρχει μόνο μία ρεαλιστική λύση: η εθνικοποίηση του ηλεκτρενεργειακού κλάδου, ο κεντρικός σχεδιασμός με εργατικό και λαϊκό έλεγχο που θα αναπτύσσει και θα χωροθετεί τις ενεργειακές πηγές και τα δίκτυα στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες και την ευημερία του λαού.
Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θερμική (λιγνίτης, φυσικό αέριο), υδροηλεκτρική, γεωθερμική, αιολική, ηλιακή μπορούν να λειτουργήσουν σχεδιασμένα και συμπληρωματικά. Να προσφέρουν επάρκεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές, θέσεις εργασίας, πραγματική προστασία και σεβασμό στο περιβάλλον.
14.3.2012
Φλώρα Παπαδέδε
Αναρτήθηκε από ΧΡΟΝΙΚΑ στις 12:44 π.μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου