Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

Σοκ και δέος για την ΔΕΗ!!!

Η Κομισιόν ζητεί πώληση του 40% των εργοστασίων

Την άμεση πώληση του 40% του δυναμικού των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ ζήτησαν, και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο, κοινοτικοί αξιωματούχοι που είχαν την Παρασκευή συναντήσεις με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Αθήνα.

Η εξέλιξη αποτελεί μία πραγματική βόμβα για την αγορά ηλεκτρισμού, καθώς οι αξιωματούχοι από τις Διευθύνσεις Ενέργειας, Ανταγωνισμού και Οικονομικών ήταν κατηγορηματικοί απέναντι στην ελληνική πλευρά ως προς το ότι τα μέτρα που προωθεί η Αθήνα για την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού είναι ανεπαρκή.

“Είναι μπαλώματα, τσιρότα” ειπώθηκε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του protothema gr, όταν ο γενικός γραμματέας κ. Κώστας Μαθιουδάκης και ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Βασιλάκος με τους συνεργάτες τους αναφέρθηκαν σε παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς, με βάση και τις δεσμεύσεις της χώρας μας στο Μνημόνιο,  και οι οποίες έχουν στόχο να διευκολύνουν τη δραστηριότητα των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού.

«H αγορά θα ανοίξει αποτελεσματικά εάν πουλήσετε το 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών σταθμών» ήταν η εντολή. Και στην παρατήρηση ότι ανάλογες δεσμεύσεις δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο η απάντηση ήταν σοκαριστική:

«Είχατε και πριν από δύο χρόνια ειδοποιηθεί ότι πρέπει είτε να πουλήσετε λιγνιτικές μονάδες, είτε να δώσετε νέα λιγνιτωρυχεία προς εκμετάλλευση στουw ιδιώτες καθώς και να ιδιωτικοποιήσετε το λιγνιτωρυχείο της Βεύης και δεν έχετε κάνει τίποτε από αυτά. Αλλά τα Μνημόνια είναι για να αλλάζουν, να εμπλουτίζονται, το σπουδαιότερο είναι αν διασφαλιστεί ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του ο δανειστής»!

Στη διάρκεια των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν ήταν απόλυτοι και απέρριψαν και τo σενάριο που είχε από τη Δευτέρα αποκαλύψει το protothema gr. ότι ζυμωνόταν μεταξύ Βρυξελών και Αθήνας: αυτό της μεταβίβασης (εικονική πώληση – VIPP) στους ιδιώτες μέρους της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, ώστε να τη διαχειρίζονται  προς ίδιο όφελος.

Με ρεπορτάζ μας στο “Πρώτο Θέμα” είχαμε προ δύο εβδομάδων επισημάνει ότι οι εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού θα συνδεθούν, εκ των πραγμάτων, με την καταβολή των χρηματοδοτήσεων της Τρόικας.

Οι εξελίξεις, δυστυχώς, μας δικαιώνουν, ενώ αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής που ρωτήθηκε σχετικά από το protothema gr. , αφού παρέπεμψε στην πρόσφατη δέσμευση της υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη περί μη πώλησης λιγνιτικών εργοστασίων ανέφερε χαρακτηριστικά: “Οι συζητήσεις με τους αξιωματούχους της Κομισιόν διέπονται από την αρχή της εμπιστευτικότητας και οποιαδήποτε πληροφόρηση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση παραβιάζει αυτήν την αρχή. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία των θεμάτων θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους της Τρόικας”.

Προφανώς έρχεται θερμότατο καλοκαίρι στην ενεργειακή αγορά, με δεδομένο ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναμένεται να αντιδράσει σε περίπτωση που οι υποδείξεις της Κομισιόν ακολουθηθούν.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" 23-10-2010

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=75518

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου