Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ Η Ε.Ε ΚΑΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Κοζάνη 13/6/2008


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ


Η Ε.Ε ΚΑΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ


Για όσους έχουν ακόμα αυταπάτες για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια ακόμα φορά το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης φρόντισε να δώσει το μήνυμα, καταργώντας το ανώτατο νόμιμο ωράριο των 48 ωρών την εβδομάδα -που κατάχτησαν με σκληρούς αγώνες οι εργαζόμενοι το 1917- ανοίγοντας την πόρτα ακόμα και για πάνω από τις 65 ώρες την εβδομάδα και την επιστροφή στα άγρια χρόνια του Μεσαίωνα.


Πιστοί υπηρέτες του κεφαλαίου και με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, την ευελιξία στην αγορά εργασίας, τη νέα οικονομία και τη μεταρρύθμιση, επιχειρούν να ικανοποιήσουν αυτό που όλα τα αφεντικά επιδιώκουν: να μεγαλώσουν τον απλήρωτο εργάσιμο χρόνο. Ενώ τα άλματα της τεχνολογίας κάνουν αναγκαία τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, ΕΕ, κυβερνήσεις και κεφάλαιο τη χρησιμοποιούν ενάντια στους εργαζόμενους, αυξάνοντας παράλληλα και τις στρατιές των ανέργων.


Έτσι αποφάσισαν: 1. Να υιοθετήσουν τη ρήτρα της εξαίρεσης (opt - out) από το μέγιστο μέσο όριο της εργάσιμης βδομάδας (48 ώρες) με ατομικές συμβάσεις, με συνέπεια ο εργοδότης να έχει το δικαίωμα να ζητήσει εργασία μέχρι και 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, επεκτείνοντας έτσι την απλήρωτη εργασία.


2. Να σπάσουν την εφημερία με τέτοιο τρόπο ώστε ο εργαζόμενος να μην πληρώνεται το χρόνο στον οποίο είναι σε επιφυλακή στο χώρο εργασίας ή έξω απ’ αυτόν, αλλά δεν παρέχει άμεσα εργασία.


3. Το ανώτατο νόμιμο ωράριο των 48 ωρών παραμένει τυπικά, όμως με την υιοθέτηση της ρήτρας εξαίρεσης «opt - out» οι εργοδότες με ατομικές διαπραγματεύσεις θα μπορούν ανεξέλεγκτα να διαμορφώνουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων.


Το 48ωρο είναι πια καθαρά τυπικό, αφού και αυτό προκύπτει από τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας και όχι σαν σύνολο από σταθερά ημερήσια ωράρια. Χαρακτηριστικά οι εργοδότες αξιοποιώντας τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου μπορούν να έχουν 48ωρο ανά εβδομάδα ως μέσο όρο, ενώ στην πραγματικότητα στη διάρκεια του έτους ο εργαζόμενος δούλευε μέχρι και 13 ώρες την ημέρα.


Με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και με θεσμοθετημένο το δικαίωμα των εργοδοτών, στη μερική απασχόληση, την ετήσια διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου κάνουν λάστιχο τον ημερήσιο και τον εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο και ουσιαστικά θεσμοθετούν το δικαίωμα στα αφεντικά να αγοράζουν όχι μόνο την εργατική μας δύναμη, αλλά το δικαίωμα να διαχειρίζονται όπως αυτοί θέλουν όλο μας το χρόνο και τη ζωή μας. Αν δεν αντιδράσουμε είναι ικανοί να ορίσουν τον εργάσιμο χρόνο από τη ανατολή ως τη δύση του ήλιου…


Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα, έχουν τόση αξιοπιστία όσο και τα «τρία δεν» για το ασφαλιστικό. Οι «κοινωνικοί εταίροι» των υποταγμένων συνδικάτων θα βρούν τρόπο να στηρίξουν κι αυτά τα μέτρα.


Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου