Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

ΤΟΠΙΚΑ ΜΕ ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Συνέντευξη τύπου- απολογισμός δράσης

Γράφει ο/η Β.Σ.   

09.07.08

clip_image001Συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης έδωσαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για ένα νέο Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ενέργειας, αναφερόμενοι επίσης στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης περιόδου των κατοίκων πληττόμενων Δημοτικών Διαμερισμάτων από τη ΔΕΗ και τις μελλοντικές πρωτοβουλίες της συντονιστικής επιτροπής. Στη συνέντευξη παραχώρησε ο Γιάννης Μητσιάκος επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», και ο πρόεδρος του συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου- Ρυακίου κ. Ηλίας Τεντσογλίδης ενώ το παρών έδωσαν επίσης ο πρόεδρος του συνδικάτου ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» κ.  Στέφανος Πράσσος και ο Ευάγγελος Δεληολάνης.

«Η Συντονιστική Επιτροπή για ένα νέο Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ενέργειας δρα εδώ και ένα χρόνο με πρωτοβουλία σωματείων, φορέων, εκλεγμένων συμβούλων και έχει σαν στόχο» σύμφωνα με τον κ. Μητσιάκο «τον συντονισμό του αγώνα στην ενιαία κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ΔΕΗ στην περιοχή όχι μόνο σε ότι αφορά το περιβάλλον αλλά και την κοινωνία όπως το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, της ουσιαστικής εγκατάλειψης της περιοχής».
Κυρίαρχο αίτημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι να γίνει γνωστό ότι υπάρχουν φορείς στο Νομό που παλεύουν για δημόσιο φορέα ενέργειας, γιατί εδώ και αρκετά χρόνια απελευθερώθηκε η ενέργεια και αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα».
Άλλα ζητήματα τα οποία απασχόλησαν τη συνέντευξη είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ που ίσχυσε πριν λίγες μόλις μέρες και η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι συνολικά στο 7% στην τιμή του ρεύματος αλά και τον καύσωνα που έπληξε για ένα μόλις 24ωρο τη χώρα μας και τις διακοπές ρεύματος που βρίσκονται, κάθε φορά που κάνει ζέστη, προ των πυλών, για τις οποίες ο κ. Μητσιάκος δήλωσε: «Η ΔΕΗ μεταφέρει καθημερινά την ευθύνη στους καταναλωτές λέγοντας ότι πρέπει να πάρουν μέτρα για να μην γίνει μπλακ άουτ. Η ευθύνη αυτή δεν πρέπει να μεταφέρεται στους καταναλωτές».
Πρόσφατα το Συντονιστικό συνεδρίασε κάνοντας ένα απολογισμό της δράσης του καθώς και των αποτελεσμάτων της δράσης των κατοίκων Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου που μέσα από σύλλογο τους σύμφωνα με τον κ. Μητσιάκο «δώσανε μια τιτάνια μάχη με πολλά θετικά, έδωσαν ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι μέσα από αγώνες κερδίζονται κάποια πράγματα». Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον ίδιο «Θεωρούμε ότι οι κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από πλευράς ΔΕΗ και ότι  ανακοινώθηκαν εσπευσμένα τα ονόματα των δυο διαγωνισμών καθώς και οι κινήσεις του νομάρχη για τις μετεγκαταστάσεις οικισμών είναι κινήσεις που δίνουν απάντηση σε αυτό τον αγώνα».
Για το σύμφωνο συνεργασίας της ΔΕΗ-Νομαρχίας ο κ. Μητσιάκος είπε πως «οι τελευταίες κινήσεις του δείχνουν τον στόχο που έχει, να είναι ο πυροσβέστης των κινητοποιήσεων των αγώνων των κατοίκων της περιοχής».  
Στα αιτήματα του Συντονιστικού είναι να αποδοθούν οι εκτάσεις στην τοπική κοινωνία, να λειτουργήσει η 5η βάρδια στα ορυχεία και να γίνουν 5.000 προσλήψεις προσωπικού στη ΔΕΗ. όπως επεσήμανε ο κ. Μητσιάκος στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται οι 3.000 περίπου εργαζόμενοι στους εργολάβους και 1.500 τους οποίους δηλώνει η ΔΕΗ ότι έχει ανάγκη να προσλάβει.  Ο κ. Μητσιάκος αναφέρθηκε και σε μελλοντικές εκδηλώσεις του Συντονιστικού Οργάνου όπως μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Δημήτριο και μια ακόμα που θα γίνει στην Κοζάνη.
Σε ότι αφορά τον ενιαίο φορέα ενέργειας ο κ. Ηλίας Τεντσογλίδης είπε πως «το κράτος και η ΔΕΗ πριν από αρκετά χρόνια έκαναν αναγκαστική απαλλοτρίωση στα χωράφια μας και σήμερα αυτά τα δίνουν σε ιδιώτες και εμείς παραμένουμε με τα προβλήματα όπως τη μόλυνση του περιβάλλοντος, η υποβάθμιση, καμία προοπτική για ανάπτυξη.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αξιοπερίεργο» το γεγονός ότι η 3η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι εκτός λειτουργίας ενώ μάλιστα γίνονται εισαγωγές ρεύματος από ιδιώτες» ενώ προσέθεσε: «Τα προβλήματα παραμένουν, με τις διώξεις τα προβλήματα δεν λύνονται αλλά δημιουργούνται μεγαλύτερα».
Εκτίμηση του ίδιου είναι ότι «οι φορείς του Νομού δεν λειτουργούν σαν δικοί μας εκπρόσωποι και υπερασπιστές των προβλημάτων μας αλλά λειτουργούν σαν εκπρόσωποι της διοίκησης της ΔΕΗ και των κυβερνήσεων».
Σε ότι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των  προσλήψεων στη ΔΕΗ ο κ. Τεντζογλίδης είπε πως «επιβεβαιωθήκαμε με τους διαγωνισμούς που βγαίνουν εσπευσμένα αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν οικογένειες που απασχολούν 2-3 μέλη του στη ΔΕΗ ενώ αυτό που εμείς ζητάμε είναι κάθε οικογένεια να απασχολεί ένα μέλος της στη ΔΕΗ».
Επίσης, σε ότι αφορά το περιβάλλον ο ίδιος έκανε λόγο για «μη συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της ΔΕΗ» προσθέτοντας πως «το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι μεγάλο. Χαρακτηριστικά χθες επικρατούσε σύννεφο σκόνης στον Άγιο Δημήτριο ώστε δεν μπορούσαμε να δούμε την Ποντοκώμη». «Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε για να δοθούν λύσεις από αυτούς που κρατούν την εξουσία» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου