Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Κοζάνη 8/7/2008

Όχι στις εξοντωτικές για τους εργαζόμενους, αυξήσεις της τιμής του ρεύματος

Τα τελευταία 20 χρόνια οι νεοφιλελεύθεροι μάγοι της οικονομίας με σηκωμένο φρύδι και ύφος που δεν σήκωνε αντιρρήσεις μας κατακεραύνωναν: να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, η παιδεία, η υγεία, ο ΟΤΕ, το νερό, κάθε δημόσιο αγαθό και υπηρεσία, να μπουν στην αγορά οι ιδιωτικές εταιρίες, να υπάρξει ανταγωνισμός και όλοι θα έχουμε φτηνές υπηρεσίες και όχι μόνο, θα έχουμε και την πολυτέλεια να επιλέγουμε την πιο φτηνή εταιρία …

Και τώρα που η ΔΕΗ έγινε ΑΕ και οι ιδιωτικές εταιρίες μπήκαν στην ηλεκτροπαραγωγή, οι ίδιοι νεοφιλελεύθεροι μάγοι χωρίς τσίπα δηλώνουν πως: «Χωρίς υψηλά τιμολόγια ρεύματος, ούτε ιδιώτες παραγωγοί μπορούν να μπουν στην αγορά ούτε το πρωτόκολλο του Κιότο να εφαρμοστεί ούτε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να γίνουν»

Όπως και για τα καρτέλ σε διάφορους τομείς προϊόντων, την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και για κάθε κακό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής την ευθύνη δεν την έχει η ανεξέλεγκτη ελεύθερη αγορά και η ανάδειξη του κέρδους σε μοναδική αλάθητη σύγχρονη θεότητα, αλλά οι «στρεβλώσεις» στην αγορά και τον «ανταγωνισμό». Για τα αποτελέσματα του «ανταγωνισμού» βοούν οι μίζες της Siemens.

Μέχρι σήμερα η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και η εμπορευματοποίηση ενός κοινωνικού αγαθού είχε σαν αποτέλεσμα το κεφάλαιο να αυξάνει τα υπέρογκα κέρδη του και φυσικά το κόστος αυτής της πολιτικής να το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Και την ώρα που οι Ρομπέν της ακρίβειας αγωνίζονταν να βελτιώσουν την καταναλωτική μας συνείδηση και η κυβέρνηση της ΝΔ έδινε «αμείλικτη πάλη» ενάντια στην ακρίβεια, το μέτωπο κατέρρευσε με τις αυξήσεις της ΔΕΗ ΑΕ, με την έγκριση και τις ευλογίες της κυβέρνησης και μάλιστα από τον πρωτοστατούντα «διώκτη» της ακρίβειας κ. Φώλια που είναι και πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ ΑΕ. Ούτε και στις αυξήσεις μπόρεσαν να κρύψουν την ταξική πολιτική τους αφού σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στα ΜΕ στις καταναλώσεις 800 – 1600 κιλοβατώρων που καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών η αύξηση φτάνει στο 10%, ενώ στις μεγάλες καταναλώσεις πάνω από τις 4500 κιλοβατώρες η αύξηση είναι μηδενική. Και θα ‘χουμε και συνέχεια αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν απογειωθεί θα προστεθεί και άλλη αύξηση με την επιβολή της ρήτρας πετρελαίου που ζήτησε η ΔΕΗ.

Το πρόβλημα δεν σταματάει μόνο στις αυξήσεις του ρεύματος αφού είναι βέβαιο ότι την αύξηση στην τιμή του ρεύματος οι επιχειρήσεις θα τη μετακυλήσουν στα προϊόντα τους, με τελικό θύμα και πάλι τους εργαζόμενους, που έτσι κι αλλιώς είναι τα μόνιμα θύματα του φαύλου κύκλου της ελεύθερης αγοράς και του «ανταγωνισμού» της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Είναι φανερό πως οι ιδιωτικοποιήσεις στο ρεύμα, στο νερό, στην υγεία, κλπ, είχαν ολέθρια αποτελέσματα για τους εργαζόμενους όχι μόνο στο μέτωπο των τιμών και της ακρίβειας, αλλά και στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, των μισθών και των εισοδημάτων.

Ακόμα και το οξυμένο περιβαλλοντικό ζήτημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ιδιωτικοποιήσεις σε όλο το φάσμα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Είναι αφέλεια το λιγότερο να πιστεύουμε σήμερα ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο θα προδώσει την πίστη του στο κέρδος για να διαφυλάξει τη φύση, όταν ακόμα και το λιώσιμο των πάγων το αντιμετωπίζει σαν παρθένο έδαφος για νέα υπερκέρδη από την εκμετάλλευση περιοχών που θα αποκαλυφθούν χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες.

Πρέπει τώρα να πούμε όχι στην ιδιωτικοποίηση και τον κατακερματισμό της ΔΕΗ, ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ κάτω από εργατικό έλεγχο. Κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, νερό, επικοινωνίες κλπ).

Να αγωνιστούμε:

Για ρεύμα φτηνό, με απόσυρση όλων των αυξήσεων.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Για την αποδέσμευση της χώρας από όλες τις αντεργατικές, αντιασφαλιστικές οδηγίες της ΕΕ, όπως και από αυτές για την «απελευθέρωση της ενέργειας».

Για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!

Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου