Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η διαμαρτυρία της νεραίδας των ορυχείων της ΔΕΗ

(συντάχθηκε από την Μαίρη Κεσκιλίδου στην εφημερίδα ¨ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ")

















Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2011

 

Άλλο ένα βραβείο, και μάλιστα το Β’ παγκόσμιο, απέσπασε η Παρθένα Τσοκτουρίδου, λογοτέχνης από τα Κομνηνά Εορδαίας, με τη συμμετοχή της στον 11ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της εταιρείας τεχνών  και επιστήμης Κερατσινίου «καταγγέλλοντας» μέσα από ένα δοκίμιο την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε η ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας.
Η πρωταγωνίστρια είναι  μία νεράιδα – αμφικτυόνισσα στα ορυχεία της ΔΕΗ, που πριν από την παρέμβαση του ανθρώπου στο χώρο, ζούσε στο παρθένο δάσος μέσα στον ιερό Ναό της Αρτέμιδας, διαμαρτυρόμενη για το σημερινό σεληνιακό τοπίο και το γκρίζο του περιβάλλοντος που χαρακτηρίζει την περιοχή. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα νοσταλγικό φλάς – μπάκ στο παρελθόν τότε που  τα πυκνά δάση έζωναν τα ορυχεία,  έρρεαν  κρυστάλλινα και διαυγή ύδατα, και ο αέρας ήταν καθαρός δίχως ίχνος ρύπανσης στέλνοντας  η κ. Τσοκτουρίδου το μήνυμα της  ανάγκης για οικολογική ευαισθησία  απέναντι στο περιβάλλον και στην  ζωής μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι με το ίδιο δοκίμιο η διακεκριμένη λογοτέχνης – ποιήτρια βραβεύτηκε  από τη λογοτεχνική διασπορική στοά που εδρεύει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ενώ τιμήθηκε  με το παγκόσμιο ειδικό βραβείο «Αμφικτύονος Πινδάρου» που προωθεί  τις Αμφικτυονίες και την Ολυμπιακή ιδέα. Την ποιητική – συγγραφική της δραστηριότητα εκτίμησε και η Ένωση Μικρασιατών Βόρειας Ελλάδας απονέμοντας το μεγάλο βραβείο  της Νανάς Κοντού καθώς  και  άλλες πολλές  λογοτεχνικές  ενώσεις και  φορείς.


Η πένα της Παρθένας Τσοκτουρίδου αποκτά ειδικό βάρος όταν καταγράφει την ιστορία αλλά και τις περιπέτειες του Ποντιακού Ελληνισμού με έμφαση στην διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ποντίων, στους εξισλαμισμένους Έλληνες του Πόντου, και στους διανοούμενους που η ζωή τους απειλείται καθημερινά. Η παρουσία της σε εκδηλώσεις μνήμης του Ποντιακού ελληνισμού εκλαμβάνεται ως ηθικό χρέος απέναντι στους προγόνους της ενώ επιμένει  στην προσφυγική της  ραψωδία που παρουσιάζει  στην Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη κάθε χρόνο όπως έπραξε και φέτος με την λογοτέχνιδα Ευαγγελία – Αγγελική Πεχλιβανίδου  στο Μητροπολιτικό Ναό της Καλαμαριάς με μεγάλη επιτυχία «Είναι όνειρο ζωής αυτό. Η πορεία μου . Πιστεύω πως όσο ζω δεν θα σταματήσω ποτέ. Η προσφορά μου αναγνωρίζεται καθημερινά». Εξαιρετική σημασία αποδίδει η Παρθένα Τσοκτουρίδου στο μείζον ζήτημα της διατήρησης του ποντιακού ιδιώματος με την συγγραφή θεατρικών έργων και άλλων πονημάτων που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ενώ και σε ότι αφορά τους «Γκοτσαμάνους» προέβη σε ιστορική έρευνα που παρουσίασε τόσο στην Κοζάνη όσο και στα Κομνηνά, δηλώνοντας ανοιχτή σε κάθε συνεργασία. Τα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνουν ποιητικά  και θεατρικά έργα αλλά και μυθιστορήματα για παιδιά που θα «γεννηθούν» σταδιακά ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα γραπτά που βρίσκονται στα συρτάρια. Εν καιρώ …

ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ (Ιστολόγιο της Παρθένας Τσοκτουρίδου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου