Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ανοιχτή Συνέλευση στην Κοζάνη για τα διόδια.

Δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα της Κοζάνης «ΘΑΡΡΟΣ» στις 25/01/2011

Ανοιχτή Συνέλευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου από τις Επιτροπές αγώνα κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στα Διόδια. Η πολύωρη συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Κοζάνης.

Στόχος ήταν να καθοριστεί η παραπέρα δράση των Επιτροπών σχετικά με το θέμα των διοδίων και όχι μόνο. Συμμετείχαν μέλη του Πανελλαδικού συντονιστικού και μέλη της ανοιχτής συνέλευσης Θεσσαλονίκης ''οδηγοί για ελεύθερα διόδια''.   Επίσης παρόντες ήταν εκπρόσωποι των αντίστοιχων επιτροπών από τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα και αλλού.

Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο κ. Βασίλης Γκούμας, ο κ. Μανόλης Θεοδωρίδης, ο κ. Γιάννης Μυλωνάς και ο κ. Γιώργος Κυπιρτζίδης. Έγινε μία σύντομη εισαγωγή  από τον κ. Β. Γκούμα σχετικά με το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε αυτή η κίνηση αντίδρασης ενάντια στα διόδια. Σκοπός, τόνισε, είναι να επεκταθεί αυτή η κίνηση και σε άλλους τομείς, όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία κ.λ.π. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σήμερα ακόμη και οι Εθελοντές Αιμοδότες πληρώνουν 5 ευρώ προκειμένου να δώσουν αίμα. Κάποτε, τόνισε, πρέπει να σταματήσει αυτό. Υπογράμμισε ότι οι κομματικές διαμάχες πρέπει να μείνουν έξω από τέτοιες προσπάθειες, στις οποίες πρέπει όλοι να συνεργάζονται και να προχωρούν με κάποιες κοινές βασικές αρχές.

Η συνέλευση είχε τη μορφή συζήτησης στην οποία μπορούσε να συμμετάσχει και το ακροατήριο. Αρχικά μίλησαν όσοι είχαν έρθει από μακριά, όπως διάφοροι φορείς από τη Θεσ/νίκη, τη Θεσσαλία και αλλού, που δραστηριοποιούνται έντονα πάνω στο θέμα και οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία τους από τις περιοχές τους. Οι ομιλητές, ο καθένας με το δικό του τρόπο και τα δικά του επιχειρήματα, αναφέρθηκαν στο βάναυσο τρόπο με τον οποίο αποσπώνται χρήματα από τους πολίτες μέσω των διοδίων που έχουν πλέον αυξηθεί δραματικά, και προέτρεψαν τους πολίτες να ‘σπρώξουν τη μπάρα’ αντιδρώντας στην κατάσταση αυτή. Τόνισαν ότι η παραβίαση των διοδίων δεν συνιστά παράνομη πράξη, εφόσον δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το νόμο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα διόδια Πολυμύλου και Μαλγάρων, τα οποία δεν είναι ιδιωτικά, αλλά κρατικά, γεγονός που ενέχει έναν ελάχιστο κίνδυνο να υποχρεωθεί ο πολίτης μέσω της εφορίας να καταβάλλει το διαφυγόν ποσό στο κράτος. Και αυτή όμως, είναι μία σχεδόν απίθανη περίπτωση. Ακόμα όμως και για το ενδεχόμενο αυτό, συστάθηκε η «Νομική Αλληλεγγύη», μία πρωτοβουλία δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν τους πολίτες που ίσως αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με το κράτος. Στην περίπτωση βέβαια της παραβίασης των διοδίων των ιδιωτών δεν υπάρχει δυνατότητα δίωξης από το κράτος.

Τόνισαν οι ομιλητές ότι οι ‘δρόμοι των πολιτών’ έχουν μετατραπεί σε ‘μαγαζί ιδιωτών’. Το κίνημα «Δεν πληρώνω», όπως ανέφεραν, είναι βαθιά πολιτικοποιημένο και αποτελεί μια νέα μορφή αντίστασης και μία νέα μορφή συλλογικότητας. Μάλιστα, επεκτείνεται τελευταία και στο θέμα των αστικών συγκοινωνιών, με αφορμή την αύξηση των εισιτηρίων. Στη Θεσσαλονίκη, μέλη της κίνησης ανέβηκαν στα λεωφορεία χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο και πέτυχαν για αρκετές ώρες ελεύθερη διαδρομή για πάνω από 20 λεωφορεία.

Στη συνέλευση σημειώθηκε ότι το Κίνημα κατά των διοδίων είναι το μεγαλύτερο αυθόρμητο λαϊκό κίνημα, και το δυναμικότερο των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. Κανείς δεν υποπτευόταν, όπως αναφέρθηκε, τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο δυσβάσταχτο κόστος των διοδίων, που εισπράττονται πλέον για το παραμικρό χιλιόμετρο, κάτι το οποίο συνδυάζεται με τη γενικότερη οικονομική κρίση στη χώρα και την κατάρρευση της ζωής. Το κεντρικό σύνθημα της κίνησης είναι «Όλοι στους δρόμους για την ελευθερία», μίας κίνησης που επεκτάθηκε ραγδαία.

Οι ομιλητές τόνισαν επίσης ότι η προσπάθεια αντίδρασης στην μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών θα γίνει δυναμικά και στην Αθήνα από 1η Φεβρουαρίου, για την αύξηση κατά 40 % των εισιτηρίων. Το κίνημα όμως δε θα μείνει μόνο εκεί. Ανάλογη προσπάθεια θα γίνει και στα Νοσοκομεία, στα οποία η κίνηση καλεί τον κόσμο να ‘μην πληρώνει’. Ένας από τους ομιλητές ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα πολεμήσουμε για την ελευθερία. Γιατί μόνο αυτό μένει σε μια χώρα που πούλησε τα πάντα για όλους τους άλλους».

Στη συνέλευση αποφασίστηκε επίσης να συμμετάσχει η Επιτροπή της Κοζάνης στην πανελλαδική δράση ‘Δεν πληρώνω’, στις 6 Φεβρουαρίου.

Δεν ξέρουμε κατά πόσον μπορούν να είναι αποτελεσματικές τέτοιες κινήσεις, πόση απήχηση μπορούν να βρουν και τι μπορούν να πετύχουν πρακτικά. Σίγουρα όμως είναι συγκινητική η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων που αγωνίζονται με τόσο σθένος για κοινωνικά ζητήματα χωρίς μάλιστα να έχουν κανένα προσωπικό όφελος.

Δ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου