Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στο ΤΑΥΤΕΚΩ!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στο ΤΑΥΤΕΚΩ!

Κυρία Υπουργέ.

Εδώ και ένα χρόνο σχεδόν στο ΤΑΥΤΕΚΩ – ΤΕΑΠΑΠ/ΔΕΗ που ανήκει στην ευθύνη του Υπουργείου σας εκτός από τον εμπαιγμό των ασφαλισμένων και των εργαζομένων γίνεται κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με εμφανέστατη την οικονομική διαπλοκή αφού αφαιρούνται (αναίτια) τεράστια ποσά από το ταμείο και τον κρατικό προϋπολογισμό για να προστεθούν στο εισόδημα ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας.

 

Συγκεκριμένα:

Από τις αρχές του χρόνου παραμένουν κλειστά τα αιματολογικά εργαστήρια γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια και άλλα αναλώσιμα υλικά που η αξία τους είναι μηδαμινή σε σχέση με τα ποσά που φεύγουν σε εξωτερικά εργαστήρια. Τον Μάρτιο έληξαν οι συμβάσεις των γιατρών των εργαστηρίων και ακόμα δεν ανανεώθηκαν. «Όλως συμπτωματικά» την ίδια μέρα ήρθαν τα αντιδραστήρια και τα αναλώσιμα που ήταν όμως άχρηστα αφού χωρίς γιατρούς δεν μπορούσαν να γίνουν αιμοληψίες! Αν υποθέσουμε (κάτι που δεν διαφαίνεται) ότι σήμερα θα έρθουν οι γιατροί πάλι δεν θα μπορούν να κάνουν αιμοληψίες γιατί θα έχουν λήξει τα αντιδραστήρια και δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθουν τα άλλα, αφού βέβαια παραγγελθούν με τις ανάλογες καθυστερήσεις. Σας επισημαίνουμε ότι μόνο στην Κοζάνη και Πτολεμαΐδα πραγματοποιούσαν περίπου 60 αιμοληψίες καθημερινά με δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πολλαπλάσιες αν υπάρξει ανάλογη πολιτική και βούληση των υπευθύνων. Με δεδομένο ότι υπάρχουν  τα μηχανήματα και το εξειδικευμένο προσωπικό αντιλαμβάνεστε τη σπατάλη των πόρων που γίνεται από το Ασφαλιστικό Ταμείο και το εισόδημα των εργαζομένων.

Όπως καταγγέλλουν εγγράφως οι πνευμονολόγοι του ΠΕΚΑ Κοζάνης, ενώ υπάρχει εδώ και ένα χρόνο μηχάνημα σπιρομέτρησης  δεν υπάρχουν φίλτρα τα οποία είναι μηδαμινής αξίας και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτες για εξετάσεις που κοστίζουν πανάκριβα στο ταμείο φτάνουν ακόμα και τα εκατό Ευρώ η μία! Οι γιατροί του ΠΕΚΑ Δυτικής Μακεδονίας ζητούσαν ήδη από τις 4 Μαΐου του 2009 σε έγγραφό τους προς την διεύθυνση του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΤΕΑΠΑΠ/ΔΕΗ την αγορά των συγκεκριμένων φίλτρων για να καλύψουν τις ανάγκες στα πολυιατρεία Κοζάνης και Πτολεμαίδας αλλά δυστυχώς δεν ήρθαν ποτέ!

 

Το Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας σταμάτησε να λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης υγρών στερέωσης πολύ μικρού κόστους αλλά το ποσά που εισέπραξαν τα ιδιωτικά εργαστήρια ήταν τεράστια!

Από τις αρχές του έτους σταμάτησε και ο προληπτικός υγειονομικός έλεγχος των εργαζομένων στα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ από το νόμο να διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα) λόγω έλλειψης γιατρών και εργαστηρίων.

Η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπείται δεν άφησε κανέναν χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο χωρίς να του αφαιρέσει ένα μέρος ακόμα και από τα πιο πενιχρά εισοδήματα (ΕΚΑΣ- Ταμείο Αλληλεγγύης κλπ) ευαγγελιζόμενοι την κάθαρση και την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία. Πρόσφατα ψηφίσατε νόμο στη βουλή με τον οποίο θα καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις! Με το τελευταίο ασφαλιστικό τερατούργημα μειώνετε κατακόρυφα τις συντάξεις και τις άλλες παροχές του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος  γιατί δεν αντέχει τόσα έξοδα και οδεύει προς κατάρρευση.

Οι πράξεις όμως της κυβέρνησης και του ΤΑΥΤΕΚΩ δείχνουν ότι υπάρχει αδιαφορία για τα τεράστια ποσά που κατασπαταλούνται από το ταμείο, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν, αφού υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και τα απαραίτητα μηχανήματα. Εκτός από την ταλαιπωρία και τα προσωπικά έξοδα των ασφαλισμένων η υπόθεση αποτελεί και οικονομικό σκάνδαλο αφού τα ποσά που διαφεύγουν από το ταμείο, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, μπαίνουν στις τσέπες των ιδιοκτητών ιδιωτικών εργαστηρίων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Γενικότερα υπάρχει μια τάση απαξίωσης σε ότι είναι δημόσιο και εξιδανίκευσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (κερδοσκοπίας) που έχει σαν αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος αλλά και την χειροτέρευση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Το Συνδικάτο μας εδώ και ένα χρόνο προειδοποιεί με αλλεπάλληλα έγγραφα τους υπεύθυνους του Υπουργείου, του ΤΑΥΤΕΚΩ, της ΔΕΗ και των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ. Επίσης προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και δημοσιοποίησε επανειλημμένως το πρόβλημα στον τύπο αλλά απ’ ότι φαίνεται «δεν ιδρώνει το αυτί» κανενός!

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γραμματέας

Πράσσος Στέφανος                                                   Δύντσικος ΛάζαροςΚοινοποίηση:

  1. Υπουργείο Υγείας

  2. Υπουργείο Περιβάλλοντος

  3. Πρόεδρο ΤΑΥΤΕΚΩ

  4. Εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΤΑΥΤΕΚΩ

  5. Εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΤΕΑΠΑΠ/ΔΕΗ

  6. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

  7. Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

  8. Εργατικό Κέντρο Πτολεμαίδας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου