Της Μαίρης Ευθυμιάτου
Δημοσιεύτηκε το Σάββατο 25-6-11 στην εφημερίδα δρόμος
«Ρεύμα φθηνό» για όλους απαιτούν οι εργαζόμενοι
μια εβδομάδα απεργιακής κινητοποίησης κλείνουν οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας πως από την επιτυχία της συγκεκριμένης κινητοποίησης θα κριθεί όχι μόνο το μέλλον το δικό τους, αλλά και το μέλλον του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας για ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
Οι κινητοποιήσεις του προσωπικού της ΔΕΗ λοιδορήθηκαν από τα αστικά ΜΜΕ στο έπακρο. Όσο όμως και να προσπάθησαν τα Μέσα να πείσουν για μια καλοπληρωμένη συντεχνία που αντιδρά, όταν χάνει (ανύπαρκτα) προνόμια, όσο κι αν επιχείρησαν να εκφοβίσουν την κοινή γνώμη για τα προβλήματα που δήθεν προκάλεσαν οι ολιγόωρες ανά περιοχή διακοπές ρεύματος, ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται στο πλευρό των απεργών.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει, μιλώντας στον Δρόμο ο Στέφανος Πράσσος, από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» (Κοζάνη), τονίζοντας ότι «η κινητοποίηση σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Μεγαλόπολη, όπου υπάρχουν και οι παραγωγικές μονάδες, άγγιξε επίπεδα συμμετοχής που έφτασαν και το 100%, ακυρώνοντας ουσιαστικά στην πράξη τη χρησιμότητα των ομάδων περιφρούρησης που συστήσαμε για να εμποδίσουμε πιθανές απεργοσπασίες.
Το ενδιαφέρον αυτής της απεργίας είναι η συμπαράσταση του απλού κόσμου, που καθημερινά συμμετέχει στις δράσεις μας, στις πλατείες των πόλεων, αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ πραγματικά παλεύουν για να παραμείνει δημόσιο και δωρεάν αγαθό η ηλεκτρική ενέργεια και όχι για τα συντεχνιακά τους κεκτημένα και μόνο».
Όχι των απεργών
στην ιδιωτική ενέργεια ·
Ο ίδιος, άλλωστε, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250.000 καταγεγραμμένοι καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της δημόσιας ΔΕΗ. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν επιτρέψουμε όλοι μας, εργαζόμενοι και πολίτες, να ξεπουληθεί η ΔΕΗ και το δίκτυό της σε ιδιώτες, όπως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ορίζει».
Να θυμίσουμε ότι προβλέπεται επιπλέον μετοχοποίηση του 17%, με αποτέλεσμα πάνω από το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ να διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή, γεγονός που αναπόφευκτα θα εγείρει και θέμα εκχ΄ρησης του μάνατζμεντ.
Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Διάλυση και Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Η ΔΕΗ και συνολικά η ηλεκτρική ενέργεια, ο ΟΤΕ και συνολικά οι επικοινωνίες, όπως ακριβώς η Υγεία, η Παιδεία και η Πρόνοια, δεν μπορούν να είναι αντικείμενα κερδοσκοπίας.
Καλύπτουν ζωτικές ανάγκες για το παρόν και το μέλλον του λαού και της χώρας». Ζητά, λοιπόν, «εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, για να αποτελέσουν την ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Η πορεία της κινητοποίησης ξεκαθαρίζει και την γραμμή που αναπτύσσεται από το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» που ασκεί κριτική στην ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και του «Σπάρτακου» για την επικέντρωση του αγώνα στη σωτηρία της ΔΕΗ και τη σωτηρία του ασφαλιστικού των εργαζομένων, ελπίζοντας έτσι πως «θα μπορέσουν να περισώσουν έστω και κάτι από την επερχόμενη κοινωνική κόλαση που επιβάλει το μεσοπρόθεσμο». Όπως αναφέρει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του προς τους εργαζόμενους «Δεν υπάρχει κανένας νοήμων άνθρωπος να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει εξαίρεση καμιάς δημόσιας επιχείρησης, κανενός κλάδου εργαζομένων από τη λαίλαπα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος».
Ο Σ. Πράσσος, ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην ενέργεια είχε στο παρελθόν εναντιωθεί στις αποφάσεις της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ για κινητοποιήσεις-βιτρίνα, αυτή τη φορά απέργησε μαζικά, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της χρονικής στιγμής και την πολιτική σημασία αυτής της απεργίας.
Όπως μας λέει, «οι εργαζόμενοι, ειδικά των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, έχουμε αποφασίσει να πορευθούμε στο πνεύμα της πλατείας (σ.σ. Συντάγματος), να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας έως και την 48ωρη, που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ» δημιουργώντας πραγματικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο αγωνιστικός πόλος της ΓΕΝΟΠ βρίσκεται σε συνομιλίες με εκπροσώπους και άλλων συνδικάτων από τις ΔΕΚΟ, που τελούν υπό ιδιωτικοποίηση, ώστε να ενοποιηθούν οι αγώνες και να διαμορφωθεί ένα κίνημα εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα θέσουν την κόκκινη γραμμή ενάντια στην πολιτική της Τρόικας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Ο «μύθος» των ιδιωτικοποιήσεων
Αυτό που προβάλλει η κυρίαρχη προπαγάνδα είναι ο «μύθος» του δημόσιου κέρδους από τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.
Διαβάζουμε στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ενάντια
στην Διάλυση και Ιδιωτικοποίηση
της ΔΕΗ:
• 20 χρόνια ιδιωτικοποιήσεων δεν απέφεραν (με τις καλύτερες εκτιμήσεις) πάνω από 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Δεν περιόρισαν τα ελλείμματα και γιγάντωσαν το χρέος.
• Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται να πουληθεί δημόσια περιουσία κι επιχειρήσεις με συνολική οικονομική επιφάνεια άνω των 120 δισ. ευρώ, για να εισπραχθούν μόλις 12-17 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πάνε κατευθείαν στους δανειστές.
• Μόνο τη διετία 2012-13 προβλέπονται δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ!
Και δικαίως αναρωτιούνται: «Γι’ αυτό διαλύουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας; Γι’ αυτό μας οδηγούν στη φτώχεια;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου