Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Κοζάνη 23/11-07
  • Το σύμφωνο συνεργασίας με τη ΔΕΗ και οι συμμετέχοντες φορείς εμπαίζουν συνειδητά τους κατοίκους του νομού Κοζάνης.  • Αναγκαιότητα η δημιουργία της «Επιτροπής Αγώνα Συνδικαλιστικών και κοινωνικοπολιτικών φορέων του νομού Κοζάνης.


Το τελευταίο διάστημα αν διαβάσει κάποιος ξένος τον τοπικό τύπο και τις δηλώσεις «τοπικών αρχόντων» και εργοδοτικών συνδικάτων, θα πιστέψει ότι πραγματικά σε αυτόν τον νομό έγινε κάτι σπουδαίο και οι φορείς ενωμένοι «κατήγαγαν νίκην λαμπρά» επί του αντιπάλου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο άκαμπτος τεχνοκράτης κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί τα ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα της ΔΕΗ Α.Ε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχόλιο τοπικής εφημερίδας «δεν είναι σωστό να δραστηριοποιούνται άλλοι φορείς για την δημιουργία επιτροπής αγώνα μιας και υπάρχει ο νομάρχης και το Σύμφωνο Συνεργασίας και Συνύπαρξης με την ΔΕΗ που είναι επιτυχημένοι και συνέβαλαν στην μεγάλη νίκη της τοπικής κοινωνίας».


Πρώτα απ όλα το Σύμφωνο Συνεργασίας δημιουργήθηκε καθ υπόδειξη του κ. Αθανασόπουλου όπως το δήλωσε ο ίδιος ανοιχτά, η σύνθεση του οργάνου έγινε στα σκοτάδια χωρίς καμία σχέση αντιπροσωπευτικότητας των κοινωνικοπολιτικών φορέων του νομού και όπως φαίνεται από τις έως τώρα κινήσεις του, εκτελεί εντεταλμένη υπηρεσία προς όφελος της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και διάφορων παραγόντων της περιοχής.Όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα με αφορμή τις αποφάσεις της ΔΕΗ για την κατασκευή νέων μονάδων, εκτός του ότι αντιστρέφεται η λογική, κατακρεουργούνται και τα απλά μαθηματικά, γιαυτό θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους με επιχειρήματα τα οποία βασίζονται σε δημοσιοποιημένες θέσεις της ΔΕΗ και των ίδιων των φορέων που συμμετέχουν στο «σύμφωνο»Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο Δ.Σ της ΔΕΗ στην συνεδρίαση της Τρίτης 13/11/2007 αποτελούν προτάσεις για έγκριση προς τη ΡΑΕ και είναι σύμφωνες με τον «στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ» η δημοσιοποίηση του οποίου σήκωσε θύελλα αντιδράσεων για εγκατάλειψη του λιγνίτη και της περιοχής!!! Η παρουσίαση της πρότασης από τον κ. Αθανασόπουλο στο Νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης μιλούσε για κατασκευή μιας λιγνιτικής μονάδας ισχύος 450 ΜW στη Μελίτη και μιας μονάδας 250MW έως 450MW στην Πτολεμαΐδα. Αυτό αποφάσισε και το Δ.Σ. Που είναι λοιπόν η διαφοροποίηση και η νίκη; Και αφού η θέση τους ήταν να μη φύγει κανένα ΜW από την περιοχή γιατί τώρα δεν μιλάν για τα 673 ΜW το λιγότερο που χάνονται διότι ως γνωστό αν αφαιρέσεις τα 900 ΜW που θα γίνουν, από τα 1573 που θα κλείσουν έχουμε μείον 673 MW.
  • Γιατί δεν λένε κουβέντα για τον ΑΗΣ Αμυνταίου που θα κλείσει παρότι εγκαινιάστηκε το 1987, επειδή δεν θέλει η ΔΕΗ να κατασκευάσει μονάδα αποθείωσης (κοστίζει 150.000.000€) και ας «τάιζε» τόσα χρόνια και συνεχίζει να «ταΐζει» τους κατοίκους και το περιβάλλον εκτός των άλλων και με διοξείδιο του θείου;  • Βεβαίως αν προσθέσουμε τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τον ΑΗΣ Καρδιάς που θα κλείσουν, η μείωση είναι 2500MW !!! Τσιμουδιά και γιαυτό οι λαλίστατοι αγωνιστές.  • Ένα από τα κύρια συνθήματά τους δεν ήταν να παραμείνει «ο λιγνίτης Εθνικό Καύσιμο»; Τότε γιατί κάνουν την πάπια όταν αποσύρονται λιγνιτικές μονάδες ισχύος 3200 ΜW και γίνονται μόνο 900 ΜW με καύσιμο λιγνίτη έναντι 1800 ΜW με καύσιμο τον εισαγόμενο και εξίσου ρυπογόνο λιθάνθρακα;  • Η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης που παρουσιάστηκε σαν νίκη του «Συμφώνου» ήταν έτσι κι αλλιώς επιλογή της ΔΕΗ γιατί χρειαζόταν τα κοιτάσματα που βρίσκονται κάτω από τους οικισμούς και ως γνωστό δεν υπάρχει τρόπος να πάρεις τον λιγνίτη χωρίς να γκρεμίσεις τα σπίτια. Ο σχεδιασμός παρουσιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή Ορυχείων κ. Μελά και οι χάρτες που δείχνουν την ανάπτυξη των νέων ορυχείων έχουν δημοσιευτεί στον τύπο (φαίνεται καθαρά ότι υπάρχουν κοιτάσματα κάτω από τα σπίτια). Για πρώτη φορά το αυτονόητο παρουσιάζεται σαν απαίτηση των τοπικών κοινωνιών με αποτέλεσμα οι απαλλοτριώσεις να γίνουν για τους κατοίκους των δύο οικισμών με δυσμενέστερους όρους.  • Γιατί αυτοί οι κύριοι δεν λένε κουβέντα για τη μη μετεγκατάσταση της Ακρινής που τρώει τόσα χρόνια τόνους τέφρας, έχει αμέτρητους θανάτους από καρκίνο και οι κάτοικοι διεκδικούν τόσα χρόνια αγωνιστικά την μετεγκατάστασή τους; Μήπως κάτω από τον οικισμό δεν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κάρβουνο οπότε οι «οικολογικές ευαισθησίες» της κυβέρνησης και της ΔΕΗ μετακομίζουν στην Ποντοκώμη;  • Γιατί αυτοί οι «αγωνιστές» δεν καταδικάζουν την κυβέρνηση για την ποινικοποίηση των αγώνων και δεν συμπαραστέκονται στους κατοίκους του Ρυακίου και του Αγ. Δημητρίου για τις δικογραφίες που στήνονται και τις διώξεις που προαναγγέλλονται: Μήπως δεν θέλουν να χαλαστούν με την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ;


Με όλα αυτά τα γεγονότα προς τι οι ανέξοδοι λεονταρισμοί και οι χαζοχαρούμενες δηλώσεις δικαίωσης των παραγόντων που ανέλαβαν εργολαβικά να διαπραγματευτούν το μέλλον των εργαζόμενων, των ανέργων και της περιοχής;


Όλα αυτά θυμίζουν το ευχαριστώ του Σημίτη στους Αμερικάνους για τα Ίμια.


Ο μόνος δρόμος που απομένει στους κατοίκους και στους φορείς της περιοχής που δεν αποδέχονται την υποβάθμιση της νοημοσύνης τους, είναι ο οργανωμένος αγώνας μέσα από την δημιουργία άλλων συλλογικοτήτων. Μια τέτοια συλλογικότητα είναι και η “επιτροπή συνδικαλιστικών και κοινωνικοπολιτικών φορέων του νομού Κοζάνης» που δημιουργήθηκε πρόσφατα μετά από πρόταση του σωματείου εργαζομένων ΣΕΕΕΝ και όχι της ΝΑΣ όπως γράφτηκε. Η επιτροπή είναι ανοιχτή και αντιπροσωπευτική, οι αποφάσεις παίρνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε φορέας θέλει, η επιτροπή φιλοδοξεί να γίνει πόλος συσπείρωσης φορέων, εργαζομένων και ανέργων που θα διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή, στην αξιοπρεπή εργασία, για καθαρότερο περιβάλλον για μια ΔΕΗ δημόσια, ενιαία και κοινωνικοποιημένη στην υπηρεσία του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου