Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της Εργατικής Αλληλεγγύης που φέτος ήταν αφιερωμένη στον Κώστα Βάρναλη.

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και πολιτών της περιοχής μας έγινε την παραμονή της Πρωτομαγιάς 30/4/ 2010 στο Λαογραφικό μουσείο Κοζάνης η εκδήλωση αφιέρωμα στον αγωνιστή ποιητή της Εργατικής τάξης Κώστα Βάρναλη.

Η εκδήλωση περιλάμβανε οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του ποιητή, απαγγελία ποιημάτων από την Παναγιώτα Παρασκευά και την εκπαιδευτικό Κατερίνα Μαυροφυλίδου, μουσική και τραγούδια από μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Βάρναλη από τους μουσικούς  Κλαίρη Τζιουρά και Κική Τσαουσίδου. Την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε με μεγάλη επιτυχία η γνωστή στην περιοχή, λογοτέχνιδα Παρθένα Τσουκτουρίδου.

Ομιλία για την Πρωτομαγιά και την σημερινή ιστορική συγκυρία έκανε ο πρόεδρος της «Εργατικής Αλληλεγγύης» Στέφανος Πράσσος, τονίζοντας ότι:

«Το Συνδικάτο μας εκτός από τους αγώνες για άνοδο του βιοτικού επιπέδου, για καλύτερες εργασιακές σχέσεις, κοινωνικές παροχές και καθαρότερο περιβάλλον  συνεχίζει τις πολιτιστικές του παρεμβάσεις με την προβολή της ζωής και του έργου σημαντικών δημιουργών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στους αγώνες και στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη χώρα μας γιατί πιστεύουμε ότι αυτό συμβάλει στην ανάπτυξη και των σημερινών αγώνων.

Στο πλαίσιο αυτό τιμάμε σήμερα τον Κώστα Βάρναλη, τον ποιητή που έζησε από μέσα σχεδόν όλους τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας στον προηγούμενο αιώνα, όχι ως απλός θεατής των γεγονότων αλλά ως συμμέτοχος και πρωταγωνιστής, αγωνίστηκε εμπνεύστηκε  και δημιούργησε μέσα στη φωτιά των σκληρών ταξικών συγκρούσεων της εποχής του.







«"Η Ποίηση του Βάρναλη γράφει ο Μενέλαος Λουντέμης δε μύριζε ποτέ γάλα. Μύριζε από την αρχή μπαρούτι.»

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο να επιστρατεύσουμε την τέχνη του Βάρναλη, του Ρίτσου και των άλλων διανοουμένων που συνέβαλλαν στην άνοδο του εργατικού διαφωτισμού, να εμπνευστούμε από το έργο τους και να συμβάλλουμε στους νέους αγώνες που αναγκαστικά θα είναι αγώνες για την επιβίωση και την ίδια την ύπαρξη ολόκληρων τμημάτων της εργατικής Τάξης.

Οι εξεγερμένοι εργάτες του Σικάγου απαιτούσαν να μπουν κανόνες στην αγοροπωλησία της εργατικής δύναμης. Τα τρία οχτάρια (8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ύπνος και ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερος χρόνος) αναδείχτηκαν σε κύριο αίτημα του τότε εργατικού κινήματος για να γίνει τελικά πράξη το οχτάωρο σταδιακά σε όλες τις χώρες του κόσμου μετά από σκληρούς αγώνες και χιλιάδες νεκρούς εργάτες.

Σήμερα αμφισβητούνται όλες ανεξαιρέτως οι κατακτήσεις τις εργατικής τάξης!

Το σταθερό ωράριο και η πλήρη και σταθερή εργασία καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τα ελαστικά ωράρια, η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, η εργασία με το κομμάτι, η ενεργός και ανενεργός εργασία τα δελτία παροχής υπηρεσιών και ότι άλλο βολεύει την εργοδοσία.

Θέλουν να δημιουργήσουν ένα άλλο μοντέλο εργασίας!

Με εργάτες λάστιχο!

Με εργαζόμενους χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα!

Με εργαζόμενους κανονικούς δούλους που θα είναι μέρα νύχτα στην υπηρεσία της εργοδοσίας χωρίς να μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις στοιχειώδεις βιοποριστικές τους ανάγκες.

Η φετινή Πρωτομαγιά στη χώρα μας δεν είναι σαν τις άλλες!

Με πρόσχημα την κρίση και το χρέος η διεθνής και ντόπια αστική τάξη με τη στήριξη του οργάνων της, (την τρόικα της καταστροφής) Ε.Ε , Δ.Ν.Τ, Ε.Κ.Τ επιχειρεί μια βάρβαρη και ανελέητη επίθεση στο εισόδημα και όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων!

Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της αντίδρασης και τους λαομίσητους (Μητσοτάκη, Μίχαλο, Καρατζαφέρη και άλλους) θεσμοθετεί το πιο Αντεργατικό, Αντιλαϊκό πρόγραμμα των τελευταίων 70 χρόνων:

  • Μειώνει δραστικά όλους τους μισθούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώ αυξάνει τους φόρους και όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

  • Καταργεί τα επιδόματα αδείας, Χριστουγέννων και Πάσχα που πραγματικά αποτελούν μέρος του μισθού και βιοποριστική ανάγκη των εργαζομένων.

  • Καταλύει την δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

  • Καταργεί ότι απόμεινε από το κράτος πρόνοιας. Δημόσια Υγεία και Παιδεία.

  • Καταργεί θέσεις εργασίας και ετοιμάζεται να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους στον Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

  • Απελευθερώνει τις απολύσεις, καταργεί τις αποζημιώσεις και φέρνει στο έσχατο στάδιο της απόγνωσης εργαζόμενους και ανέργους

  • Όχι μόνο δεν βάζει να πληρώσουν αυτοί που μάζεψαν τον πλούτο και καταλήστεψαν το κράτος (τράπεζες, βιομήχανοι) αλλά συνεχίζει να τους πριμοδοτεί σκανδαλωδώς.


Η ΓΣΕΕ και τα υποκαταστήματά της ανά την Ελλάδα παρακολουθούν από το «Θεωρείο» όταν δεν συμφωνούν ανοιχτά στην αναγκαιότητα της λήψης των μέτρων.

Η μεγάλη πλειοψηφία όμως των εργαζομένων δεν συμφωνεί με αυτά τα μέτρα! δεν συμφωνεί να μπει στη λαιμητόμο των εκμεταλλευτών.

Δεν δεχόμαστε να γίνουμε εμείς το μαύρο πρόβατο. Δεν δημιουργήσαμε την κρίση και δεν έχουμε σκοπό να την πληρώσουμε. Δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα. Η εργατική τάξη πλήρωσε με τη δουλειά της και πολλές φορές με το αίμα της τον προκλητικό πλούτο που συσσώρευσαν οι κεφαλαιοκράτες!

Ήρθε ο καιρός να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, αυτοί που πλούτισαν από τον ιδρώτα μας, αυτοί που κατάκλεψαν τα ταμεία με την ανοχή και τη συμμετοχή των κυβερνώντων, αυτοί που εν τέλει ιδιοποιήθηκαν τον κοινωνικό πλούτο.

Δεν έχουμε σκοπό να ζήσουμε στη φτώχεια!

Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε τα παιδιά μας και τις νέες γενιές βορά στα νύχια των εκμεταλλευτών και των πολιτικών τους εκπροσώπων!

Θα πολεμήσουμε! Με απεργίες και διαδηλώσεις. Με εξεγέρσεις και πρωτόγνωρες μορφές αντίστασης και αγώνων.

Το Συνδικάτο μας από αύριο κιόλας θα πάρει πρωτοβουλίες για να εκφραστεί αυτή η αντίσταση, αυτή η αγανάκτηση των εργαζομένων!»

Ας γίνει η φετινή Πρωτομαγιά

αρχή της αντεπίθεσης των δυνάμεων της εργασίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου