Καταρχήν εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους που τραυματίσθηκαν στο ατύχημα του Ηρακλείου και ευχόμαστε να τους έχουμε σύντομα υγιείς και κοντά μας.
Από ανθρώπινη πλευρά αν δούμε το ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων είναι προφανές πως συγκλονίζει όλους μας, από τον οποιοδήποτε εργαζόμενο μέχρι τον Πρόεδρο της ΔΕΗ.
Όμως είναι επίσης προφανές, πως η ύπαρξή τους δεν είναι τυχαία αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών και πρακτικών της κυβέρνησης, της Διοίκησης της ΔΕΗ και της πλειοψηφίας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πολιτικών και πρακτικών που βάζουν σε προτεραιότητα την κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι την ασφάλεια του εργαζόμενου.
Η ΓΕΝΟΠ έσπευσε να εκφράσει την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων για τα συνεχή ατυχήματα και να απαιτήσει να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Προς τα πού όμως κατευθύνει την οργή και την αγανάκτηση όλων μας ; Μα σε αυτούς που θα υποδείξει ως υπεύθυνους το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ( κκ Παπουτσής, Κυρίτσης και Πεφάνης ), που έχει συστήσει η Διοίκηση της ΔΕΗ ! Δεν ξέρει δήθεν η Ομοσπονδία πως και αυτό το πόρισμα, όπως έκαναν και τα χιλιάδες άλλα που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα, θα δείχνει τελικά ως κύρια υπεύθυνους την κακιά στιγμή και τον υπερβάλλοντα ζήλο εργασίας των ίδιων των συναδέλφων που έπεσαν θύματα. Το πολύ-πολύ να ρίξει ευθύνες και σε κάποιον άλλο απλό εργαζόμενο αφήνοντας τους πραγματικούς ενόχους στο απυρόβλητο.
Το πλήθος των Εργατικών ατυχημάτων και ενίοτε δυστυχημάτων το γεννούν οι συντηρητικές πολιτικές των κυβερνήσεων μαζί με την συναίνεση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε αυτές τις πολιτικές. Μαζί έκτισαν και συντηρούν ένα ελλειμματικό νομοθετικό πλαίσιο και την ακόμα ελλιπέστερη εφαρμογή του. Αποτέλεσμα της στάσης τους, οι αυξημένης επικινδυνότητας εργασιακοί χώροι μέσα στους οποίους κάθε λάθος εργαζόμενου μπορεί να κοστίσει ακόμα και την ζωή του.
Το αναζητούμενο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων το μόνο που θα κάνει, είναι να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες που είναι :
1. Η αδιαφορία της κυβέρνησης από την μη εφαρμογή της Νομοθεσίας ΥΑΕ από τους εργοδότες.
2. Το λειψό νομοθετικό πλαίσιο ( Τεχνικοί Ασφάλειας, Γιατροί εργασίας, Ασφαλιστική κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου κλπ).
3. Οι απαλλακτικές για τους εργοδότες αποφάσεις των δικαστών.
4. Η αδιαφορία της ΔΕΗ για την εκτέλεση των εκ του νόμου υποχρεώσεών της,
5. και η συμβιβαστική με όλα τα παραπάνω στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού όπως επίσης και η μη διεκδίκηση ύπαρξης και λειτουργίας Συμβουλίων εργαζομένων και Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
Οι Υγιείς και ασφαλείς χώροι εργασίας προυποθέτουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα ΥΑΕ στο επίπεδο του πιο μικρού και απομακρυσμένου εργασιακού χώρου, μέχρι το επίπεδο της κυβέρνησης. Για να γίνουν οι αλλαγές αυτές, απαιτείται η ενεργοποίηση κάθε εργαζόμενου στον δικό του εργασιακό χώρο & αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ και γενικότερα του ταξικού και αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος.
ΑΣΣΕ/ΔΕΗ
19 Αυγούστου 2011
Η ΑΣΣΕ/ΔΕΗ πριν από λίγους μήνες εξέδωσε ειδική ανακοίνωση για τα Εργατικά Ατυχήματα.
Η Ανακοίνωση της ΑΣΣΕ/ΔΕΗ
Η Ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Η Ανακοίνωση της ΔΕΗ
Η Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Ηρακλείου
Αναρτήθηκε από Η ΑΣΣΕ/ΔΕΗ στις 8/20/20
ΑΣΣΕ/ΔΕΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου