Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

250 χιλιάδες εργαζόμενοι θίγονται από την αύξηση στο όριο ηλικίας

Τι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ήδη στο υπουργείο Εργασίας
Η αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα στην επόμενη πενταετία,  με στόχο το αργότερο έως το 2020
να ισχύσει το όριο των 62 ετών, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά».
 Στο υπουργείο Εργασίας, έχουν αρχίσει ήδη να επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να ενσωματώσουν, υπό μορφή μεταβατικής διάταξης, τη συγκεκριμένη αλλαγή, που θα επηρεάσει, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, έως 250.000 εργαζόμενους. Οι μεγάλοι «χαμένοι» της συγκεκριμένης ανατροπής, αναμένεται να είναι οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, οι γυναίκες με 25αετία στο δημόσιο, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, αλλά και «παλιοί» ασφαλισμένοι, πριν από το 1983. Επίσης στην «κόκκινη γραμμή» βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα επιμένει να απαιτεί να νομοθετηθεί και η αύξηση των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται, από 4.500 (15αετία) που είναι σήμερα, σε 6.500 (21 έτη και 8 μήνες), για τη χορήγηση της κατώτατης ή και της βασικής σύνταξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως όριο το μέτρο να εφαρμοστεί για όσους ασφαλισμένους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, δηλαδή το 2015 είναι το πολύ 40 ετών. Επίσης, δεδομένο πρέπει να θεωρείται το «πάγωμα» των συντάξεων για τη διετία 2016 - 2017, ικανοποιώντας έτσι άλλη μια απαίτηση της τρόικας, που θεωρεί ότι έτσι θα περιορίσει τη δαπάνη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Επιπλέον, η ελληνική πλευρά καλείται να βρει τρόπο να περιορίσει το κόστος για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), καθώς φέτος προέκυψε υπέρβαση κατά περίπου 200.000.000 ευρώ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι να υπάρξει εκ νέου αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του συγκεκριμένου επιδόματος, που λαμβάνουν πάνω από 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι. Υπενθυμίζεται ότι από την 1.1.2104 και μετά αυξήθηκε το κατώτατο όριο χορήγησης της σύνταξης, από τα 60 έτη που ήταν έως τότε, στα 65 έτη. Όλα τα παραπάνω, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή έως το τέλος του έτους, υπό μορφή νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σε μια προσπάθεια θεσμοθέτησης των όποιων αλλαγών το ταχύτερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου