Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011
Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4612743
«Κόκκινο» χτύπησαν το 2010 οι ρύποι στις περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας που βρίσκονται κοντά στους σταθμούς της ΔΕΗ. Σε έξι από τους συνολικά 15 σταθμούς μέτρησης, που λειτουργεί το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η ΔΕΗ, η μέση ετήσια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασε τα ανώτατα επιτρεπτά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε δέκα από αυτούς παρατηρήθηκαν υπερβάσεις σε πολλαπλάσιες ημέρες από όσες είναι αποδεκτό.
Η αξιολόγηση των δεδομένων από τις μετρήσεις, την οποία έκανε το κέντρο, δείχνει ότι η πιο επιβαρημένη περιοχή είναι οι Ανάργυροι Φλώρινας, όπου η μέση ετήσια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 54 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με την ανώτατη τιμή να είναι τα 40 μικρογραμμάρια. Στον ίδιο σταθμό, εξάλλου, για 152 ημέρες καταγράφηκαν υπερβάσεις της τιμής των 50 μικρογραμμαρίων, όταν με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες η τιμή αυτή δε θα πρέπει να σημειώνεται για περισσότερες από 35 ημέρες. Η δεύτερη υψηλότερη μέση ετήσια τιμή καταγράφηκε στο οικισμό ΔΕΗ της Κοζάνης, ενώ η τρίτη στη Φλώρινα, όπου μάλιστα σημειώθηκαν και οι περισσότερες αριθμητικά ημερήσιες υπερβάσεις. Τη "μαύρη λίστα" συμπληρώνουν η Πτολεμαΐδα, το Καρυοχώρι και η Ακρινή Κοζάνης, ενώ αυξημένο ποσοστό υπερβάσεων είχαν επίσης η Πεντάβρυσος, η Ποντοκώμη, η Κοζάνη και η Μαυροπηγή του Νομού Κοζάνης.
Στα αξιοσημείωτα της μελέτης είναι ότι για συνολικά οχτώ ημέρες μέσα στο έτος παρουσιάστηκε σημαντική επιβάρυνση στην περιοχή λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Βόρεια Αφρική. Μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι συγκεντρώσεις τόσο του διοξειδίου του θείου, όσο και των οξειδίων του αζώτου ήταν αρκετά χαμηλές σε σχέση με τα ισχύοντα όρια, χωρίς μάλιστα να παρουσιαστεί καμία υπέρβαση.
Σύμφωνα με τον επιστημονικώς υπεύθυνο του έργου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στο Κέντρο Περιβάλλοντος, Σταμάτη Ζώρα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για το αν η κατάσταση επιδεινώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν υπήρξε πλήρης εικόνα για το 2009, λόγω αλλαγών στον εξοπλισμό του δικτύου της ΔΕΗ και έλλειψης δεδομένων από όλες τις περιοχές. Όσο για το 2011, σύμφωνα με τον κ. Ζώρα ξεκίνησε με κακούς οιωνούς, αφού από τις πρώτες κιόλας ημέρες παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των ορίων.
Επιδημιολογική έρευνα
Το επόμενο βήμα είναι να αποτιμηθεί το μέγεθος των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία του πληθυσμού. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημιολογική μελέτη που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο στο Νομό Κοζάνης, σε συνεργασία της πρώην νομαρχίας και νυν Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της συγκέντρωσης των πιστοποιητικών θανάτου για τον πληθυσμό της Κοζάνης και πλέον κωδικοποιούνται τα δεδομένα. Στη συνέχεια θα γίνουν οι διασταυρώσεις με τα δημοτολόγια, ώστε να προσδιοριστούν τα αίτια των θανάτων. Ταυτόχρονα, αναζητούνται στοιχεία και από τη Στατιστική Υπηρεσία, ενώ η πρώτη ασφαλής εξαγωγή συμπερασμάτων, που θα αφορά στους μικρότερους σε πληθυσμό δήμους, αναμένεται μέσα στους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου